![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Polecam... (aka porady dobrych wujków)
Wiecie co?
Czasami zdarza się, że kupisz jakiś dobry produkt, czy skorzystasz z jakiejś niezłej usługi. I warto byłoby się podzielić swoimi doświadczeniami, by mogli skorzystać inni... Wiem, jest to pewien rodzaj reklamy, która jest w serwisie zabroniona (dlatego piszę w śmietniku), ale... spróbujmy, może ktoś skorzysta. Nie jestem jakimś zagorzałym fanem ekologii, ale nie lubię też wydawać więcej pieniędzy niż potrzeba. Dlatego pewnego razu po raz kolejny obserwując jak syn lat 5 myje zęby, a mimo tłumaczeń (jak to się powinno robić) woda sobie leci ciurkiem do umywalki, zainteresowałem się tematem, jak można pooszczędzać trochę na wodzie. Sprawa oczywista, trzeba ograniczyć przepływ wody tak, by można było nadal w normalny sposób z niej korzystać, ale żeby 'marnować' jak najmniej. Poczytałem, poszukałem i zanabyłem drogą kupna tzw. perlatory (reklama: firmy Hippo z odcięciem przepływu, jest tego sporo na allegro, w sklepach nie widziałem) ograniczające standardowy przepływ wody ok 16-20 litrów/minutę do, jak twierdził producent, 2,8 l/m. Zamontowałem i pierwszą rzeczą, którą zauważyłem to fakt, że napełnianie filtru wody, który wcześniej zalewałem w kilka sekund trwa teraz ponad 40 sek. Wkurzające trochę, ale można się przyzwyczaić... Przy myciu to nie przeszkadza w ogóle. Drugą wadą, jaką zauważyłem, to fakt, że te drobne sitka w perlatorze przy mojej twardej wodzie bardzo szybko zaklejają się kamieniem i praktycznie co 2-3 tygodnie muszę wrzucać je do jakiegoś płynu i przeczyścić. Zauważyłem jednak jedną podstawową jak dla mnie zaletę - perlatory zamontowałem ca. w połowie półrocznego cyklu rozliczeniowego za zużycie wody i właściwie o tym zapomniałem. Przypomniało mi się, gdy przy 4 osobowej rodzinie (+kot ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
E tam...
![]() Ja mam super sposób na oszczędność wody. Sam stosuję z rewelacyjnym wręcz skutkiem ale niestety nie mogę tego sposobu upublicznić. A szkoda... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No nie przesadzajmy z tym zakazem reklamy. Gdybyśmy to mieli tak stosować, jak w Twoim przykładzie, to nie możnaby pisać o żadnej konkretnej marce, czy sklepie komputerowym. Wszystko z umiarem i będzie dobrze
![]() A sam temat ciekawy i przeniósłbym do Off topica. Może tylko z innym tematem. Ale decyzję zostawiam Tobie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
ściema jakaś
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mi się pomysł podoba i też przeniósłbym go do OT. A nazwa.. w sumie nie jest zła - jak dla mnie może i taka zostać
![]()
![]() |
#9 |
Na życzenie publiczności
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Wiele osób ma w domu kominek. I pewnie nie raz zdarzyło im się, że drewno było wilgotne, w związku z czym ogień nie chciał się rozpalić. Jeśli nie dysponujemy takimi wynalazkami jak np. rozpałka, można sobie z tym poradzić w inny sposób. Wystarczy, że szczapy drewna posypiemy solą i ogień już z łatwością się rozpali. Co prawda na początku palące się drewno będzie wydawać głośne trzaski, ale po jakimś czasie to zaniknie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Jeśli chodzi o zmniejszenie głupiutkiego zużycia wody w łazienkowej umywalce, to sprawdzają się baterie ze zwykłym ograniczeniem wychylenia wajchy.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
I tak, i nie... Ogranicznik wychyłu zmniejsza przepływ, owszem, ale spada też ciśnienie wody. W perlatorze ograniczony jest strumień, ale zachowane ciśnienie. A jeśli ktoś nie ma ogranicznika, to taniej jest wydać 18 zł na perlator, niż wymieniać całą baterię.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Uniwersalny środek czyszczący
Niedawno wpadł mi w ręce taki uniwersalny środek pod nazwą "Kamień uniwersalny". Po otwarciu puszki wygląda jak zaschnięty gips. Bierzemy wilgotną gąbkę (dołączona do puszki), pocieramy aż utworzy się piana... i do dzieła.
Przykład: mam w kuchni szafki z lakierowanej, białej płyty MDF. Z biegiem lat zażółciły się. Wszystkie środki, które do tej pory stosowałem, owszem czyściły szafki z brudu czy plam, ale zażółcenie pozostawało. Natomiast po użyciu tego kamienia zażółcenie zniknęło. Szafki wyglądają prawie jak nowe. Stosowałem też do czyszczenia armatury czy wanny, również z rewelacyjnym skutkiem. Zastosowanie tego preparatu jest znacznie szersze. Wszystkiego dowiemy się ze strony dystrybutora: www.uniwersalnykamien.pl/index1.htm Oczywiście, niech nikt nie myśli, że jest to "złoty środek" na wszystko. Takich po prostu nie ma. Ale i tak uważam, że jest to najlepszy preparat jakiego do tej pory używałem. W każdym razie, ja jestem zadowolony i mogę go polecić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ten produkt strasznie śmierdzi ekomarketingiem, pod postacią zielonej puszki i pięknych ekologicznych bardzo obecnie modnych marketingowo haseł ze nie szkodzi, ze nie ma się po nim alergii i ze jest bardzo zdrowy, sprzedaje się zwykła pastę do czyszczenia... Romanesco w Lidlu są znacznie lepsze środki czyszczące i do tego tańsze...
![]() |
#15 | |
Guru
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 17.07.2009 o godz. 11:45 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|