Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.07.2003, 19:10   #1
przemas
wafel

Data rejestracji: 05.12.2000
przemas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
szybkie pytanie o grafikę

mam złożyć kompa dla córki mojej ciotki. najważniejszym kryterium jest cena. potem jakość. największy problem jak do tej pory mam z grafiką. max kasy jaki moge przeznaczyć na to oznacza zakup Geforce 4 Mx440 64mb DDR. no chyba ze lepszym rozwiazaniem bedzie jakis radeon. jeśli chodzi o to co na razie biorę pod uwagę to MSI Geforce 4 Mx440 64mb/t8x DDR TV Out oraz Gainward Gf4 440 OEM TV-Out może ktoś cos zasugeruje co wybrać.
przemas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.07.2003, 20:09   #2
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: szybkie pytanie o grafikę

Cytat:
przemas napisa***322;(a)
mam złożyć kompa dla córki mojej ciotki. najważniejszym kryterium jest cena. potem jakość. największy problem jak do tej pory mam z grafiką. max kasy jaki moge przeznaczyć na to oznacza zakup Geforce 4 Mx440 64mb DDR. no chyba ze lepszym rozwiazaniem bedzie jakis radeon. jeśli chodzi o to co na razie biorę pod uwagę to MSI Geforce 4 Mx440 64mb/t8x DDR TV Out oraz Gainward Gf4 440 OEM TV-Out może ktoś cos zasugeruje co wybrać.
Jeżeli cioci nie zależy na tym aby wszystkie gry chodziły to bardzo polecam radeona 9100 64MB ale tylko saphir lub inny markowy, ja mam go w tej chwili i obraz jest super na monitorze a szczególnie na TV (mam 17 metrów kabla takiego jak do słuchawek od kompa do tv wyjsciem compozyt-cinch). W 3DMarku 2001 se 7600 punktów przy rozdzielczości 1024X768, 8600 w rozdzielczości 800X600 i jeszcze jedna wielka zaleta jak ktoś ma podłączać TV- wyjście tV ma rozdzielczość 1024X768 czyli taką jaką mam ustawioną standardowo w monitorze i dlatego jak włączam tv jest ok , jak miałem gf 2 mx z wyjsciem tv w rozdzielczości 800X600 to musiałem zmieniać pulpit na 800x600 bo na tv ni mieścił sie cały obraz. Ale nawet jak nie będziesz używał tv z kompa to i tak polecam ci tego radka, ja kupiłem tego radka w http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6100 i tobie go również polecam, z reklamacjami nie ma raczej kłopotu. Tylko nie kupój z 64 bitową pamięcią, dużo mniejsza wydajność.
PS O grach pisałem bo czytałem w necie że niektóre gry nie chodzą na radkach ale do tej pory ja nie trafiłem na ten problem. Tu masz materiał do przeczytania i przemyślenia http://www.benchmark.pl/ po lewej stronie jest tabela z zestawieniem kart graficznych w której zamieszczono porównanie radeon 9000 (9100 jest szybszy) z GF 440MX.
Link do tego testu http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html

Ostatnio zmieniany przez krzypaw : 05.07.2003 o godz. 20:11
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.07.2003, 20:35   #3
przemas
wafel

cena jest za wysoka. 340 zl i musialbym z wlasnej kieszeni dokladac
Stary 05.07.2003, 21:08   #4
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gainward GF4 PowerPack!
Pro/600 TV 280PLN BRUTTO wg www.gainward.pl

procesor graficzny NVIDIA GeForce4 MX440
taktowanie rdzenia 270 MHz
taktowanie pamięci 400 MHz
pamięć 64MB DDR / 3,6ns / 128 bit
wyjścia / wejścia VGA, TV-out
obsługiwane standardy DirectX 7.0, OpenGL 1.3
chłodzenie pasywne (procesor)

Ja bym wział tego Gainwarda - nie ukrywam - mam karte tego producenta i bardzo ja sobie chwale

Aha gainward ma pasywne chłodzenie a MSI aktywne - jesli to ma byc komp do pisania maili i siedzenia na chatach w nocy to lepiej aby byl jak najchiszy - ja jestem za Gainwardem ale w WERSJI box sobie wez - roznica doslownie paru złotych ... a masz pewnosc ze w transporcie sie nie uszkodzi - pudelka b,solidne
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.07.2003, 22:23   #5
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
najlepiej napisz jaką masz konfiguracje, wszystkie podzespoły jakie chcesz kupić
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2003, 14:56   #6
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
przemas napisał(a):
Za kwotę 200 złotych to za dobrą grafę nie kupisz. Ja polecam ATI RADEON 7500 64DDR DVI/TV. Tv-out musi byc obowiązkowo.
Stary 06.07.2003, 18:32   #7
przemas
wafel

athlon xp 1700+
asrock k7vt2
256MB 266MHz
liteon x52
a4tech www11
klawiatura logitech
jakies glosniki [chyba creative]
listwa + cooler
dysk z conajmniej 2 roczna gwarancja moze byc 40Gb bedzie 60Gb jak kasy starczy
no i ta grafika z ktora tak sie waham
albo ktorys z tych dwoch wymienionych mx 440 albo radeon 9000
wszystko musze zmiescic ponizej 1600 [z logitecha nie chce rezygnowac bo nie chce kupywac badziewia, a sam tez od przypadku do przypadku bede z tego korzystal]
i to by bylo na tyle

tak sobie mysle czy by nie zrezygnowac z takiej grafiki o ktorej wspominialem i kupic cos tanszego [nawet o polowe] - powstaje wtedy kolejny problem co by to mialo byc - i zainwestowac w wiekszy dysk albo obciac po prostu koszty ktore maja tu BARDZO duze znaczenie; w koncu ani ciotka ani jej corka za duzo w gry nie beda grac a przynajmniej nie w te najnowsze [jak znam zycie to bedzie jakis tetris , kulki lub cos rownie wymagajacego]

caly ten zestaw ktory wymienilem bedzie wynosil ok 1600 do tego monitor ale ta kwestia na razie jest na boku i nie trzeba podejmowac decyzji

a w kwestii grafiki
wydaje mi sie ze jest to najbardziej newralgiczny punkt calego tego zestawu. chyba wlasnie tam pieniadze beda najbardziej niewykorzystane. czekam na jakies sugestie, podpowiedzi, pomysly

Ostatnio zmieniany przez przemas : 06.07.2003 o godz. 18:37
Stary 06.07.2003, 19:09   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Jesli jestes pewnien ze gry nie beda wchodzic w rachube to kup karte ktora bedzie dawała dobrej jakosci obraz - osiagi tutaj nie maja znaczenia - w tej kwestii guruje raczej Radeon, pamietac tez nalezy zeby nie kupic czegos co np nie bedzie umiało pracowac w 1024x768 w 85hx odswiezaniu - to dzis niedopuszczalne.

Kwestia dysku - wiem ze jak dzis kupowac hdd to najbardziej ekonomicze wyjscie to 80GB - ale ... nie wiem jaki hdd masz na oku ale ja stawiałbym na konstrukcje 40GB kto wie czy nie z 5400 rpm- przeciez nie bedzie gier co pewnie najwyzej film a do tego nie trzeba chyba 7200rpm i 8mb cacheu ?? - co do karty graficznej hmm Riva TNT 2 bedzie pewnie juz małym przegieciem ale karty na tym chpie od markowych producentów były naprawde ok - sam na konstrukcji CREATIVA w GTA3 pocinałem

Mysle zeby kupic DOBRY monitor - o ile bebechy nie musza byc super szybkie to przy pracy z kompem nic nie meczy tak jak zły monitor - pracowałem kiedys na LG 15' nie wiem co to było ale po 20 minutach glowa mnie tak bolała ze prawie co przytomnosc traciłem - i to nie byl przypadek bo z ciekawosci testowałem to 3 razy i za kazdym razem to samo ... moze wg mnie WDC 40GB 5400 i Radek 9000 od Saphire bedzie ok ... no chyba ze musisz jeszcze zejsc z cena - hdd to 280PLN a radek 270.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2003, 19:17   #9
przemas
wafel

prawda jest taka, że kazałem się przygotować na 1600 zł i na razie wyrabiam sie w tej kasie. choc jak patrze na to co za te pieniadze bedzie i porownam to do swojego sprzeta ktory w zupelnosci wystarczy do normalnych zastosowan [duron 600; 384 sdram; 20 gb 7200 seagate; teac x4; geforce2 mx400]to utwierdzam sie w tym przekonaniu ze te pieniadze to nie beda najlepiej sporzytkowane/wykorzystane. ale kopowac gorszy zestaw to chyba tez nie jest taki najlepszy pomysl. czekam na dalsze wypowiedzi
Stary 06.07.2003, 22:44   #10
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Radeon9000 bedzie dobrym wyborem. Sam takiego używam (Sapphire) i jest ok. Wersja zwykła nie posiada aktywnego chłodzenia więc odpada jeden hałasujący wiatraczek Polecam

Stary 08.07.2003, 13:41   #11
bat67
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.06.2003
bat67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja bum kupił Sparkle Geforca 4 Mx 440 64Mb DDr TV OUT a cena coś koło 300 zł
hjest dobra sam mam taka i sie nie zawiodlem
bat67 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: