Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.11.2005, 16:23   #1
redeyee
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.11.2005
redeyee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sieć domowa z internetem osiedlowym...

WItam, mam router'a "TP-LINK TL-R402M" i chce rozdzielic łącze osiedlowe na dwa kompy. Podłączyłem wszystkie kable prawidłowo. Teraz niewiem jak skonfigurować router'a. Niewiem skąd brać te IP przez siebie stworzone... Jak to wszystko ustawić? Z góry dzieki za pomoc
redeyee jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.11.2005, 16:32   #2
redeyee
Nowy na forum

Windows...

Zeby podlaczyc do sieci dwa kompy to musza miec te same systemy operacyje?
Stary 06.11.2005, 16:35   #3
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez redeyee
Zeby podlaczyc do sieci dwa kompy to musza miec te same systemy operacyje?
Nie, BTW nie działa?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 16:48   #4
redeyee
Nowy na forum

To dlaczego to niedziala? Co trzeba skonfigurować w Windows'ie? Żeby to wszystko dzialalo z netem i siecia...
Stary 06.11.2005, 17:00   #5
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
zeby przypisac stale adresy IP w sieci musisz to zrobic w Panelu Sterowania > Polaczenia sieciowe - prawym na polaczenie lokalne > wlasciwosci > Protokol Internetowy TCP/IP --> Wlasciwosci.
W konfiguracji routera masz zapewne przypisany gdzies jakis "zakres" ma "funkcjonowac". Najczesciej jest to 192.168.1.1 do 192.168.1.254 (u mnie np. tak wlasnie jest).
Ale - jesli nic nie przypiszesz, tj. wybierzesz opcje "Uzyskaj adres IP automatycznie" wszystko bedzie smigalo, ale pewniej i LEPIEJ jest ustawic stale adresy... wtedy wybierasz sobie jakis IP dla pierwszego kompa, np. 192.168.1.2, maska podsieci wg. konfiguracji routera (najczesciej 255.255.255.0), brama domyslna - IP routera (u mnie 192.168.1.1), DNS'y providera netowego i wszystko hula..
jakbys mial jakies problemy to pisz.., bo dokladniej mowiac - nie wiem na czym Twoj problem polega i co dokladnie chcesz osiagnac..
pozdro

ps - systemy operacyjne nic tu do rzeczy nie maja, ustaw jedynie IPki i bramy domyslne (wszedzie IP routerowe) kazdego kompa . Ja mam siec na 2 XP'kach i 3 jest XBOX! Kazdy widzi kazdego i kazdy ma neta.. (router US Robotics 9105)

Ostatnio zmieniany przez Smartek : 06.11.2005 o godz. 17:02
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: