Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.10.2002, 18:26   #1
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kupno skanera. Doradzicie?

Zamierzam kupic sobie skaner.
Sek w tym, ze kompletnie nie mam pojecia czym sie sugerowac przy jego kupnie. Chyba tylko tym, ze ma byc tani Bo z kasa krucho.
Wiec jesliby ktos sie znal to moze cos by mi doradzil.
I czy to prawda, ze zywotnosc skanera zalezy od ilosci zeskanowanych kartek !!!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.10.2002, 18:47   #2
Macio.Men
The Division Bell

Data rejestracji: 15.07.2002
Macio.Men zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co będziesz skanował? fotografie, slajdy, negatywy, tekst, czy coś innego? to ważne

Kazimieła mówi: Ten temat śmiełdzi!
Macio.Men jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2002, 18:52   #3
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
pracuję od roku na HP 2200C (dolna półka, około 350 zł), skanuję dość sporo, zrówno zdjęcia jak i przede wszystkim text, jestem bardzo zadowolony. Nie słyszałem o zużywaniu się skanera pod wpływem ilości skanów, póki mechanizm jezdny pracuje i lampa świeci, hulaj dusza. HP daje 3 lata gwarancji.
Stary 03.10.2002, 19:11   #4
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
pracuję od roku na HP 2200C (dolna półka, około 350 zł), skanuję dość sporo, zrówno zdjęcia jak i przede wszystkim text, jestem bardzo zadowolony. Nie słyszałem o zużywaniu się skanera pod wpływem ilości skanów, póki mechanizm jezdny pracuje i lampa świeci, hulaj dusza. HP daje 3 lata gwarancji.
350 zl to calkiem rozsadna cena.

A co do skanowania to wszystko co mi wpadnie w lapki
Stary 03.10.2002, 19:29   #5
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Może kogoś to brzydzi ale ja kupiłem za 50 zł z tzw.wystawki(z Niemiec)Microteca i dla moich potrzeb wystarcza!
lopus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2002, 19:33   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
skaner dobry, czemu nie, ale zrodlo... ja chyba bym nie kupil...

polecam skanery HP - mam skaner z 97 roku - do tej pory dziala, jakosc (naturalnie biezmy pod uwage 5! lat roznicy) zadowalajaca - jedynym znakiem zuzycia jest przeskok tasmy napedowej przy zawaracniu lampy...
Stary 03.10.2002, 21:23   #7
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja kupiłem plustek 1248u za 280zł i jak narazie sprawuje się elegancko.
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2002, 21:41   #8
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja kupiłem HP ScanJet 3300 C okazyjnie, za 199 zł z Real'a. Niby po nazwie można stwierdzić, że jest to model lepszy od 2200 C (wyższy numerek), ale tak naprawdę to jest to przestarzała konstrukcja - NIE polecam tego typu staroci.

Gdy będziesz wybierał skaner, to raczej nie patrz na maksymalną rozdzielczość - zwykle wszystko powyżej 300 dpi jest wystarczające, a 99 % skanerów posiada rozdzielczości 1200 dpi i wyższe. Moim zdaniem powienieneś się skoncentrować na jakości otrzymywanych skanów, oraz na szybkości trwania całego procesu.

Do wyboru masz dwa typy skanerów: CIS (Contact Image Sensor) oraz CCD (Charged Couple Device, czy jakoś tak). Pierwszy układ jest wykorzystywany w lekkich i przenośnych skanerach - skaner jest przez to bardzo cienki, ale jak wskazuje nazwa technologii, skany muszą mieć kontakt z powierzchnią sensorów, gdyż inaczej skan będzie ciemniejszy w miejscach oddalonych od sensorów (czyli nie nadaje sie do skanowania obiektów 3D). Natomiast skanery CCD to wielkie pudła, co umożliwia zastosowanie innego układu optycznego, który nie wymaga bezpośredniego kontaktu ze skanem (można skanować obiekty 3D) - technologia CCD ma też mnóstwo innych zalet. Ja stawiam na CCD - obecnie najpopularniejsze.

Jeżeli chodzi o prędkość, to jest ona dosyć istotna - różnica 10 sekund w prędkości skanowania to bardzo dużo. Zorientuj się ile trwa wykonanie podglądu, wstępne skanowanie, skanowanie pełne itp. - wszystko zależnie od rozdzielczości. Wg. niepotwierdzonych informacji, skanery HP z górnej półki zapewniają podgląd obrazu w trybie rzeczywistym - wydaje się interesujące, choć nie wiem, czy to prawda.

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 03.10.2002 o godz. 22:44
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2002, 22:03   #9
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja mam od prawie 2 lat Plustka P12 i jestem z niego bardzo zadowolony. Chociaż czasami brakuje mi przystawki do slajdów.

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2002, 08:08   #10
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
[QUOTE]Ice napisa***322;(a)
A ja mam od prawie 2 lat Plustka P12 i jestem z niego bardzo zadowolony. Chociaż czasami brakuje mi przystawki do slajdów. [/QUOTE
ja co prawda mam Mustka juz nie pamietam od kiedy ( ladnych pare lat - bo kosztowal prawie 1000zl ) i uzywal go b.czesto zarowno do obrazkow jak i przenoszenia tekstu ( przy okazji polecam do tego Fine Readera 5.0 - niech sie recognity schowaja), ale pod reka mam tez Plustki. To niezle skanery i najczesciej przystawke do slajdow maja wbudowana w gorna pokrywe ( moj mustek wymaga kupna dodatkowej pokrywki). Z czystym sumieniem moge ci Plustka polecic, nie daj sie podpuscic na np.HP - cena jest zbyt wygorowana
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2002, 08:42   #11
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... a jeszcze lepszy jest Fine Reader 6.0 lepiej skanuje ramki tabelek, szczególnie cienkie, z którymi "piątka" miała problemy.
Stary 04.10.2002, 09:51   #12
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nio - Fine Reader jest OK.
A skaner - bo ja wiem - ostatnio przeszedł przez moje łapy taki cienki Plustek U16B rozdzielczość 600x1200 interpolowana 19200
To chyba jakieś 330 zet. Bardzo płaski, USB.
Ja osobiście uważam, że nie ma co wydawać pieniędzy na przystawkę do slajdów - podnosi to koszt, a i tak te tanie skanery nie zeskanują negatywu jak należy. Liepiej chyba robić skan z dobrej fotki.
Stary 04.10.2002, 14:15   #13
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
... a jeszcze lepszy jest Fine Reader 6.0 lepiej skanuje ramki tabelek, szczególnie cienkie, z którymi "piątka" miała problemy.
taaaa i lepiej się z 6 pracuje.
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2002, 14:29   #14
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Pedros napisa***322;(a)
Nio - Fine Reader jest OK.
A skaner - bo ja wiem - ostatnio przeszedł przez moje łapy taki cienki Plustek U16B rozdzielczość 600x1200 interpolowana 19200
To chyba jakieś 330 zet. Bardzo płaski, USB.
Ja osobiście uważam, że nie ma co wydawać pieniędzy na przystawkę do slajdów - podnosi to koszt, a i tak te tanie skanery nie zeskanują negatywu jak należy. Liepiej chyba robić skan z dobrej fotki.
a on nie ma - tez przeszedl mi przez rece , ale nawet nie popatrzylem,
bo cienias taki mial co duzo mowil, a malo kapowal,czy to byl 12 czy 16, i przystawka wbudowana byla w gorna pokrywe
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2002, 15:44   #15
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może z tą przystawką to teraz te nowe są, nie wiem...
U12B toby kosztował tak z 270 zet chyba...

Twoje uprawnienia: