![]() |
LOL :D
"Nie spotka***322;em si***281; jeszcze z sytuacj***261; aby wierz***261;cy dyskredytowali niewierz***261;cych" - To zdanie chyba przejdzie do historii tego tematu. Przyklad - moja osoba. Rodzina by mnie najchetniej zatlukla za to, ze jak mowia, zebym poszedl do kosciola to grzecznie odpowiadam, ze nie widze takiej potrzeby. Gdy temat sie rozwija, a ja stwierdzam, ze nie wierze w Boga to zaczyna sie mala sieczka. Dobrze, ze mialem w szkole ciekawa klase i nie musialem kryc sie z moimi przekonaniami. 2/3 klasy wogole nie chodzilo na religie w pewnym momecie, a 1/4 to ateisci, albo agnostycy bez bierzmowania. Prosze bardzo, material z CNN. Atheist intolerance - komentarz od romanesco mile widziany. |
@Smartek
To jest w***322;a***347;nie wybitne niezrozumienie (lub przynajmniej nieznajomo***347;***263;) tematu :D Nie czci sie krzy***380;a jako narz***281;dzia tortur. Tylko jako symbol/narz***281;dzie naszego zbawienia :taktak: Nikt si***281; nie cieszy, ***380;e Jezus cierpia***322; :nie: Cieszymy si***281;, ***380;e wybawi***322; nas od grzechu. :taktak: Ju***380; niejeden m***243;zg g***322;owi***322; si***281; jak podkopa***263; fundamenty chrze***347;cija***324;stwa. Ale si***281; nie uda***322;o. Nie wiem czy wiesz ale "Ben Hur" powstawa***322; jako ksi***261;***380;ka, kt***243;ra mia***322;a udowodni***263;, ***380;e chrze***347;cija***324;stwo to bzdura (z tego co pami***281;tam g***322;***243;wnie ***380;onie autora). Autor bardzo si***281; stara***322; ***380;eby tak by***322;o i gromadzi***322; nawet materia***322;y :>. "Niestety" podczas pisania doszed***322; do wniosku, ***380;e nie ma racji i nawr***243;ci***322; si***281; :D Czyta***322;em o tym dawno temu, ale mo***380;na sobie o tym poczyta***263; tutaj Dam tylko cytacik z zako***324;czenia: Cytat:
|
Uhuhuh.
Mam co***347; dla rozlu***378;nienia atmosfery ;-). <Radek> czy wobra***380;asz sobie, ***380;eby za 200 lat kto***347; nosi***322; na szyi krzes***322;o elektryczne? <Radek> lub inne narz***281;dzie tortur <Radek> lub maszyne do u***347;miercania <Radek> czci***263; j***261;? <Radek> jeste***347; w stanie to sobie wyobrazi***263;? <Radek> to jest wa***380;ne pytanie <Radek> wyobra***380;asz? <zealotcik> nie <zealotcik> ale jak bym wzi***261;l to co ty <zealotcik> to mo***380;e <Radek> wi***281;c dlaczego miliony ludzi na ziemi nosz***261; na szyi krzy***380;, dlaczego wieszaj***261; go na ***347;cianach? |
Nie uwa***380;am, ***380;eby czytelnicy onetu stanowili jak***261;kolwiek wi***281;kszo***347;***263;. Poza tym nie przesadzajmy - ten jad si***281; z nich wylewa przy dowolnym temacie. Wida***263; taka ich natura.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Oczywiście, że nie wszyscy, ale zdecydowana wiekszość, tak. |
A sk***261;d za***322;o***380;enie, ***380;e atei***347;ci walcz***261;?
Mog***281; si***281; zgodzi***263;, ***380;e s***261; i tacy, ale na pewno nie wszyscy. :nieee: |
Ja zawsze zastanawiałem się nad jedną kwestią i jak na razie nie znalazłem satysfakcjonującej dla siebie odpowiedzi. Ateiści negują istnienie Boga. To dlaczego z nim walczą :pytanie: Przecież nie walczy się z kimś, kogo nie ma, prawda :pytanie:
Ateiści zawsze atakują ludzi wierzących i mówią: "Skoro Bóg jest, to udowodnijcie jego istnienie". A ja odpowiadam: "Skoro Boga nie ma, to udowodnijcie, że tak jest". To w co, kto wierzy jest jego sprawą i byłoby dobrze aby ci, którzy nie wierzą uszanowali taki stan rzeczy. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją aby wierzący dyskredytowali niewierzących, a sytuacja odwrotna jest powszechna. Czego to dowodzi :pytanie: Ano braku tolerancji dla czyjegoś światopoglądu. |
Ale***380; ja nic nie mam do niewierz***261;cych.
Niewierz***261;cy a nienawidz***261;cy to jest r***243;***380;nica chyba? |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Nie życzę sobie też dotacji dla partii politycznych, ale mogę sobie, bo partia, która wygrała szczyci się tym, że nie brała pieniędzy...bo nie mogła, nie będąc partią polityczną :rotfl:, przed wyborami głośno szczekali o zniesieniu dofinansowania pp, a co teraz jest? każdy widzi - nic. Jest wśród księży trochę zboczylasów, jeszcze więcej chciwych, ale stanowią tylko jakiś odsetek, wiem rzucają się w oczy, w przeciwieństwie do tych co bezinteresownie czynią dobro. Niektórzy tu jednak wiedzą lepiej (z racjonalista.pl? :rotfl: ) i każą innym coś udowadniać. Co do zdjęć plebanii - w Watykanie jest największa, sfotografować. :rotfl: Lewaki grają znowu na nutę antyklerykalną, a niektórym ta nuta ładnie brzmi. Mnie ta dyskusja nie wnerwia tak jak niektórych, ja po prostu bardzo dobrze wiem o co chodzi, to się z domu wynosi, więc łatwo poznać kto z jakiego domu... Zmartwię jednak wrogów Kościoła - ponad 2000 lat nikt nie dał mu rady i wam się nie uda, szkoda życia. :taktak: |
Cytat:
Dwóch pedałów, do tego jeden z nich to pedał-sadysta, trafił się też pedofil, a reszta wikarych to tylko kasę chciała robić.Obecnego nie znam bo go tylko raz widziałem na ulicy.|| |
Teoretycznie jest rozdzial miedzy panstwem, a kosciolem. Gwarantuje go konstytucja. Jak jest w praktyce wszyscy wiedza.
|
Cytat:
Nie chodzę, nie rzucam na tace, jest ok... prawie, a prawie jak wiemy robi wielką różnice. Budżet państwa to nasze, podatników pieniądze. Jak nasze, to MOJE też (w końcu płace państwu ten haracz pod wieloma postaciami :P ). Ja sobie nie życze, żeby z budżetu dofinansowywać najbogatszą instytucje w kraju (KK) i jakiekolwiek inne kościoły czy organizacje religijne- niech sobie członkowie tych organizacji je finansują. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:16. |