Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.04.2002, 08:16   #1
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kłopot z DMA dla dysku

Mam problem z ustawieniem DMA w Wingrozie 98 dla dysku twardego. Opcję muszę zaznaczać dwukrotnie (po 1 zaznaczeniu i ponownym wejściu w zakładkę właściwości dla tego urządzenia, pole DMA nadal jest puste). Drugie zaznaczenie jest skuteczne, ale po restarcie system działa niestabilnie, czasem się wiesza na niebieskim "miłym dla oka" ekranie z błędem krytycznym. Czasem wszystko jakoś ruszy dobrze, ale po jakimś czasie głupieje. Ostatnio stwierdziłem, że po takiej zmianie znika mi pierwszy kontroler dysku twardego oraz sam dysk twardy (w odpowiednich zakładkach). Ale gdy w tych nielicznych przypadkach jako takiego w miarę dobrego odpalenia udało się uruchomić test w Easy CD to transfer wzrastał dwukrotnie, co w rezultacie dawało mozliwość przegrywania z prędkością x80 ale nie o prędkość chodzi. Coś po prostu dzieje się dziwnego, a ja nie wiem co jest grane. Przeinstalowanie systemu nic nie pomaga.
Moja konfiguracja:
Celereon 433 (opdkręcona na 488 - rezygnacja z tego też nic nie daje)
Płyta Soyo 6BB BX440
dysk IBM 13GB UDMA66 - master I
cd-rom Asus x50 UDMA - slave I
nagry. LG CED-8120B Pio4 - master II
ram 64mb
Win 98 Aspi 4.60
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2002, 13:01   #2
Bywalec
 
Avatar użytkownika Ping
 
Data rejestracji: 28.12.2001
Posty: 47
Ping zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
Napewno kupując kompa dostałeś płytę instalacyjną do płyty głyty głównej są na niej sterowniki Buss Master, które uruchomią UDMA kontrolerów IDE bez problemów. Gdy uruchamiasz UDMA bez aktualnych sterów pod Twoją płytę winda pisze Ci, że może pracować niestabilnie i tak się robi. Może tu jest ukryty problem.
Pozdrawiam
PING
Ping jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2002, 13:33   #3
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dzięki za info, PING. Płytkę oczywiście dostałem i instalowałem Bus Master Soyo, ale problem dalej się pojawiał. Piszę używając czasu przeszłoego, bo do minionego piątku posiadam już inny sprzęt: Cel.1200 i płytę Abita z RAID-em. Przy tym opcje DMA zniknęły mi w ogóle - nie ma ich ani dla dysku, ani dla CD. Przejęte zostały przez inny moduł. Sprawdziłem, że dysk z IDE1 ma UDMA 66, Asusx50 ma UDMA 33, ale nie wiem ja sprawdzić stan nagrywarki z IDE3. Obsługuje ją kontroler HP370 UltraAta100 i sądzę że tryb DMA działa jakoś, przy czym nie wiem czy ma to jakies znaczenie bowiem LG i tak pracuje w trybie PIO-4. A przy okazji, czy prędkości zrzutu Audio są prawidłowe dla tych urządzeń:
Asus S500/A - 9x
LG CED-8120B - 10x?
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2002, 13:22   #4
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co d wypalarki na hpt370 to na staecie pokazuje ci bios kontrolera raid w jakim trybie ma napedy
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2002, 13:38   #5
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cana, oczywiście kontroler zgłasza się jako ATA100 i wypisuje co znalazł na poszczególnych kanałach, ale jakoś nie zauważyłem informacji na temat trybu DMA dla poszczególnych napędów. Będę musiał dokładniej się temu przyjrzeć, bo być może teraz wszystko tak zasuwa, że nie nadążam z czytaniem (he, he). No oczywiście jest klawisz "Pause Break" i można go zastosować odpowiednio do szybkosci czytania pojawiających się napisów. Ale na poważnie, to po zgłoszeniu się kontrolera i detekcji urządzeń mam wypisane:
1. LG CED-8120B (czy jakoś tak, ale bez informacji o DMA/PIO - to muszę jeszcze raz sprawdzić).
Kanały 2,3,4 są nie obsadzone, więc oczywiście nic nie może zostać wykryte.
A co sądzisz na temat prędkości zrzutu Audio , o której pisałem poprzednio? Raz Asus zrzucał max z prędkością x7 ale to chyba była albo wina płytki (tłoczona), albo system czymś się zajmował (niezbadane są drogi Wingrozy98). Następnego dnia, ta płyta poszła juz x9 (ok.1664kB/s) - ciekawe, no nie.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2002, 15:01   #6
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hpt sam dobrze sobie ustawia odpowiednie tryby i jak jest to jest napewno dobrze / choc ja nie postawiłbym napedu ATAPI na hptku bo kiedyś tego niepolecali producenci tego ustrojstwa i to zostało mi do dziś (mam hpt372 i u mnie aqrat atapi są na podstawowych kanałach a hdd na hpt/ jak to miło mieć wszystko na master
aha jak już bardzo chcesz to jeśli wiesz w jakim trybie może pracowac ten naped to możesz manualnie go ustawić na ten tryb i po problemie
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2002, 10:50   #7
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cana, rzeczywiście doszedłem do tego, jak to sprawdzić - zacząłem szybciej czytać (he, he):
płyta główna zgłasza się:
Award Modular BIOS v6.00PG
10/25/2001 i815EP W833627 6A69RA1RC-63
a teraz kontroler:
HighPoint Technologies, Inc. HTP370 UDMA/ATA100 RAID Controller BIOS v1.11.0402
Press <Ctrl><H> to run BIOS setting Utility
Scan Devices. Please wait
Primary Master: LG CD-RW CED-8210B
Primary Slave: No Drive
Secondary Master: ST51080A (po podłączeniu innego: ST3660A)
Secondary Slave: No Drive
I żadnych informacji o trybach transmisji, ale zato wszystko MASTER - miodzio.
Wiec, reset i odpowiednio CTRL+H ale H musiałem naciskać kilka razy, raz to było za mało, chyba że trzeba się zmieścić w odpowiednim momencie.
No ale się udało i co widzę:
Primary Master LG CD-RW CED-8120B MW-DMA2
Secondary Master ST51080A MW-DMA2
dla inndego dysku
Secondary Master ST3660A MW-DMA1
o ile dla nagrywarki nie można zmienić trybu, to dla dysków są możliwości od PIO-0 do PIO-4, ale jeśli zmieniłem z MW-DMA2 na np. PIO-4 to już wrócić nie mogłem (nie ma tej opcji).
Czy tryb PIO4 jest lepszy od MW-DMA? Czy też brak tego ostatniego w opcjach jest związany z tym co piszesz, że HPT wycofał się z obsługi urządzeń ATAPI?
Czy warto zrobić upgrade biosów płyty głównej i kontrolera htp?
http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/english/download_content.jsp?pTITLE=ST6+/+ST6-RAID&
a dla kontrolerów PCI
http://www.highpoint-tech.com/370drivers_down.htm
I czy to w ogóle jest konieczne, a przede wszystkim bezpieczne?
Ale się rozpisałem.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2002, 10:56   #8
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Do poprzedniej sypowiedzi
Cana, u mnie taka konfiguracja połączeń działa prawidłowo, urządzenia są dobrze rozpoznawane zarówno pod Wingrozą 98SE jak i pod RedHatem 7.2. Próbowałem też instalacji Windows NT ale on nie widział wcale urządzeń na HPT i samego kontrolera też nie. Więc, gdybym chciał przenieść dysk twardy na kontroler, a cd -cdrw na kontorler płyty głównej, to w takim wypadku mógłbym nie zobaczyć dysku. Tego nie sprawdzałem. Zatem taka opcja nie była by zbyt korzystna w przypadku NT.
co do linku na stronie HPT to dla Ciebie zamiast 370 powinno być 372.
Napisałem te adresy, bo może się to komu przyda.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2002, 13:33   #9
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kontroler mam wbudowany w płytę więc upgrade biosu mobo daje mi rownież zwykle upgrade firmware hpt / choć nie w każdejnowej wersji biosu są poprawki do hpt/ , a u Ciebie zresztą jest pewnie tak samo a jedyne co warto zmieniac to stery tylko sprawdzaj czy to są raid czy no raid
a co do mw dma vs pio-4 to trasfer maxymalny w obydwu wypadkach jest taki sam / 16 mega/s / tylko dma w każdej postaci odciąża cpu
a co do tego co mogłeś ustawić to jak tak rozpoznał to tylko tyle możesz mieć
ps dzieki za linki ale mam namiary jeszcze z czasów be6
aha hp tech nie wycofał się z niczego tylko
poprawił obsługe atapi na hpt i teraz wszystko bryka jak powinno / w starych czasach po prostu nie zawsze wszystko dobrze z atapi na tym dobrze kontrolerze pracowało/
tylko że jak aqrat wolę atapi mieć na standardowym kontrolerze eide bo i tak nie wyciągają nawet ata100
a co do zgubionego mw dma to spoko, daj mu auto a sam znajdzie co potrzeba
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2002, 06:47   #10
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cana, problem w tym, że nie ma opcji auto. A może znów coś przeoczyłem? Zaś co do modyfikaji biosu płyty, to masz rację, równocześnie zmienia się nie tylko bios płyty głównej ale i kontrolera RAID i chyba dość znacznie - oczym może świadczyć zmiana numeru głównego wersji z 1.11 na 2.0. Tylko mam pewne obawy czy aby czegoś sobie tą zmianą nie popsuję i czy ona w ogóle jast dla mnie konieczna.
A tak przy okazji, może orientujesz się czym różni się płyta Abit ST6-RAID od ST6E-RAID, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Nawet wysłałem zapytanie do Tajwanu do Abita, ale na razie nie mam odpowiedzi, może jaszcze nie czytali.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2002, 08:39   #11
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ale gafa / dawno do raidzika nie zaglądałem bo jak chodzi to po co zmieniać a zresztą teraz nie ma czasu bo gram w każdej wolnej chwili w h4< nekromancja i wampiry rulez > tak że w necie jestem tylko w godzinach pracy /
jak nie ma to po prostu przeskocz wszystkie dostepne tryby i Znajdż ten swój, lub odepnij naped uruchom kompa niech hpt zauwazy ze nic nie ma , wyłacz kompa, podepnij znów i kontrolerek sam rozpozna że coś jest i sam mu wybierze tryb a co do upgrade biosu to praktycznie zawsze warto
a co do abita to niestety ale pożegnałem się z tą firmą na poziomie kt7a / to byla moja ostatnia płyta z tej stajni / i dziarsko walczę na ak3x / 35gtr teraz/ więc ne wiem czym się różnią / ale ja zawsze ( no prawie bo czasem jestem zbyt leniwy) wgrywam nowe biosy do płyty/
a tak BTW to dlaczego nie wykonałeś przepinki hdd na hpt a atapi na standard eide? z tego co wiem / z autopsji / to windy spoko chodzą a i linux już spokojowo rozpoznaje hpt / fakt że bez sterów tylko jako tryb hpt366 ale na początek to i tak dobrze / i to całkowicie rozwiąże twóje problemy
aha, a z nt to na standardowym kontrolerze zaistaluj sys i stery do hpt i next przenieś dysk na hpt / tak robiłem ze starymi rh jak twierdziły że nie mam dysku qtóry był na hpt, bo te nowe to już tak jak napisałem wyżej
aha2, a nie lepiej zamiast nt4 zainstalowac 2k lub xp?
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2002, 11:07   #12
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cana, podobnie jak ty też w necie siedzę tyko w pracy, bo w domu muszę trochę pobyć z dzieckiem i zostaje mi tylko 2-3 godziny wieczorkiem na zabawę kompem.
Układ podpięcia urządzeń zostawię na razie tak jak było.
Jeśli chodzi o odpinanie i ponowne podpięcie, to chyba nic nie daje, bo htp jakoś pamięta ustawienia dla danego dysku.
Wyszło to przy okazji podmieniania dysków w kieszeni dopiętej do htp. Kolejno:
ST51080A wykryty jako MW-DMA2 zamieniłem na PIO4
potem nie mogłem wrócić do MW-DMA2 (jak już pisałem), dalej zmiana dysku na ST3660A - wykryty jako MW-DMA1 i znów zmiana dysku na poprzedni, ale wykryty teraz jako PIO4 bez możliwości zmiany na MW-DMA.
Co ty na to?
Jesli chodzi o NT, to to była tylko testowa próba instalacji systemu, kiedyś go używałem standardowo. A dlaczego nie 2K albo xp - proste: NT 4.0 uważany jest za system b. stabilny, a dlaczego: kernel (jądro systemu ) nie jest autorstwa firmy Microsoft i dlatego jest dobry w przeciwieństwie do następnych. Może nie ma tych wszystkich wodotrysków, no ale trudno. I tak teraz korzystam z W98SEPL i jakoś to się kula.
Jakie są Twoje wspomnienia z pary na płytach Abita (to moja pierwsza płyta tej firmy)?
Tak poza tym, to chyba nam się odbiegło od tematu (chwilami). Ale sądzę, że nie szkodzi.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2002, 11:12   #13
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Miało być "z pracy na płytach Abita" - sorry, coś klawiatura w robocie szwankuje. A może ja pisać nie umiem he,he.
PS. Na forum umieszczę temacik o CloneCD i kłopotach prz nagrywaniu obrazu zmodyfikowanego - jak zdążę. Może coś poradzisz.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2002, 11:53   #14
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
abity rulez / a najlepsza IMHO to be6 II z hpt370 czyli BX133 przed operacją plastyczną polegająca na wymianie slot 1 na socket/ a co do niesławnej kt7a to moja to była stabilna i kręcajna aż do bólu /choć u pierwszego właściciela zachwywała się jak rozkapryszone dziecko ( widocznie nie lubiła pacjenta i/ albo nie umiał jej ustawić)
a jeśli chodzi o hpt to dziś sprawdze w domu jak to wygląda ( tylko raz tam lookałem jak qpiłem płytę i istalowałem sys oraz ustawiałem biosik/ a jak juz sprawdze to zdam relację
a co do stabilności nt4 to ja aqrat to mam mieszanne uczucia bo nt potrafi boleśnie ugryźć / mam w pracy/
a xp którego mam w domu jest bardziej przewidywalny i jeszcze nie widziałem na domowym xp takich błędów jakie czasem mi wyskakują pod nt i to na tych samych programach / fakt że procki, grafiki i płyty inne ale jak oże do tego w pracy nikt poza mną nie ma dostepu < nawet informatycy> to i ten w domu i w pracy są podobnie zoptymalizowane i ustawione ( domowy dodatkowo do bezpiecznych dla wypalarki granic podkręcony/
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2002, 13:28   #15
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co do xp, to mam mało doświadczenia. Poprzednio miałem 64MB RAM teraz 128, ale to chyba i tak za mało do komfortowej (w miarę) pracy na tym systemie. XP ma mój szwagier, ale on w komputerach mało biegły a dużo wgrywa "dziwnych" programów, może stąd jego kłopoty. A poza tym trochę sugerowałem się opiniami innych użytkowników. Co do NT, to rzeczywiście przypomniało mi się, ze pary razy ntek mnie "zadziwił", do tego kilka potrzebnych programów nie chciało mi chodzić, no i stąd powrót na linię win 9x. A jeśli chodzi o możliwościkontrolowania systemu i jego przewidywalności, to u mnie i tak nr 1 to Linux (choć żaden ze mnie guru).
A propos: co to znaczy "rulez"? Czasem nie nadążam za tymi informatycznymi terminami.
PS. O takim BE6+RAID, to kiedyś myślałem, bowiem BX, to nadal niezły chipset, ale wtedy nie miałem kasy na nową płytę, więc zostało Soyo. Teraz zobaczymy jakie wrażenie będzie sprawiał abit z i815EP. Trochę panowie z Intela mieli kłopotu z nimi i ich poprzednikami, ale wygląda na to, że jednak coś niecoś już wiedzą jak to robić.
PS2. Pierwotnie myślałem o kupnie płyty pody AMD i Durona, ale mam kolegę, który prowadzi sklep komputerowy i ostatnio są kłopoty z procesorami AMD od strony gwarancyjnej a i wykonani czasem nie najlepsze - widziałem na własne oczy kilka nowych procesorów, jak również te, które wracały od klientów - wyglądały jakby w nich palono węglem - przegrzane, ze hej - nawet overclocking tego raczej by nie dokonał - no chyba że właścicielami byli "wysokiej klasy specjalisci".
To tyle, czas do domku - w samochodzik 40km i ciepły obiadzik. Smacznego.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Błąd kalibracji mocy (Samsung SW-252F) charlie62 Napędy optyczne CD 10 20.07.2006 13:47
Projekt Freeware Calme Komputery 0 16.05.2005 19:31
Poradnik dla hakiera (PFO fabrini) Patrixs Off topic 14 12.04.2005 18:23
Jakie ustawienie DMA dla Yamahy 8424 IDE Paweł Napędy optyczne CD 4 07.08.2001 00:25


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO