![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Kolejne moje pytanie w tym temacie. Dzisiaj próbowałem nawiązać rozmowę z Wujem poprzez GG (niestety aktualnie Wuja nie ma Skype i sam tego sobie nie zainstaluje ![]() I sytuacja była taka - mnie Wuja słyszał dobrze - a ja Wuja w ogóle !!! Ponieważ u mnie karta jest full - duplex, więc to mi to wygląda na Wuja kartę. Wuja ma płytę Abit St6 z Celeron 900 i zintegrowanym dźwiękiem AC97 - niestety na stronie Abita nie ma żadnej informacji o właściwościach tego kodeka. Szukałem w sieci - i niewiele znalazłem - tylko tyle, że były chyba różne wersje tego AC 97 ?? Więc może tamta wersja nie ma full - duplex ?? Link do opisu płyty: http://www2.abit.com.tw/page/pl/moth...MODEL_NAME=ST6 Jeśli ktoś miałby wiedzę w tym temacie - to bardzo proszę o informacje, ja w miarę czasu też będę szukał, a niestety u Wuja będę mógł być dopiero za kilka dni, żeby to jakoś osobiście sprawdzić. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 28.06.2005 o godz. 18:39 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
@Ormianin Poszperałem trochę w sieci i doszedłem do bardzo ciekawych wniosków. Twoja myśl o tym, że problem mógł zostać rozwiązany za pomocą odpowiednich sterowników jest zapewne słuszna. Przeczytałem o tym tutaj ftp://ftp.helion.pl/online/sblive/sblive-1.pdf na stronie 32. Jest tam napisane przy karcie SB AWE64 Value, iż obsługa full-duplex była emulowana dzięki uaktualnionym sterownikom (poprzez szybkie przełączanie trybów nagrywania i odtwarzania). Gdzie indziej znalazłem również informację, że model który ja posiadałem wymagał aktualizacji biosu aby działał pod win98 (ja używałem wtedy 95-ki). Możliwe więc, że gdybym uaktualnił bios i wgrał najnowsze drivery pod win98 to wszystko było by OK i miałbym w sterownikach taką opcję jak kolega ro29, bo wydaje mi się, że tak właśnie włącza się tą programową emulacje. Późniejsze modele miały już w pełni sprzętowe wsparcie. Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mimo wszystko, moze warto zaktualizowac te starsze czesci... ja zawsze mam wrazenie ze te starsze rzeczy byly bardzej dopracowane i mniej awaryjne
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Dzięki za odpowiedzi, które się pojawiły. Ponieważ właśnie coś niecoś się wyjaśniło, o czym spieszę donieść. Po pierwsze - jak napisał @Arepo - kodek AC97 na Wuja płycie jest full - duplex; a dlaczego podczas prób przez GG tak dziwnie to wyglądało - nie wiem, już nie dociekałem. Natomiast zainstalowałem u Wuja dziś Skype - odpaliłem - działa dość dobrze - chyba lepiej niż u mnie. To znaczy - przeprowadziłem dwie próbne rozmowy u Wuja i naprawdę jakość była niezła - mimo iż jest tam Win98. Aczkolwiek sprzęt nie jest zły - Celeron 900 z 384 RAM, łącze neo 128. Niestety sprawa trochę gorzej wygląda u mnie. Co prawda łączyłem się dziś z Wujem kilkakrotnie i działało, ale mnie było słychać z pewnymi zakłóceniami - ja natomiast słyszałem Wuja dość dobrze - po za momentami, kiedy np. równocześnie otworzyłem przeglądarkę itd. Co gorsze, o ile u Wuja Skype, wyłącza się dość szybko (jeśli nie łączy się ze mną), o tyle u mnie połączenie obojętnie z kim, rozłącza się około 20-45 sekund - i przez ten czas komputer "wisi". Raz takie rozłączenie skończyło się totalnym zawieszeniem i koniecznością resetu. Podejrzewam, że te moje problemy, mogą wynikać zarówno z użytkowania Win98, ale też może bardziej z wolnego procesora - mam tylko PII 350 z 256 RAM'u . Ogólnie jednak SKYPE działa i porozmawiać można - jeśli jakość będzie porównywalna z dzisiejszą, to uwzględniając mój sprzęt i Win98, to nie jest naprawdę źle, a wręcz nawet dość dobrze. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dotychczasową pomoc. ro29 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|