Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 09.03.2006, 22:18   #37
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez nimal
ro nie pomylka
adresuje do 512 to prawda, ale powyzej 128 nieskutecznie
to ze widzisz poprawe to wylacznie dlatego ze jakis program rozwala ci sie po ramie, a przed dolozeniem jechal wiecej z wirtualnej
jednak windows jakby mial poadresowac po np 1mb dla 20 programow powyzej 128mb to dostalby krecka i wyraznie zwolnil - dlatego podtrzymuje teze ze robi to wysoce nieskutecznie i nie ma sesnu dawanie mu wiekszej pamieci
zreszta nie ja jeden twierdze ze win98 mimo calej swojej wspanialosci i olbrzymiego sentymentu jaki do niego zywie jest sytemem jednozadaniowym i jego zastosowanie ogranicza sie do wspomnien oraz wyjatkowo slabych maszyn na ktorych ma byc winda
Więc tak - na pewno nie jestem specjalistą w sprawach pamięci, adresowania itd. - więc być może masz dużo racji @nimal.
Jednakże moje doświadczenia - i nie tylko moje, bo bazuję także na conajmniej trzech innych osobach, które zgodnie potwierdzały kiedyś (a mój Wuja nadal), że dołożenie pamięci w Windows98, znacznie poprawiało działanie komputera - oczywiście nie zawsze było to od razu widoczne. Piszesz, że Windows 98 jest systemem jednozadaniowym - co pod tym rozumiesz ? Ja potrafię mieć uruchomionego FF, Outlooka 6, monitor Arcavir i ...czasem jeszcze Worda 2000 - i działa wszystko w miarę nieźle (nie wspominam, że w tray'u chodzi chociażby GG, Netmeter itd.). I patrząc chociażby na ilość zajmowanej pamięci, co pokazuje mi Free Ram Optymizer - widzę, że przydało by się więcej niż posiadane 256 MB. I dotyczy to zarówno wspomnianej normalnej pracy, kiedy działa kilka programów - ale też np. kiedy coś nagrywam itd.
I jeszcze w kwestii pamięci powyżej 512 - też potrafi taką wielkość Win98 obsłużyć - wystarczy odpowiednia poprawka.

Wiesz - nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem Windows98 itd. Ale też nie uważam tego systemu za jakieś wielkie zło i totalnie nieudanego - wręcz przeciwnie. Na dzień dzisiejszy na moim komputerze, nie ma sensu instalować innego systemu (choć niektórzy by mi polecili Win2000) - uważam, że może Win98 jest mniej stabilny, ale bardziej znany i popularny. Jestem też do niego przyzwyczajony trochę. A patrząc i choćby słysząc oraz czytając o problemach z XP, o mniej lub bardziej nieudanych poprawkach i SP - to nie jestem przekonany, czy jest on tak znacznie lepszy i praktyczniejszy ?? Choć wiem, że nadejdzie moment, kiedy i tak się na niego przesiąde ...

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 09.03.2006 o godz. 22:21
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: