Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   która rybka?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktora-rybka-24643/)

-Sid-The-Rat=> 20.08.2003 12:21

a nic jadalnego? ile takich sumow bym potrzebowal na kanapke?

Druss 20.08.2003 11:55

Ja wyhodowalem raz skalary, staja sie bardzo agresywne kiedy maja juz jajeczka zlozone na roslinach .

andrzejj9 20.08.2003 11:15

na handel? No to gub... ups ;)

A tak serio to trudno cos doradzic, bo to raczej nie jest dochodowy biznes, jesli nie robisz tego "zawodowo". Poza tym wychodowac cos to jedna sprawa, ale sprzedac to juz inna, i z tym czesto nie jest latwo, bo sklepy maja juz swoich stalych dostawcow.

Ale jak juz chcesz sie za to zabrac, to pomysl o mieczykach, molinezjach i... i kurcze nic innego nie przychodzi mi do glowy, bo niewiele wiecej gatunkow da sie wychodowac w domowych warunkach. Ale pomysle jeszcze, moze cos wpadnie mi do glowy :)

Torwald 20.08.2003 10:50

A ja mam pytanie do akwarystow-znawcow ;)

Jakie rybki oplaca sie hodowac na handel ? Tylko mi nie mowic ze gupiki bo utopie :P Zastanawiam sie nad hodowla dochodowa...

andrzejj9 moze ty cos doradzisz, w koncu masz (albo twoi rodzice) sklep z tymi wodnymi potworami... ;)

andrzejj9 20.08.2003 10:27

Cytat:

Druss napisał(a):
To ciekawe ze nie jest agresywny, zyc moze ale nie w zwartej spolecznosci. Tak sie sklada ze mialem bojownika i sobie wydzielil swoje terytorium, ktokolwiek na nie wplyna dostawal wpier**l. Takze znawco najpierw kup i sam sprawdz.

A co do tematu to najlepiej kupic karpia, bedzie na swieta.

Nie chce sie klucic, ale Ty miales jednego bojownika, a ja od kilkunastu lat obserwuje ich zachowania w sklepie zoologicznym moich rodzicow. A za znawce sie nie uwazam, ale o tej rybie akurat troche slyszalem.

Poza tym nie popelniaj jednego z gorszych bledow, jakie robi wiekszosc ludzi (i nie dotyczy to tylko ryb). Jezeli w Twoim wypadku cos bylo w dany sposob, to nie oznacza to od razu reguly. W tym konkretnym przypadku musisz zrozumiec, ze zwierzeta tak, jak ludzie, moga miec najrozniejsze charaktery i to, ze dany gatunek z reguly jest lagodny, nie oznacza, ze na sto procent kazdy jego przedstawiciel taki bedzie. Przemysl to...

Druss 20.08.2003 09:35

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Bojownik sam w sobie nie jest agresywny. Agresywny bedzie tylko w stosunku do drugiego samca (jesli wpusci sie dwa do jednego akwarium to w najlepszym wypadku zostanie jeden, a zwykle pozabijaja sie nawzajem) i w stosunku do samicy, ktora bedzie caly czas gonil na tarlo. Jesli chodzi o inne ryby to moze z nimi zyc i nie ma problemu.
To ciekawe ze nie jest agresywny, zyc moze ale nie w zwartej spolecznosci. Tak sie sklada ze mialem bojownika i sobie wydzielil swoje terytorium, ktokolwiek na nie wplyna dostawal wpier**l. Takze znawco najpierw kup i sam sprawdz.

A co do tematu to najlepiej kupic karpia, bedzie na swieta.

-Sid-The-Rat=> 20.08.2003 00:47

ja proponuje to co najsmaczniejsze :)

andrzejj9 19.08.2003 22:45

Cytat:

Sliwa95 napisał(a):
A mial juz ktos piranie w domu? Polecam, mialem jakis czas, ale daaawno temu. Te zeby wygladaja niesmowicie. Tyle, ze je to raczej lepiej osobno trzymac ;-)
To mi sie tez kiedys przytrafilo :) Nawet przez dluzszy czas mialem kilka ladnych sztuk. Ale potem moje gusta przesunely sie w jeszcze bardziej niespotykane zwierzatka akwariowe ;)

CIAPEK 19.08.2003 22:43

Cytat:

lopus napisa***322;(a)
Walenia...:)
stary no, padłem na cyce mówiąc brzydko ;) widząc twą propozycje:D :D :D ^_^ ^_^ ^_^ :cisza: ^_^ :D . Walenia, eeeehhheheeee

Może Karpia albo ośmiornice :D

Stary masz u mnie medal za walenia:3msie:

Sliwa95 19.08.2003 22:38

A mial juz ktos piranie w domu? Polecam, mialem jakis czas, ale daaawno temu. Te zeby wygladaja niesmowicie. Tyle, ze je to raczej lepiej osobno trzymac ;-)

andrzejj9 19.08.2003 22:33

Cytat:

Druss napisał(a):
Bojownik to agresywna ryba, robi sobie rewir i goni wszytskie inne z niego, masz czyste akwarium (to znaczy bez zadnych innych ryb)?? Jakiej wielkosci to bardzo wazne.
Bojownik sam w sobie nie jest agresywny. Agresywny bedzie tylko w stosunku do drugiego samca (jesli wpusci sie dwa do jednego akwarium to w najlepszym wypadku zostanie jeden, a zwykle pozabijaja sie nawzajem) i w stosunku do samicy, ktora bedzie caly czas gonil na tarlo. Jesli chodzi o inne ryby to moze z nimi zyc i nie ma problemu.

Trudno natomiast doradzic, co wziasc. Wymagania te ryby maja raczej podobne, cena tez jest w miare porownywalna (okolo 4,5 za bojownika i 3-4 za mieczyka), wiec wlasciwie bierz to, co Ci sie bardziej podoba. No moze tylko wez pod uwage, ze mieczyka kolejnego bedziesz mogl potem dokupic, zeby miec kilka, a z bojownikami nie jest to mozliwe.

Podpisane - baaardzo dlugi stazem akwarysta :) (chociaz to, co ja hoduje trudno nazwac rybami - mialem juz rozne raki, kraby, krewetki, aksolotle, jesiotry i inne takie, a teraz w jednym akwarium (okolo 100 litrow) mam tzw. Buszowce, a w drugim (600 litrow) okolo 40cm sumy, niewiele mniejsze glonojady, afrykanska zabe szponiasta (moja ulubienica - mam ja juz z 8-9 lat), bardzo ciekawego wezyka i kilka pomniejszych zwyklych glonojadow i sumow).

Druss 19.08.2003 20:44

Bojownik to agresywna ryba, robi sobie rewir i goni wszytskie inne z niego, masz czyste akwarium (to znaczy bez zadnych innych ryb)?? Jakiej wielkosci to bardzo wazne.

Pawel_k 19.08.2003 20:05

Cytat:

lopus napisał(a):
Walenia...:)
no super ale wez to potem wyzyw... :P

sayan 19.08.2003 20:03

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
wlasnie skalary sa piekne - polecam mialem, Wrzuc jeszcze glonojada ;)

hmm .. może sobie sprawie :)

Kasprzak 19.08.2003 19:37

wlasnie skalary sa piekne - polecam mialem, Wrzuc jeszcze glonojada ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:04.