![]() |
a nic jadalnego? ile takich sumow bym potrzebowal na kanapke?
|
Ja wyhodowalem raz skalary, staja sie bardzo agresywne kiedy maja juz jajeczka zlozone na roslinach .
|
na handel? No to gub... ups ;)
A tak serio to trudno cos doradzic, bo to raczej nie jest dochodowy biznes, jesli nie robisz tego "zawodowo". Poza tym wychodowac cos to jedna sprawa, ale sprzedac to juz inna, i z tym czesto nie jest latwo, bo sklepy maja juz swoich stalych dostawcow. Ale jak juz chcesz sie za to zabrac, to pomysl o mieczykach, molinezjach i... i kurcze nic innego nie przychodzi mi do glowy, bo niewiele wiecej gatunkow da sie wychodowac w domowych warunkach. Ale pomysle jeszcze, moze cos wpadnie mi do glowy :) |
A ja mam pytanie do akwarystow-znawcow ;)
Jakie rybki oplaca sie hodowac na handel ? Tylko mi nie mowic ze gupiki bo utopie :P Zastanawiam sie nad hodowla dochodowa... andrzejj9 moze ty cos doradzisz, w koncu masz (albo twoi rodzice) sklep z tymi wodnymi potworami... ;) |
Cytat:
Poza tym nie popelniaj jednego z gorszych bledow, jakie robi wiekszosc ludzi (i nie dotyczy to tylko ryb). Jezeli w Twoim wypadku cos bylo w dany sposob, to nie oznacza to od razu reguly. W tym konkretnym przypadku musisz zrozumiec, ze zwierzeta tak, jak ludzie, moga miec najrozniejsze charaktery i to, ze dany gatunek z reguly jest lagodny, nie oznacza, ze na sto procent kazdy jego przedstawiciel taki bedzie. Przemysl to... |
Cytat:
A co do tematu to najlepiej kupic karpia, bedzie na swieta. |
ja proponuje to co najsmaczniejsze :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Może Karpia albo ośmiornice :D Stary masz u mnie medal za walenia:3msie: |
A mial juz ktos piranie w domu? Polecam, mialem jakis czas, ale daaawno temu. Te zeby wygladaja niesmowicie. Tyle, ze je to raczej lepiej osobno trzymac ;-)
|
Cytat:
Trudno natomiast doradzic, co wziasc. Wymagania te ryby maja raczej podobne, cena tez jest w miare porownywalna (okolo 4,5 za bojownika i 3-4 za mieczyka), wiec wlasciwie bierz to, co Ci sie bardziej podoba. No moze tylko wez pod uwage, ze mieczyka kolejnego bedziesz mogl potem dokupic, zeby miec kilka, a z bojownikami nie jest to mozliwe. Podpisane - baaardzo dlugi stazem akwarysta :) (chociaz to, co ja hoduje trudno nazwac rybami - mialem juz rozne raki, kraby, krewetki, aksolotle, jesiotry i inne takie, a teraz w jednym akwarium (okolo 100 litrow) mam tzw. Buszowce, a w drugim (600 litrow) okolo 40cm sumy, niewiele mniejsze glonojady, afrykanska zabe szponiasta (moja ulubienica - mam ja juz z 8-9 lat), bardzo ciekawego wezyka i kilka pomniejszych zwyklych glonojadow i sumow). |
Bojownik to agresywna ryba, robi sobie rewir i goni wszytskie inne z niego, masz czyste akwarium (to znaczy bez zadnych innych ryb)?? Jakiej wielkosci to bardzo wazne.
|
Cytat:
|
Cytat:
hmm .. może sobie sprawie :) |
wlasnie skalary sa piekne - polecam mialem, Wrzuc jeszcze glonojada ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:04. |