![]() |
Ja już tak z lenistwa wykombinowałem, coby się nie trzeba było przesiadać, ale i tak trzeba najczęściej...
W Warszawie powinien mieć jakieś aku do pokonywania skrzyżowań z trakcją tramwajową...to załatwiłoby problem... |
Z akumulatorami same problemy. Spójrzcie tylko - kadm, ołów, kwasy i cała masa badziewia zeby je wyprodukować. Ochrona środowiska pełną gębą. Po jakimś czasie trzeba je wymienić, a tanie to raczej nie jest. Już widze pogwarancyjne Toyoty Prius sprzedawane za bezcen na allegro...ale z padniętymi akumulatorami. Taki samochodzik na 2-3 lata i do śmietnika.
W trajtkach trzeba wymieniać tylko elektrownię ;) Nie ma potrzeby robienia skomplikowania hybryd. W centrum instaluje sie trakcję - jeżdzą głównie trajtki. Poza centrum jeżdzą autobusy. |
Nie znam się na tym kompletnie, ale wyobraźmy sobie taki pojazd hybrydowy, który, w mieście jedzie zasilany na trakcję - typowy trolejbus, jak ma przeciąć linię tramwajową, to chowa pantograf, po czym go podnosi i trafia w jakiś "lejek" ułatwiający sprawę, ma baterie akumulatorów, które umożliwiają przejazd przez strefę bez zasilania, jedzie sobie dalej, nawet bardzo długą trasą (Warszawa), gdzieś mu się kończy trakcja, to jest w stanie przejechać jeszcze te kilka kilometrów, poza ścisłe centrum, i wtedy odpala nowoczesnego diesla. W zajezdni ładuje akumulatory i wraca do miasta w taki sam sposób jak wyjechał (tylko na odwrót :P) Oczywiście hamowanie, doładowuje akumulatory. Waga, ilość i cena akumulatorów w takim pojeździe, byłaby nieporównywalnie mniejsza, niż w autobusie elektrycznym, a "smrodzenie" też mniejsze, niż w typowej hybrydzie. Oczywiście mówię tu o rozwiązaniu dla długich tras, których w Warszawie nie brakuje.
Ale to takie marzenia. ;) |
mi trakcja trolejbusowa nie przeszkadza, powiem nawet że tworzy pewien taki... klimat w centrum miasta (nie w całym mieście jest trakcja). W pewnym sensie trajtki mogą być nawet atrakcją turystyczna, tak jak pisał ed. Dla mnie np bardzo ciekawym pojazdem są tramwaje - w Lublinie nie mamy i nigdy nie takim nie jechałem.
Trajtek za to nie śmierdzi, nie hałasuje i nie generuje spalin. Myśle że poinhalowanie się biodieslem na przystanku jest mniej przyjemne od oglądania trakcji ;) Przy hamowaniu nowsze modele oddają energię z powrotem do trakcji (!), podczas gdy w autobusie jest bezpowrotnie tracona. No i trajtki mają lepsze przyspieszenie :> Ale tak to jest ze wszystkim. Polska zawsze daje sobie wciskać złe rozwiązania i jeszcze za nie płacić, mimo że mamy lepsze i tańsze. Przypomnijcie sobie jak to było z torbami papierowymi/wielokrotnego użytku i foliowymi reklamówkami, które przyszły do nas z zachodu. Teraz też chcemy budować elektrownie jądrowe, tylko skąd i za jakie pieniądze weźmiemy Uran, skoro nawet Rosja za 15-20 lat będzie miała problemy z jego pozyskaniem. 20 lat temu to byłaby super inwestycja... ale wtedy nie chcieliśmy. Tak na marginesie reaktory z Żarnowca sprzedaliśmy Finom za marne pieniądze. Służą im do dziś. Złoty interes. |
Cytat:
Do tego akurat po mieście to pewnie duużo taniej wyjdzie wybudować trakcję, niż kupić elektryczno-spalinowe autobusy. Do tego kwestia bezpieczeństwa - akumulatory ważą duuużo, a tym samym wydłużają drogę hamowania i zwiększają zużycie paliwa/prądu, zwiększają zużycie zawieszenia i hamulców. IMO lepiej, jak pojazd czerpie energię z zewnątrz, niż ją ze sobą targa. Gdyby wymyślono zdalne zasilanie samolotów czy rakiet kosmicznych, to by drastycznie zmniejszyło zużycie paliwa - to pojazdy lwią część paliwa zużywają na transport... paliwa. |
Cytat:
|
A ja mieszkam w Lublinie i trolejbusy widze każdego dnia :)
Jak była rodzinka z Australii to patrzyli na trajtki jak na UFO i nie mogli się nadziwić jaki to super pomysł :D |
Przypomniał mi się tekst, który czytałem gdzieś wczoraj, o autobusach hybrydowych. No więc firmy produkujące autobusy pracują mocno nad takimi rozwiązaniami, jedyna firma, która ma w polskiej ofercie takie autobusy, to Solaris. Różnica w koszcie zakupu jest spora, bo normalny autobus miejski kosztuje około 300 k***8364;, to hybrydowy 450 k***8364;. Zwraca się to po 6-7 latach użytkowania... (bo mniej palą) mniej trują o 78% co jest chyba najważniejsze w mieście. Ale firmy na tym nie poprzestają, pracują nad autobusami elektrycznymi, ale tu potrwa to jeszcze kilka lat, a koszt takiego wynalazku będzie jeszcze większy...
Cieszmy się i radujmy! Szczególnie, że jest taki bardzo stary wynalazek jak trolejbus. Może Mumia Europejska powinna zaimportować speców ze wschodu, to by ich nauczyli co to jest - jak byłem na Ukrainie, to trolejbusy tam rządzą (byłem dawno, nie wiem jak teraz, może też się "unowocześnili") w Rosji chyba to samo... Pamiętam jeszcze się śmigało ostatnią linią do Piaseczna pod Warszawą. Prawie każda wizyta w Lublinie wiązała się z obowiązkowa przejażdżką trolejbusem... A oni, ****a nad MIEJSKIMI autobusami elektrycznymi pracują, na pewno dojąc na to fundusze z naszych podatków. Nikt mi nie wmówi, że pociągnięcie trakcji elektrycznej jest droższe od akumulatorów we wszystkich tych pojazdach. :| Przecinanie się trakcji trolejbusowej z tramwajową, też ktoś mądry by rozwiązał... Ale cóż, i tak nie będzie nam wolno robić pradu z węgla, więc zapomnijmy... (( Taki mały offtop na temat baterii na metanol ;p Sam pomysł takich baterii fajny, bo większość świata, to nie miasta, gdzie jest zawsze wtyczka... |
juz raczej stawiam na ogniwa toshiby ladujace sie do 90% w 5 minut, to naprawda moze wypchnac samochody elektryczne, lepsze ups. wreszcie na ostatnich targach toshiba je zaprezentowala publicznie a nie jak od 1.5 roku tylko plotki, ze zbudowali takie cos.
|
no jasne, nie ma nic za darmo :) labio zrobia taki myk, ze nie bedzie sie tego dalo produkowac domowymi metodami :) tak czy inaczej bardzo fajne rozwiazanie
|
Podejrzewam ze paliwo do komórek będzie odpowiednio drogie, zeby na nim zarobić.
Niezależnie od kosztów produkcji. A potem akcyza itp... |
Nie grac, nie pic-nie wspomagac monopolu panstwowego!
;) |
o uzależnieniu też można filozoficznie ...
|
To nie filozofia, tylko uzależnienie...
|
grac!
a do sklepu zapier...c po wiecej :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:36. |