![]() |
Tutaj
znalazłem kilka ciekawych artykułów. Nie wiem, na ile są aktualne, ale trochę można się z nich dowiedzieć. Cytat:
|
Bartez, dość dobry sklep jest na Dywizjonu 303, pracują tam maniacy rowerowi,
zawsze coś doradzą:spoko: |
O! Akurat pytanie i temat dla mnie bardzo na czasie. Co prawda dopiero wst***281;pnie zaczynam rozwa***380;a***263; kupno nowego roweru, ale ch***281;tnie ju***380; poprzegl***261;dam ewentualne mo***380;liwo***347;ci.
Interesuje mnie generalnie co***347; takiego, jak Barteza. Rower g***322;***243;wnie do miasta, ale te***380; sporadycznie na ci***281;***380;sze i d***322;u***380;sze trasy. Przejrza***322;em typy rower***243;w i wydaje mi si***281;, ***380;e typowy g***243;ral (ale mo***380;e niekoniecznie topowy ;) ) b***281;dzie odpowiedni. Kolarki odpadaj***261;, rowery miejskie te***380;, o szosowych my***347;la***322;em, ale na a***380; tak d***322;ugie trasy nie je***380;d***380;***281;, wi***281;c g***243;rski. Do wydania mam mo***380;e troch***281; wi***281;cej (co nie znaczy, ***380;e musz***281;). My***347;la***322;em max. o 4 tys. ale tylko je***347;li by***322;oby to uzasadnione - tzn. w swoim rodzaju u***380;ytkowania odczu***322;bym jak***261;***347; wyra***378;n***261; r***243;***380;nic***281;. Je***347;li nie, to cena ok. 2-2,5 tys. wydaje mi si***281; odpowiednia. W ko***324;cu dobrze jeszcze pami***281;tam, kiedy kupowa***322;em sw***243;j rower (97 rok) i ile za niego da***322;em (550 z***322;.) a ca***322;kiem nie***378;le s***322;u***380;y mi do dzisiaj :) Przy okazji ch***281;tnie te***380; poczyta***322;bym co***347; na temat rower***243;w - tzn. na co zwraca***263; uwag***281;, jakie s***261; ciekawe modele, jacy dobrzy producenci, co jest wa***380;ne podczas r***243;***380;nego rodzaju jazdy itp. Je***347;li kto***347; zna namiary na jakie***347; ciekawsze strony internetowe, to by***322;bym wdzi***281;czny za adresy (kilka ju***380; przegl***261;da***322;em, ale generalnie na nic naprawd***281; dobrego nie trafi***322;em). |
poszukaj czegos takiego http://allegro.pl/item340678715_kona_nowa_hoss_16_.html i bedziesz zadowolony.
|
Odświeżam ;)
Jaki polecacie rower do 2000 zł? Ewentualnie trochę więcej, jakby było warto. Przeznaczenie głownie asfalt, ale też czasem jakieś bezdroża. Drugie pytanie, jakiś dobry sklep rowerowy w Krakowie? To do popsa szczególnie pytanie. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
dalem spokoj i nie kupie nowego rowerka ;/ moze po wakacjach. Teraz mi sie nie oplaca bo za ok 2-3tyg nie bedzie mnie w kraju no a rowerek stalby przez 3miechy ...
|
Cytat:
ale owszem mo***380;e wyj***347;***263; bo 2 lata temu zaoszczedzi***322;em tym sposobem ~250pln ale na sprz***281;cie np. do downhill/xc itd. nie radz***281; oszcz***281;dza***263; bo to g***322;upota i mo***380;na na taniochach zdrowie straci***263; mnie ostatnio interesuje sprz***281;t d***322;ugodystensowy szosa/trekking i tu mo***380;na ten sam sprz***281;t (przy ma***322;ych uk***322;adach ze sprzedawc***261;- kto ma ten ma :> ) sporo zaoszcz***281;dzi***263;, patrz***261;c na ten sam GOTOWY rower w wersji podstawowej w sklepie mo***380;esz mie***263; ten sam rower w tej samej cenie ale ju***380; z dodatkowym osprz***281;tem (np. o***347;wietlenie/sakwy itd) rama (alu 6061) 24" na kolo 28" to koszt 350pln wiec jak za alu to tragedia nie jest. |
to sie podepne ... jak myslicie kupic ktm'a czy mongoose?
|
zaraz sobie z ciekawosci policze ile te podzespoly kosztuja ktore sa w tym rowerku ....
EDIT: wszystkich czesci nie znalazlem w necie ale mysle ze wyjdzie ok 750zl ... chyba sobie dam z nim spokoj |
Cytat:
co do tego roweru z allegro, porozgl***261;daj si***281; najpierw po sklepach w okolicy za t***261; cen***281;, ew. troszk***281; dro***380;ej, mo***380;na ju***380; kupi***263; jaki***347; markowy rower z ram***261; aluminiow***261;, w sklepie jeszcze co***347; cen***281; stargujesz. r***243;***380;nica mi***281;dzy stal***261; a aluminium, opr***243;cz rdzewienia i wagi, jest taka, ***380;e rama aluminiowa jest sztywniejsza od stalowej. edit. no mo***380;e troszk***281; przesadzi***322;em z t***261; cen***261;, ko***322;o 1000 na firmowe aluminium trzeba da***263; i to po obni***380;ce. albo jak***261;***347; u***380;ywk***281;, ogl***261;da***322;em kilka przez ostatni tydzie***324;, tylko dro***380;szych, i cz***281;***347;***263; z nich by***322;a kompletnie nie u***380;ywana. |
Cytat:
teraz stal to tylko ***322;adnie wygl***261;da i ***322;adnie rdzewieje :D a co do tematu - rower bym sobie najlepiej sam posk***322;ada***322;... taniej wychodzi i masz takie czesci jakie chcesz i dokladnie to na co Cie sta***263;, dogada***263; si***281; z go***347;ciem od rowerowego i dostaniejsz jeszcze rabat (rower tych cz***281;***347;ci troch***281; ma) k***243;***322;ka mo***380;esz kupi***263; gotowe... (cho***263; jak sam poskladasz to te***380; wychodzi taniej - lecz trzeba umie***263;... :> ) tylko musia***322;by***347; by***263; troch***281; oczytany w temacie bo kupisz zbyt d***322;ugi pakiet korbowy (np. accent'a) to nie b***281;dzie Ci chodzi***263; przedni trzeci bieg :szczerb: albo kupisz z***322;e szprychy do z***322;ej piasty i posk***322;adasz tylko jedna strone bo drugiej ju***380; nie doci***261;gniesz... du***380;o tych haczyk***243;w :) |
Cytat:
|
rama stalowa :/
|
|
no fakt nie dogadalismy sie ;p , nic bedzie go trzeba na allegro wystawi***263; :)
|
Cytat:
Uzywanego raczej nie chce kupic, ale jest ladny. |
on ma 11 miesiecy dokladnie , nie wiem ile taki moze kosztowac musze jeszcze zobaczy***263; :>
|
Cytat:
Tylko dlaczego taka roznica cenowa? |
Dokladnie tylko na ramie pisze boulder bez disc ale ma orginalna tarczowke z przodu shimano i caly osprzet :) Jak chcesz Moge zrobi***263; fotki ?:>
|
Cytat:
http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/397 ?? |
Ja już wcześniej napisałem jaki wybrałem, nie ma go aktualnie w ofercie, ale są podobne (nowa kolekcja):
http://arkus.com.pl/pl/9/9/art627.html A wybór dlatego, że: - mogę jeździć w terenie, - ma oświetlenie- mogę jeździć spokojnie wieczorami po mieście - podobał mi się wygląd :) |
giant boulder disc 600-700 z***322; i jest Twoj :spoko:
|
no za tyle to du***380;ego wyboru mie***263; nie b***281;dziesz, zw***322;aszcze, ***380;e si***281; ju***380; promocje poko***324;czy***322;y, nast***281;pne na jesie***324;, id***378; do sklepu rowerowego, mo***380;e co***347; znajdziesz. byle nie supermarket. mo***380;e jak***261;***347; u***380;ywke ? kto***347; na forum chcia***322; si***281; pozby***263; jakiego***347; w miare fajnego rowerka.
|
ODŚWIEŻAM Teraz czas na kupno jakiegos fajnego rowerku dla mnie. Mam zamiar troche pojezdzic tu i tam. Fundusze - powiedzmy, ze tylko 500-600zl. W zapasie mam troche ejszcze, bo i tak z reguly budzet przekraczam na dana rzecz i kupuje drozsza ;) Na co zwrocic uwage? Gdzie kupic? Co wybrac? |
Epol popatrz na allegro jakis rowerzykow. Tam jest tego masa.
|
Cytat:
EDIT: Inne kola odpadaja. W rachube wchodza tylko 24". |
Buraki. Trzeba bylo zje...."chac" ta pania jak bura su... To mnie wlasnie denerwuje. Chcesz cos kupic, masz juz kase, jestes napalony i gotowy a tu nic. Zero kometencji.
Firma ktora na glowniej stronie na powypisywane tyle wspanialych rzeczy a o zwyklego klienta nie potrafi zadbac. EDIT: Epol a co z rowerkiem na 28" kolach, na allegro jest tego pelno. Mozna niezly rowerzyk kupic. A wygodny ooo...... |
Cytat:
A nie widzi mi sie kupowac takiego rowera w jakims markecie. |
Ja powiem tak... wybierz sam bo jak my ci doradzimy a będzie źle to będziesz miał pretensje do nas... :>
|
Cytat:
Jak ja bym tego ich informatyka :boks: Sprawa dalej aktualna. Jakiej firmy, jaki model kupic w podobnej cenie ~350zl. |
No wiec po sprawie. Epol przyznaj sie ten rower to dla... ciebie :)
|
Zamowilem jednak ten:
http://arkus.com.pl/pl/9/9/art110.html Mama szybko jezdzic nie bedzie, wiec obejdzie sie bez przerzutek. |
przepraszam za tamtego posta, ktorego malo kto rozumial;)
a dodajac ode mnie kilka groszy.... matka ma takie "3 biegi" w tylnim kole i jeszcz enigdy nie bylo z tym zadnego problemu, a jej rower to typowa polska damka. zwie sie Selene chyba, w kazdym razie produkcja-romet. |
moje "2 grosze" jak rower to tylko UNIBIKE
|
Cytat:
EDIT: Wez mame idzcie do sklepu gdzie maja rowewry z wew. przzutka i niech mama sie przejedzie. Niech sama oceni. |
Cytat:
No, a jak to z ta wytrzymalascia tego? Tez mnie to zastanawialo jak dlugo bedzie to dzialac? |
@Rembrant Wiem o co ci chodzilo, tylko jak czytalem tamtego posta to wydal mi sie taki "zakrecony", a to pewnie dlatego, ze nei ma tam wielkich liter, przecinkow w niektorych miejscach i sa bledy w pisowni ;p
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Epol, przezutka jest zamontowana w tylnej piascie. Zasada podobna jest do dzialania zwyklej skrzyni samochodu. Zespol kol zembatych tyle ze mniejsze i mniej. Przelozenia wybierasz sam. I tak 1 to jest najlzejsze a np. 3 to najciezsze.
Mysle ze ten jest ok !! Skladak ma za male kola, tak mi sie przynajmniej wydaje. Twoja mama napedaluje sie ze potem to tylko nogi beda bolec. No a tym Jubilatem bedzie pomykac ze hejjjj :) |
te biegi to nie automat jak w aucie ;) to dziala podobnie jak pzrezutki w samochodzie,tyle ze te pzrezutki masz ukryte w tylnim kole, w piaście.
|
Cytat:
|
W zeszłym tygodniu kupiłem dla siebie takiego: http://arkus.com.pl/pl/9/9/art536.html
Bardzo mi się podoba, polecam. |
Cytat:
A o przerzutkach to masz racje - ona nie chciala wcale o nich slyszec :nie: Ostateczna wersja to chyba bedzie to: http://arkus.com.pl/pl/9/9/art111.html Tylko jeszcze mi napiszcie czy on sam te przerzutki przerzuca - ja to tak zrozumialem. A i skad on wie, ze to ma zrobic ??? |
Cytat:
No ale koniec zasmiecania, bo nie o tym jest topic. |
No wlasnie. Jesli juz chemy kupic cos wiekszego to musimy niestety, ale szykowac odpowednio wiecej kasy, oczywiscie mowa o nowym. Fakt ze te niemiecki rowerki miejskie sa niedoprzebicia !! Ale czy mamie epola trzeba taki rower ?
Grzeniu po piwko to tak ale juz po piwku to nie !! :) mozna slono za to zaplacic. Odpowiadasz za jazde pod wplywem tak jakbys prowadzil samochod :) wiec uwazaj. |
Nie tak dawno sam kombinowalem nad rowerkiem dla siebie, tak na krotkie dojazdy np doskoczyc po pyfko jak juz sie jest po pyfku ;)
Kupilem uzywana damkę niemiecką, bez zadnych przerzutek i innych bajerow-rowerow. A czemu? Bo normalne niemieckie rowerki chodza duzo lzej niz te nowe polskie badziewia, wszyscy zgodnie twierdza ze ten rower wrecz sam jedzie tylko go trzymac. Zaplacilem za niego......130 zeta, wyglada jak nowka, blotniki aluminiowe, wszystko kompletne, nawet swiatla dzialaja. Takie z 3 biegami w torpedzie niewiele drozej chcieli. Rozumiem ze tu jest mowa o nowym rowerku. Ja tylko tak dopisalem, ze jesli ktos chce dobry sprzecik co lekko jedzie (dla mnie to jest najwazniejsze), to albo trzeba zrobic jak ja zrobilem albo niestety wskoczyc na inna polke cenowa. |
a ja bym matuli kupil inny rower;)
wg mnie tego typu rower to lekki pzrezytek. jesli chcesz by twoja matka jezdzila wygodnie to kup jej rower typowo damski. wg mnie taki rower powinien miec /byc jak: -duze kola -wygodna kierownica -najlepiej jak z ukrainym bo to jest wzor(moja matka tez taki chciala, wiec po dlugim szukaniu taka jej zalatwilem) -duze siodlo -znajac matki-polki :) to bedzie wolaj\la twoja matula jezdzic w pozycji wyprostowanej(stad dluga kierownica) -tzw biegi w tylnim kole(najce\zesciej sa 3 ,ale spotkalem sie etz z wieksza iloscia -max 7).moja mama osobiscie nie chciala nawet slyszec o stanbdardowych pzrzutkach przod-tyl podsumowujac.... najlpesza jest typowa damka,ale koszt bedzie duso wiekszy od standardowego skladaka,ale wg mnie warto dolozyc drugie tyle i kupic mamie wygodny rower. dobre rowery (tez polskie) produkuje kross z przasnysza( mlodsze dziecko z rometa) |
Cytat:
|
Cytat:
Ja jechałem 67 i już nieźle wszystko migało po bokach :) |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Brac i sie nie zastanawiac !! Moja babci i matula jezdza na takich przezutkach. Jesli kobieta w wieku 70 lat jezdzi rowerem z taka przezutka to i twoja matula na pewno pojedzie. |
Cytat:
Kolega mowil o jezdzie na wprost, po plaskim, a nie z gorki :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Moj tato kiedys kupil mamie taki rower, jakas "damka" to jest, ma 7 przerzutek, tylko nie takich zwyklych z 7 zebatkami i nie mam pojecia zielonego jak one dzialaja, ale ten rower jest swietny. Jade sobie ulica i widze jak jakis gosc pedzi "goralem" tak ze juz chyba szybciej nie moze, a ja sobie powolutku pedalujac wyprzedzam go bez najmniejszego problemu ;p
|
Cytat:
Jestem na tak, niech mamusia wezmie z wewnterzna przerzutka, zawwsze to bedzie mniej zmeczona i do domu przyjedzie usmiechnieta. A co do rowerkow to uznaje osprzet Shimano typu Deore LX, XT mozna na nim niezle pobrykac, a przytym nie ma propblemu ze zmiana przelozen, mamusie tez sobie poradza bez najmniejszego zgrzytu, tyklo cena tj inna historia |
Jak dla starszej osoby ten model akurat wystarczy. Powinien w każdym bądz razie ze te polskie rowery sa do dupy. Niby osprzet maja dobry ale to nie to co dobry rower chociazby jakis niemiecki.
Ja kazdego roku po dwa razy zmianialem wianki w suporcie. Po kazdym wyjeciu kuleczki wysypywaly sie jak groch, a powinny byc dalej na kolnierzu. W koncu kupilem suport na lozyskach i jest ok. Pedaly :) to jest dopiero klasa, popekaly mi na drugi dzien, chodzi o te nazwyklejdsze te takie plastykowe. O niebo lepsze sa cale aluminiowe. Epol ja rozejrzalbym sie za rowerem z wewnetrzna przerzutka, 3 biegi wystarcza. Przerzutka ta jest bezzobslugowa. A mamie na pewno bedzie lepiej. Na spokojna jazde wystarczy spokojnie. Ale nie do szybkiej i agresywnej jazdy. Na pewno bedzie za drogi ale ja polecalbym tego - http://arkus.com.pl/pl/9/9/art553.html EDIT: znalazlem tego jubilata z wewnetrzna przezutka http://arkus.com.pl/pl/9/9/art111.html, wg. mnie rower jak dla kobiety - super. EDIT: matula mojej dziewczyny ma identycznego :) tyle ze bez przezutek i on jest jeszcze z tamtej epoki :) |
Cytat:
|
Cytat:
Jak dla Mamy to bierz, pojezdzi troche no i gwarancja 2 lata PS: a konkretnie to kupiłem ten model http://arkus.com.pl/pl/9/9/art88.html |
Z tego co sie orientuje, a sprzedawalem jakis czas rowery, to to nic specjalnego nie jest, awaryjnosc taka sobie, duzo zalezy od fuksa i od osoby uzytkujacej ten rowerek
|
he! ze 20 lat temu miałem taki rower. duże koła, wygodny, i człowiek nie jedzie na rękach jak przy góralu. a dzięki temu, że ma duże koła do lasu też można pojechać. wada - ciężar, no chyba, że się coś zmieniło.
edit: najlepsza do jazdy po okolicy była Ukraina, ale pewie teraz nie do dostania :'( |
Kupno roweru - czekam na opinie
Czy posiada ktos z Was takie rower:
http://arkus.com.pl/pl/9/9/art110.html ?? Jest to Romet, ale z tego co sie dowiedzialem to one produkowane sa teraz na licencji. Jak jest teraz z jakosc Rometa? Rowery gorskie, z przerzutkami odpadaja, bo ma byc to pojazd dla mamy. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:46. |