Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.06.2009, 12:09   #1
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Polecam... (aka porady dobrych wujków)

Wiecie co?

Czasami zdarza się, że kupisz jakiś dobry produkt, czy skorzystasz z jakiejś niezłej usługi. I warto byłoby się podzielić swoimi doświadczeniami, by mogli skorzystać inni... Wiem, jest to pewien rodzaj reklamy, która jest w serwisie zabroniona (dlatego piszę w śmietniku), ale... spróbujmy, może ktoś skorzysta.

Nie jestem jakimś zagorzałym fanem ekologii, ale nie lubię też wydawać więcej pieniędzy niż potrzeba. Dlatego pewnego razu po raz kolejny obserwując jak syn lat 5 myje zęby, a mimo tłumaczeń (jak to się powinno robić) woda sobie leci ciurkiem do umywalki, zainteresowałem się tematem, jak można pooszczędzać trochę na wodzie. Sprawa oczywista, trzeba ograniczyć przepływ wody tak, by można było nadal w normalny sposób z niej korzystać, ale żeby 'marnować' jak najmniej.

Poczytałem, poszukałem i zanabyłem drogą kupna tzw. perlatory (reklama: firmy Hippo z odcięciem przepływu, jest tego sporo na allegro, w sklepach nie widziałem) ograniczające standardowy przepływ wody ok 16-20 litrów/minutę do, jak twierdził producent, 2,8 l/m. Zamontowałem i pierwszą rzeczą, którą zauważyłem to fakt, że napełnianie filtru wody, który wcześniej zalewałem w kilka sekund trwa teraz ponad 40 sek. Wkurzające trochę, ale można się przyzwyczaić... Przy myciu to nie przeszkadza w ogóle.

Drugą wadą, jaką zauważyłem, to fakt, że te drobne sitka w perlatorze przy mojej twardej wodzie bardzo szybko zaklejają się kamieniem i praktycznie co 2-3 tygodnie muszę wrzucać je do jakiegoś płynu i przeczyścić.

Zauważyłem jednak jedną podstawową jak dla mnie zaletę - perlatory zamontowałem ca. w połowie półrocznego cyklu rozliczeniowego za zużycie wody i właściwie o tym zapomniałem. Przypomniało mi się, gdy przy 4 osobowej rodzinie (+kot ) dostałem za tę połowę cyklu ok. 350 zł zwrotu nadpłaconych zaliczek. No, tego się nie spodziewałem... Mogę z czystym sumieniem polecić ten sposób oszczędzania
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.06.2009, 12:19   #2
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
E tam...
Ja mam super sposób na oszczędność wody. Sam stosuję z rewelacyjnym wręcz skutkiem ale niestety nie mogę tego sposobu upublicznić. A szkoda...
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2009, 12:25   #3
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No nie przesadzajmy z tym zakazem reklamy. Gdybyśmy to mieli tak stosować, jak w Twoim przykładzie, to nie możnaby pisać o żadnej konkretnej marce, czy sklepie komputerowym. Wszystko z umiarem i będzie dobrze

A sam temat ciekawy i przeniósłbym do Off topica. Może tylko z innym tematem. Ale decyzję zostawiam Tobie.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2009, 12:38   #4
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez romanesco Podgląd Wiadomości
E tam...
Ja mam super sposób na oszczędność wody. Sam stosuję z rewelacyjnym wręcz skutkiem ale niestety nie mogę tego sposobu upublicznić. A szkoda...
To o czym piszesz jest nielegalne i karane skoro nie chcesz pisac a tu zamieszczamy same legalne rzeczy

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2009, 12:45   #5
romanesco
Guru

romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez prometeusz Podgląd Wiadomości
To o czym piszesz jest nielegalne i karane skoro nie chcesz pisac a tu zamieszczamy same legalne rzeczy
Masz pewnie na myśli tzw. magnesy Nie, to nie są magnesy. Ale jak by się tak dobrze zastanowić to może i ten sposób nie jest nielegalny. To jest przechytrzenie licznika pomiarowego ale, jeszcze raz powtarzam, nie za pomocą magnesów
Stary 03.06.2009, 12:53   #6
Reetou
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Masz pewnie na myśli tzw. magnesy Nie, to nie są magnesy. Ale jak by się tak dobrze zastanowić to może i ten sposób nie jest nielegalny.
Jest nielegalny. Zaniżasz rzeczywiste zużycie wody przez oddziaływanie na urządzenia pomiarowe.

Cytat:
E tam...
No, tak... Ale ja lubię się myć...
Stary 03.06.2009, 12:32   #7
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ściema jakaś
Stary 03.06.2009, 13:01   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Mi się pomysł podoba i też przeniósłbym go do OT. A nazwa.. w sumie nie jest zła - jak dla mnie może i taka zostać

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2009, 13:12   #9
Reetou
Na życzenie publiczności
Stary 03.06.2009, 14:44   #10
romanesco
Guru

Wiele osób ma w domu kominek. I pewnie nie raz zdarzyło im się, że drewno było wilgotne, w związku z czym ogień nie chciał się rozpalić. Jeśli nie dysponujemy takimi wynalazkami jak np. rozpałka, można sobie z tym poradzić w inny sposób. Wystarczy, że szczapy drewna posypiemy solą i ogień już z łatwością się rozpali. Co prawda na początku palące się drewno będzie wydawać głośne trzaski, ale po jakimś czasie to zaniknie.
Stary 03.06.2009, 18:25   #11
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli chodzi o zmniejszenie głupiutkiego zużycia wody w łazienkowej umywalce, to sprawdzają się baterie ze zwykłym ograniczeniem wychylenia wajchy. Jak się chce puścić pełen strumień, to się wciska przycisk...
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2009, 18:51   #12
Reetou
I tak, i nie... Ogranicznik wychyłu zmniejsza przepływ, owszem, ale spada też ciśnienie wody. W perlatorze ograniczony jest strumień, ale zachowane ciśnienie. A jeśli ktoś nie ma ogranicznika, to taniej jest wydać 18 zł na perlator, niż wymieniać całą baterię.
Stary 17.07.2009, 11:26   #13
romanesco
Guru

Uniwersalny środek czyszczący

Niedawno wpadł mi w ręce taki uniwersalny środek pod nazwą "Kamień uniwersalny". Po otwarciu puszki wygląda jak zaschnięty gips. Bierzemy wilgotną gąbkę (dołączona do puszki), pocieramy aż utworzy się piana... i do dzieła.
Przykład: mam w kuchni szafki z lakierowanej, białej płyty MDF. Z biegiem lat zażółciły się. Wszystkie środki, które do tej pory stosowałem, owszem czyściły szafki z brudu czy plam, ale zażółcenie pozostawało. Natomiast po użyciu tego kamienia zażółcenie zniknęło. Szafki wyglądają prawie jak nowe. Stosowałem też do czyszczenia armatury czy wanny, również z rewelacyjnym skutkiem. Zastosowanie tego preparatu jest znacznie szersze. Wszystkiego dowiemy się ze strony dystrybutora:
www.uniwersalnykamien.pl/index1.htm
Oczywiście, niech nikt nie myśli, że jest to "złoty środek" na wszystko. Takich po prostu nie ma. Ale i tak uważam, że jest to najlepszy preparat jakiego do tej pory używałem. W każdym razie, ja jestem zadowolony i mogę go polecić.
Stary 17.07.2009, 11:35   #14
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ten produkt strasznie śmierdzi ekomarketingiem, pod postacią zielonej puszki i pięknych ekologicznych bardzo obecnie modnych marketingowo haseł ze nie szkodzi, ze nie ma się po nim alergii i ze jest bardzo zdrowy, sprzedaje się zwykła pastę do czyszczenia... Romanesco w Lidlu są znacznie lepsze środki czyszczące i do tego tańsze...
Stary 17.07.2009, 11:42   #15
romanesco
Guru

Cytat:
Napisany przez Ormianin Podgląd Wiadomości
[...]Romanesco w Lidlu są znacznie lepsze środki czyszczące i do tego tańsze...
Jeśli tak uważasz to oczywiście Twoja sprawa. Leć zatem do LIDL'a i kup. Tylko nie wiem, po co ta złośliwość z Twojej strony Nie możesz się powstrzymać, prawda Wykaż trochę tolerancji dla innych

Ostatnio zmieniany przez romanesco : 17.07.2009 o godz. 11:45
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: