![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
lamerskie pytanie nt. hibernacji w w2k
pytanie naprawde z gatunku lamerskich
dzis po raz pierwszy uzylem hibernacji - wychodzilem na uczelnie - na dlugo - wiec odpalilem sobie hibernacje system wstal bez problemu (szybko jak blyskawica!) i staly sie dwie dziwne rzeczy a) komp zachowywal sie tak jakby byl caly czas wlaczony - uptime liczyl mi sie nawet za czas keidy komp byl uspiony a wtyczka wyciagnieta z gniazdka - to normalne? b) po wlaczeniu kompa od razu zaczela grac muzyka z foobara - zanim sie jeszcze zalogowalem - to tez normalne? ale pomimo tych dziwactw to to jest zajefajna rzecz (szkoda ze w w2k trzeba ja wlaczyc w dosc dziwaczny sposob - powinna byc dostepna od reki)
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a)to normalne
b)to normalne hibrnacja to zarabista rzecz, szkoda ze wlaczona na stale zajmuje niepotrzebnie miejsce na dysku (przeciez moglaby tworzyc plik obrazu ramu wchodzac w hiber i kasowac go po wstaniu ![]() przydaje sie przy dlugotrwalych operacjach (np kompresja filmu) i do tego normalnie wykorzystuje ta zabawe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
windows 2000 ma to b. dobrze dopracowane.... obecnie testuje na 2003 serwerze a) i b) normalnie ![]() czasem jednak pojawiaja sie bledy... pasek narzedzi gdzies zniknie, tapeta pulpitu przepadnie... wtedy niestety trzeba zrestartowac... ale rzadko sie to trafia pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
dzieki tem czemus mam uptime 72h... i biorac pod uwage jak stabilnie sie zachowuje komp (pomimo kilku parti w q3, jednej w demko call of duty i kilknastokrotnego odpalenia psp) to dojde spokojnie do kilkuset... rewelacja
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
wiec teraz kolejne pytanie
a) wprowadzam komp w uspienie b) odpinam jeden z dyskow c) ... czy w w c) nalezy wstawic 1) sys wstaje 2) sys nie wstaje 3) inne
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
teoretycznie powinien wstac i zanim dopusci Cie do grzebania sam sie restartnoc, ale w praktyce to cholera wie - nie probowalem takich stesow robic
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
dzis ciekawosc wziela gore nad ostroznoscia - idac spac pozamykam wszystkie wazne programy, uspie kompa i wyciagne dysk - a nast dnia po powrocie z uczelni zobaczymy czy wstanie
optymizmem napawa mnie to ze a) wyjecie plyty z napedu nie powoduje skutkow ubocznych b) odpiecie dyskow sieciowych nie powoduje skutkow ubocznych c) odlaczenie drukarki nie powoduje skutkow ubocznych mam wrazenie ze od strony niskopoziomowej - bios itp wszystko bedze ok - pytanic jak winda zinterpretuje nagle znikniecie czegos blizszego sercu niz drukarka w kazdym razie jutro sie dowiemy ![]() jakbym nie zagladal tu dluzej - to znaczy ze winda zle zinterpretowala
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
Słyszałem, że w win98 (tak, 98) też jest hibernacja. Tylko ukryta, wszelkie konfiguracje pousuwane z rejestru. Tak jakby "miała być", ale może nie skończyli na czas. Czytałem to zdaje się w jakimś numerze PCWK. Czy wie ktoś może coś więcej na ten temat?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
komp wyrzymal prawie 11 dni - zabilo go PODPIECIE nowego dysku w czasie hibernacji - z odpieciem dysku jakos sobie poradzil
w2k rulez ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
i jeszcze jedno - wciaz mam na dysku ten plik hiberfil - moze da sie jakos z niego odpalic kompa? przeciez dzialal jeszcze niedawno, nie zmienialem w nim nic... choc moze w rejestrze nagrzebalem
nic - to tylko lamerskie pytanie poboczne
![]() |
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
co do ponownego uzycia tego samego hiberfil to kombinowal bym tak: zmienil mu nazwe,wprowadzil komp w hiber, ospalil go z plyty,usunol nowy i hiber i przywrocil nazwe starego, odpalil kompa
teraz na poczekaniu wymyslilem - nie testowane ale widze Sid ze lubisz kombinowac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
to ja dopiero zadam lamerskie pytanko
![]() ![]() co to jest ta hibernacja i do czego sie przydaje ![]() ale nic nie wiem jesli sie nikomu nie chce pisac to prosil bym o jakas lekture ![]() z gory dzieki za info pozdro ![]()
![]() |
#13 |
Author
Zlotowicz
hibernacja to zamkniecie sytemu polaczone z zapisem calego stanu ramu do pliku - cos jak uspienie ale zawartosc ramu przechowywana jest w pliku na dysku a nie podtrzymywana napieciem w ramie - ktora to zawartosc zostaje przywrocona przy nastepnym uruchomieniu kompa
dzieki temu komputer i wszystkie progsy mysla ze komp nie byl wylaczany przydaje sie gdy uzywasz progsa ktorego nie mozesz wylaczyc, a musisz wylaczyc kompa albo gdy chcesz uspic kompa na dlugi czas - hiber jest bezpieczniejsz bo nie wymaga zasilania - kompa mozesz przewiesc,postawic gdzie indziej, a po wlaczeniu bedzie sie zachowywal jakby nigdy nie byl wylaczony |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
no to calkiem wypasiona sprawa w takim razie
![]() zastnawiam sie teraz czy wogule mi sie moze do czegos przydac... tylko nie wiem czy dobrze zrozumialem... komputer faktycznie sie wylancza ?? czy jednak cos tam w nim dziala ?? pytam o to gdyz jestem ciekaw czy np mozna zrobic hibernacje i np odlaczyc zasilanie z kompa ?
![]() |
#15 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|