Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.10.2002, 10:55   #1
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kiepska wydajność płyty ECS K7VTA3 (VIA KT333)

Witam,
niedawno sprzedałem płytę SOLTEK 75KAV oraz 512MB SDRAM, aby kupić coś nowszego (reszta kompa pozostała bez zmian). Ponieważ chciałem kupić coś nowszego, a jednocześnie niewiele dołożyć do tej wymiany, wybór padł na płytę ECS K7VTA3 (VIA KT333) oraz na kość 256MB DDRAM f-my ELIXIR (PC2100, CAS Latency 2.5 i czas dost. 7.5ns).
Po złożeniu wszystkiego tego niby wydajniejszego kompa, okazało się, że spisuje się gorzej aniżeli jego poprzednik !! ( W aplikacjach biurowych nie widać różnicy, ale już w Wolfenstein'ie, przy tych samych ustawieniach co zwykle, są momenty, że gra szarpie. Na starej płycie i pamięciach tego absolutnie nie było !! ( Krew człowieka zalać może... (
Jeśli ktoś może doradzić, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, to proszę o pomoc. Czy może to wina tylko samej kości DDRAM ??
Za wszelkie wskazówki wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.10.2002, 11:21   #2
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przychodzą mi do głowy takie spostrzeżenia:
1. Ecs tuzem wydajności nie jest, choć stosunek wydajność/cena nie jest chyba zły
2. Aplikacje biurowe już osiągnęły kres wydajności - ich przyspieszanie nie jest już widoczne
3. Po zmianie płyty należy bezwzględnie przeinstalować całość systemu a nie tylko mostki itd. itp. (ale pewnie to zrobiłeś)
4. Ja myślę, że nie jest to raczej wina pamięci - przecież coś w końcu powinna robić karta grafiki (a jaką masz ?)
5. Może opcje w biosie trzeba poprawić

więcej
Stary 02.10.2002, 12:27   #3
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pedros jak zwykle ma rację, a tylko pro forma zapytam czy zainstalowałeś w miarę nowe Via 4in1 ?
Stary 02.10.2002, 12:39   #4
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przepraszam, mogłem to zaznaczyć od razu...
instalowałem od nowa WinXP Pro PL (na sformatowanej partycji), teraz mam zainstalowane chyba najnowsze sterowniki VIA (chciaż próbowałem też starszych), zainstalowane najnowsze detonatory (też próbowałem innych).
Uzupełnię jeszcze wiadomości na temat sprzętu w kompie:
ECS K7VTA3 (VIA KT333) BIOS v3.0b
GeForce2 Ti 32MB
Athlon 1.33GHz (Thunderbird)
256 DDRAM "ELIXIR" (PC2100, CAS Latency 2.5, czas dost. 7.5ns)
IBM 40GB, ATA100, 7200rpm
CD-RW TEAC 516EB
DVD LG x12
SB Live 5.1

Płyta wszystkie urządzenia bardzo fajnie rozpoznaje, nie ma żadnych konfliktów... żeby jeszcze tylko ta wydajność

Dzięki za zainteresowanie moim problemem...
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2002, 13:01   #5
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a ustawiony dobrze bios jest? /choć jak pamiętam ecs't to mają przebogaty w opcje biosik/
a moze poszukać nowego /modowanego/ biosiku do tej płytki/ bo te pamiątki to są ok i jak miałeś farta to do 150-paru na cl2 pójdą bezproblemowo /
bo tu moze być pies ogrzebany
a co do detonatorów to te nowe Ci nic nie dadzą / dają odpał only na gf3 i gf4/ lepiej jakieś starsze zapodać ja się ma gf2
a system op. dobrze skonfigurowany ?
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2002, 13:11   #6
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
Pedros jak zwykle ma rację, a tylko pro forma zapytam czy zainstalowałeś w miarę nowe Via 4in1 ?
... a kto ma rację stawia... Kilkenny

Proton - sprawdź wydajność jakimiś benchmarkami, bo w sprawie testów z gier nie mam nic do powiedzenia.
Acha - chodzi tylko o tę jedną grę - bo może to być mylące - i dla Wolfa tak będzie i już... sam nie wiem co jeszcze
Stary 02.10.2002, 15:43   #7
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ustaw poprawnie pamięć w BIOSie (bardzo ważne). Upewnij się, że FSB procesora jest ustawione na 133 MHz, zamiast 100 MHz. AGP Aperture Size ustaw na 128 MB. BIOS chyba masz najnowszy - ale nie pamietam, czy jest nowszy niż 3.0 B.

Płyta jest w/g mnie bardzo dobra, mam taką samą i nie narzekam. Kluczową sprawą jest poprawne skonfigurowanie BIOSu.
Stary 04.10.2002, 00:25   #8
AS_Wywiadu
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.05.2002
AS_Wywiadu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ups

O jacie a ja mam Solteka tego samego i właśnie miałem zmieniać na ECS i pamieci DDR, heh, chyba jednak wpierw zainwestuje w graficzną ATi heh
AS_Wywiadu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: