Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.09.2007, 22:10   #1
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
[KOMENTARZE] Cache przeglądarki w RAMDysku oraz pre-load Firefox

Przeglądając codziennie internet ze swojego laptopa zauważyłem, że za każdym wejściem na stronę pobiera jakieś informacje z dysku. Oczywiście jest to normalne - przeglądarka z jakiej korzystam (Firefox) posiada coś takiego jak cache.
Cache służy do tego, aby przeglądarka nie musiała ciągle pobierać tych samych obrazków lub innych elementów stron. Niestety z każdym odczytaniem strony, która jeszcze nie znalazła się w pamięci RAM system musi odwołać się do dysku i odczytać takowy obrazek. Można w prosty sposób to ominąć. Wystarczy wyłączyć cache i po sprawie. Tylko czy to jest rozwiązanie? Pobieranie za każdym razem tego samego obrazka przy nowym uruchomieniu przeglądarki - no nie bardzo ;-)

Jest jednak sposób na ominięcie korzystania z dysku podczas przeglądania jak i przyspieszenie przeglądarki.

Potrzebny nam będzie program RAMDisk, który można pobrać stąd. Krótko mówiąc program służy do wydzielenia z pamięci RAM określonej ilości miejsca, a później przedstawienie jej jako dysk poprzez emulacje. Instalacja jest banalnie prosta, wystarczy kliknąć 2x w setup.exe i znajdziemy się w kreatorze. Lecimy kreatora, aż naszym oczom ukazuje się ostrzeżenie o instalacji sterownika bez podpisu cyfrowego. Oczywiście klikamy na 'Mimo to kontynuuj'. Po zakończeniu instalacji zaznaczone będą dwa ptaszki. Pierwszy zaznaczamy, odpowiedzialny jest on za odpalenie konfiguracji RAMDisk, drugi odznaczamy - jest on odpowiedzialny za ponownie uruchomienie systemu, które sami wykonamy później. Konfigurujemy RAMDisk w następujący sposób:





Po skonfigurowaniu ponownie uruchamiamy komputer. Po kliknięciu w 'Mój komputer' powinien pojawić nam się nowy dysk z etykieta RAMDISK.

Czas na konfigurację Firefox
Narzędzia > Opcje > Zaawansowane > Sieć > Pamięć podręczna > Ustawiamy na 76.8MB

Następnie w polu gdzie wpisujemy adres strony wklepujemy about:config
Klikamy prawym przyciskiem myszy > Dodaj ustawienie typu > Łańcuch (string) > W nazwie wpisujemy browser.cache.disk.parent_directory a w wartości B:\. Następnie ponownie uruchamiamy Firefox'a.

W tym momencie cały cache jest zapisywany w 'B:\Cache'
Teraz przeglądarka czytając zasoby nie będzie korzystała z dysku. Tylko pozostał jeden problem do rozwiązania. Wiadomo, że pamięć RAM jest jedynie pamięcią tymczasową i po ponownym uruchomieniu dysk B: będzie całkowicie pusty. Jedynym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy do skopiowanie zawartości z dysku RAM na zwykły przy zamykaniu systemu jak i przy starcie, ale w odwrotny sposób ;) Oczywiście nie będziemy robić tego ręcznie.

Stworzyłem dwa skrypty .bat:

cache.zamykanie.bat
cache.otwieranie.bat

Aby zadziałały na dysku C tworzymy katalog o nazwie Cache.backup.
Następnie wchodzimy w Start > uruchom > gpedit.msc > Ustawienia systemu Windows > Skrypty (uruchamianie\zamykanie).
Do autostart dodajemy cache.otwieranie.bat a do zamykania cache.zamykanie.bat

Teraz po ponownym uruchomieniu komputera cache zostanie skopiowany do C:\Cache.backup , a podczas uruchomienia odtworzony w RAMDisku.


Kolejnym sposobem, aby przeglądarka Firefox mniej korzystała z dysku jest jej wcześniejsze załadowanie do pamięci RAM. Należy w tym celu ściągnąć program Firefox preloader. Nie będę opisywał instalacji ponieważ odbywa się za pomocą kreatora i kompletnie nic nie trzeba zmieniać. Działa to na takiej zasadzie, że przy starcie systemu przeglądarka firefox jest ładowana do pamięci RAM (imitacja otwartego okna FFa bez jakiejkolwiek zakładki).



Każde zamknięcie okna przeglądarki nie jest zakończeniem procesu Firefox.exe ;>


Mam nadzieje, że się przyda
Dołączone pliki
File Type: zip cache.skrypty.zip (330 Bajtów, 74 oglądane)
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.09.2007, 22:15   #2
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Całkiem zgrabnie napisane. Zmieniłbym tylko temat na coś prostszego. Obecny jest delikatnie mówiąc zamotany.
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.09.2007, 23:48   #3
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,199
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak ogólnie, to bardzo mi się podoba, tylko w XP home nie ma gpedit.msc

Wiem wiem, może być, ale oryginalnie...

Kontynuując złośliwe malkontenctwo - osobiście wolałbym skrypt zapisujący cache na HDD przy zamknięciu przeglądarki, wszak nagły samoistny reset kompa też się zdarza, a przypuszczam, że skrypt cache.zamykanie.bat wówczas się nie uruchomi?
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.09.2007, 23:52   #4
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie uruchomi sie, ale pozostanie backup z ostatniego restartu, wiec chyba duzo nie stracisz ;>
W home tylko zewnetrzny program - przykladowo http://dfg1.netfirms.com/products/a_shutdown_e.htm
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2007, 07:18   #5
Igloo
PiwoWar
 
Avatar użytkownika Igloo
 
Data rejestracji: 01.12.2003
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 945
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
fajna sprawa.
tylko mam jedno pytanie. PO CO?
ile na tym zaoszczędzisz? 0,005s przy ładowaniu strony?
jak dla mnie skórka nie warta wyprawki.
__________________
bibere humanum est, ergo bibamus niech Wasze najlepsze dni z przeszłości będą najgorszymi w przyszłości

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2007, 08:48   #6
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Igloo Podgląd Wiadomości
fajna sprawa.
tylko mam jedno pytanie. PO CO?
ile na tym zaoszczędzisz? 0,005s przy ładowaniu strony?
jak dla mnie skórka nie warta wyprawki.
Laptop, dluzsza praca na baterii z powodu braku odwolan do dysku ;>
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2007, 09:52   #7
Igloo
PiwoWar
 
Avatar użytkownika Igloo
 
Data rejestracji: 01.12.2003
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 945
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piterniel Podgląd Wiadomości
Laptop, dluzsza praca na baterii z powodu braku odwolan do dysku ;>
no tak, o tym nie pomyslałem.
ale ile się ta praca wydłuży 10÷15 minut? dysk i tak się kręci.
no i co będzie jak się RAMDysk zapełni? będzie nadpisywany czy się przeglądarka sypnie?
napewno można zrobić większy ramdysk ale znowu zmiejsza się ilość ramu dla systemu. nie każdy ma 2GB ramu w lapku i zaczyna się "piłowanie" po swap'ie i wychodzi na to samo lub nawet HDD bardziej dostaje do wiwatu i zakładane wydłużenie czasu pracy powoduje jego skrócenie a w najlepszym wypadku wychodzisz na zero
__________________
bibere humanum est, ergo bibamus niech Wasze najlepsze dni z przeszłości będą najgorszymi w przyszłości

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2007, 10:12   #8
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak swoja droga calkowite wylaczenie swapu to nie jest dobry pomysl, system jest mniej stabilny, chocbys mial nawet 4 GB RAMu, do swapa windows i tak sie odwoluje... co do RAM dysku, probowalem juz takich kombinacji, np. tam ladowalem swap, ale roznicy w pracy specjalnie nie odczulem (nawet na laptopie)
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2007, 10:33   #9
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A niech sie wydluzy o te 10 minut nawet, mi zalezy ;-)
Nie mowie, ze to jest sposob dla kazdego, ja akurat mam 2GB i korzystam z takiego rozwiazania Kazdy musi sie dostosowac do siebie.

Ja pokazalem sposob, kto to wykorzysta - zobaczymy
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2007, 13:15   #10
Igloo
PiwoWar
 
Avatar użytkownika Igloo
 
Data rejestracji: 01.12.2003
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 945
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
spoko, fajna sprawa.
chociaż tak się zastanawim czy nie było by możliwe zrobienie takiego "myku" żeby ramdisk był aktywny tylko w momencie używania przeglądarki bo po co marnować ileś tam ramu na cache przeglądarki skoro ona nie działa
__________________
bibere humanum est, ergo bibamus niech Wasze najlepsze dni z przeszłości będą najgorszymi w przyszłości

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.11.2007, 22:36   #11
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Przeglądam sobie właśnie aktualny numer KS Eksperta i tam jest opisany podobny myk do wykonania za pomocą Tweak XP-Pro (niestety komercyjny), chyba jedyną zaletą tamtego sposobu jest to, że sam przekopiowuje ramdysk na HDD przy zamykaniu systemu.
PS Pomysł ten opisany jest tam jako sposób na przyśpieszenie wczytywania się stron z ram'u
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2007, 16:46   #12
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Szkoda że ram dysk nie jest taki jak w Amidze - tzn nie zajmuje tyle RAMu ile danych w nim jest. Ale i tak wygląda to nieźle.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.