Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.03.2012, 19:42   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,900
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
O dziwo chleb mają tam nawet niezły (oczywiście nie ten luzem). Chociaż we Wrocławiu na szczęście można dostać jeszcze lepszy (bez jakichkolwiek ulepszaczy, na zakwasie, razowy itp.).
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.03.2012, 20:58   #2
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,089
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mnie wkurza jak baby wiejskie sobie pieczywo luzem wybierają
gołymi łapami wymaca 10 bułek aby wybrać 3.

Zawsze pcha mi się na język tekst najpierw sobie podciera a potem wybiera ?
Jak widzę takie porozwalane to nieraz sobie daruję...
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2012, 00:41   #3
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Mnie wkurza jak baby wiejskie sobie pieczywo luzem wybierają
gołymi łapami wymaca 10 bułek aby wybrać 3.

Z podcieraniem, to nie dociera (sprawdzone). Za to potrafi zadziałać szepnięcie na uszko, że wózki tutaj odprowadza taki jeden ćpun, co ma AIDS - i to on za ten drążek, który Szanowna Pani właśnie obejmowała swoim czyściutkimi rączkami, łapy maca.
"Czy nadal chce Pani podać tę bułeczkę wnusiowi? Bo ja to bym przez sterylną chusteczkę do sterylnej torebeczki wkładał nie mając pewności, że moje rączki po sterylnym wyszorowaniu nie dotknęły niczego skażonego (jak np. wózek sklepowy czy rurka w autobusie)"

A co do chleba... To masakra normalnie jest. Gdzieś od pół roku piekę sobie sam chleb. Na początku kilka razów - z gotowców sklepowych w maszynie. Wychodzi wata smaczna, bo świeża. W sumie niektóre lepsze, niektóre gorsze. Ale jak piekę prawdziwy chleb (z dobrej, a jeszcze bardziej z własnoręcznie zmielonej mąki w piekarniku), to nawet jak mi nie wyjdzie (a często nie wychodzi tak, jak chciałbym) to jest lepszy od każdego supermarketowego i lepszy od najgorszego z "dobrej" piekarni.
Naprawdę dziwię się, że tak prosto i tak tanio zrobić prawdziwy chleb. Dlaczego tak mało go w sklepach?
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2012, 07:57   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,900
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
A co do chleba... To masakra normalnie jest. Gdzieś od pół roku piekę sobie sam chleb. Na początku kilka razów - z gotowców sklepowych w maszynie. Wychodzi wata smaczna, bo świeża. W sumie niektóre lepsze, niektóre gorsze. Ale jak piekę prawdziwy chleb (z dobrej, a jeszcze bardziej z własnoręcznie zmielonej mąki w piekarniku), to nawet jak mi nie wyjdzie (a często nie wychodzi tak, jak chciałbym) to jest lepszy od każdego supermarketowego i lepszy od najgorszego z "dobrej" piekarni.
Naprawdę dziwię się, że tak prosto i tak tanio zrobić prawdziwy chleb. Dlaczego tak mało go w sklepach?
Próbowałem, ale jednak jest to dla mnie trochę zbyt czasochłonne. Chleba jem sporo, taki wypiek trwa przynajmniej ze 2 godziny i robienie tego nawet co drugi dzień to trochę dużo pracy. Niemniej od czasu do czasu.

Ale dobre piekarnie są. We Wrocławiu przynajmniej dwie, podejrzewam, że w Warszawie również, tylko trzeba namierzyć. Oczywiście nie mówię o żadnych sieciówkach...



Co do gotowca na wypiek chleba, to kiedyś kupiliśmy kilka paczek i stały w szafie. Oprócz tego była mąka przywieziona ze wsi i coś tam jeszcze. Po jakimś czasie zaległy się mole. Było ich dużo, ale gotowce do wypieku kupione w sklepie były nieruszone
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2012, 01:45   #5
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Próbowałem, ale jednak jest to dla mnie trochę zbyt czasochłonne.
Na szybko - zdarz mi się dosyć często używać maszyny (wrzucam zakwas - a jak chcę bardziej pulchny, to jeszcze trochę drożdży). Pracy - 5, góra 10 minut.
A raz na tydzień -dwa piekę w piekarniku jak sztuka nakazuje (zaczyn trzyfazowy itd.). Do tego tandetny mikser z kręcącą się miską. Pracy dużo nie ma - tylko trzeba organizacji pilnować. Bo co to za praca nasypać/wlać, włączyć mikser, poczekać, dosypać/wlać, włączyć mikser na chwilę, poczekać, dosypać/wlać, włączyć mikser na chwilę, poczekać, włożyć do foremki do wyrastania, poczekać (opcjonalnie przełożyć i jeszcze raz poczekać), włączyć piekarnik, po nagrzani włożyć, poczekać, wyjąć, poczekać...
Niby sporo czynności - ale krótkich.
A w automacie - nasypać/wlać, ustawić program, poczekać.

Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Inna sprawa, że wyżej wymienione koszty są stałe i nie zmienią się, jeśli chleb będzie lepszy. W związku z tym rzeczywiście nie zaszkodziłoby dołożyć drugie tyle do surowców i sprzedawać chleb o złotówkę droższy (od razu pójdzie też w górę marża sklepu itp.) a o niebo lepszy...
Ale tu nie chodzi nawet o lepsze surowce. Chyba. Bo nawet jak wrzucę do maszyny najzwyklejszą mąkę sklepową pszenną (żaden wynalazek do chlebów) - to wychodzi coś zupełnie niepodobnego do sklepowego. Ja naprawdę nie wiem, z czego ten chleb sklepowy tak naprawdę jest.

A ile kosztuje mąka z pełnego przemiału? Co to za sztuka zmielić ziarno bez żadnego odsiewania? Zrozumiałbym, jakby taki chleb był oklepany - bo to najtańsze. A w sklepach to koło mąki może leżało (ale niczym się nie zaraziło).

Przypomina mi to stary, jeszcze socjalistyczny żarcik o producentach papierosów. Dzwoni dyr. z wytwórni w Krakowie do Radomskiej i pyta:
- Co wy, towarzyszu, wsadzacie do tych waszych papierosów, że są takie dobre?
- No, normalnie. Dwie furmanki siana i furmanka tytoniu.
- Aa! To wy jeszcze tytoń dodajecie!

Tak samo te lepsze piekarnie (wcześniej gustowałem w chlebach warszawskiej piekarni Grzybki) pewnie trochę mąki dodają do chleba
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 29.03.2012 o godz. 14:30 Powód: EDYTUJ nie gryzie. ;-p
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Mam jutro kupić: Toshiba SD-R5372B albo Liteon 1653 albo NEC 3500. Pomużcie ! marianb Napędy optyczne DVD 4 11.12.2004 18:04
Polska muzyka Rockowa - na jutro kizio Off topic 6 16.11.2004 20:42
Informacje na temat SLD, na jutro! _Neoo_ Off topic 2 27.01.2004 09:29
szukam cover'a do płyty Łzy - Nie czekaj na jutro kizio Off topic 0 18.06.2003 16:25
Pilnie potrzebne rozwiązania tych zadań (na jutro) lipek16 Off topic 2 03.06.2003 20:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.