![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Komp mi sie sam włacza !! - help !!
Witam !
Ludzie no paranoja - o samoczynnych restartach wiedziałem ale o samoczynnych właczeniach kompa jeszcze nigdy ! Wczoraj sam mi sie komp właczył poprostu siedze sobie a tu pik test biosu i startuje sam !!! Co jest grane !?? nic w harmonogrami zadan nie robiłem ! Win2k mam i 98 ale zaraz bedzie tylko 2k bo robie za pare minut format. Prosze o rady pozdrawiam ! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
A nie masz w BIOSie ustawionej opcji shutdown dla przekroczonej temperatury procka lub obrotów wentyla? 8)
![]() |
#3 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
Chodzi o włączanie a nie wyłączanie się kompa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.11.2002
![]() |
Witam
Jeśli jesteś podpięty do jakiejś sieci komputerowej to jest wlasnie mozliwosc, że ktos z sieci uruchamia twuj komputer. Chodzi tu o funkcje karty sieciowej wake on lan (chyba tak sie to nazywa). Jednak co i jak to sie robi nie wiem ![]() poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Sprawdź czy masz włączone Wake on LAN, albo on Modem, albo on Mouse Move etc.
Może jeszcze sprawdź bateryjkę, oraz czy jakiś program/wirus nie zmienił twoich dotychczasowych ustawień.
![]() |
#8 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
No własnie głównym podejrzanym jest WOL albo cos w tym stylu - na 98 tak sie nie działo ... Ale twardym trza byc i 2k nauczyć ![]() Jeszcze pogrzebie w BIOSIE |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Re: Komp mi sie sam włacza !! - help !!
Cytat:
![]() Twój komputer MA DOŚĆ BEZCZYNNOŚCI. Zostawiłeś go, siedzisz sobie, a on usycha bezczynnie. ![]() A może kolega za ścianą też ma klawiaturę bezprzewodową radiówkę i to samo hasło do uruchomienia? A może to Syrenka przejechała pod oknem? ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Na 90% winę ponosi wahające się napięcie w sieci enegetycznej! Czasem zasialcze ATX tak reagują! Jeśli nie masz listywy zasilającej to warto kupić! Ewentualnie sprawdzić czy komputer jest podłączony do gnizdka z bolcem(uziemionego)!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Ja też tak miałem lecz wine za to ponosił mój kumpel z sieci który włączał mi kompa o 12:00 w nocy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
1. Jest taka opcja w biosie: "włącz się jak pojawi się prąd"-chodzi o to żeby komputer sam się włączał po zaniku prądu, ta opcja może powodować takie zachowanie jeśli w gniazdku są duże wahchania napięcia.
2. Daruj sobie listwy zasilające, ja na 2 listawach(jedna wpięta w druga) rozwaliłem sobie płyte zasialczem od halogenów-włączenie/wyłączenie światła powodowało tak duże wachnięcia prądu w instalacji, że komp się restartował. Polecam Ci ups'a apc cyberfort 500, jak będziesz zainteresowany to daj znać to postaram sie o dobrą cenę. Od czasu ups'a i nowej płyty problemy skończyły się. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
a czy to zawsze włącza się o danej godzinie ?
bo jeżeli tak to może masz ustawione w biosie automat. włączanie się o danej godzinie i np. codziennie ![]() a jak masz WOL to musis iść kabelek od karty sieciowej do płyty gł. ale najbardziej prawdopodobnym jest to co mówi BAS after power fail: .......... to chyba taka opcja: może być: turn on (chyba tak masz), stay off i previous state chyba
![]() |
#14 | |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
Jeżeli to nie jest WOL to zgadzam się z powyższym cytatem. W BIOS Power Management Setup > State After Power Failure powinno być ustawione OFF. W przeciwnym wypadku drobne zawachanie sieci moze spowodować załączenie komputera z zasilaczem ATX oczywiście. WOL można również wyłączyć w biosie lub właściwościach karty (chyba że używasz ) Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Wojtek Toruń : 24.02.2003 o godz. 19:56 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |