Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.10.2002, 14:10   #1
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LAN w budynku. Jaki osprzęt ?

Cześć wszystkim! Piszę tego posta w przerwie, aż dojdzie kolejna wersja / aktualizacja programu Wybory 2002 więc nie mam dużo czasu. Dzisiaj ciężka noc przede mną, ale może dam radę

....

Dobra do temeatu

Chcę podłączyć 2-óch sąsiadów do dialogowskiego CDI (1sdn 2x64)

Jaki switch wybrać? 10/100

jaki router wybrać? żeby się nie zapychał.

Podkreślam, że ta sieć nie przekroczy 5 userów razem ze mną!

Myślałem o switchu Linksysa 5-portowy 10/100 chyba 170 PLN kosztował

Nie wiem jaki router, bo te asmaxy to tylko nowe się nie zapychają.

CDI podłącza się przez RS232 do kompa, toteż router musi mieć takie wejście

Czekam na propozycje (musi być dosyć tanio). Proszę o jakieś linki, opisy urządzeń, ceny, sklepy komputerowe. Wogóle jakieś NFO na temat switch i routerów.

Z góry dzięuję.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.10.2002, 14:58   #2
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Hub/switch w zasadzie dowolny, kup np. surcome'a ep-805X(109netto), jesli będą z nim problemy to wywal zasilacz i kup lepszy. Do linsysa tez nie mam zastrzezen.

Router, nie polecam sprzetowych lepiej wziasc jakis stary komputer i zrobic na nim ruting, cenowo wyjdzie taniej a bedziesz mial mozliwosc rozbudowy, bedziesz mogl postawic na nim w zasadzie cokolwiek od ftp po poczte.
Jest to bardzo wygodne rozwiazanie chocby ze wzgledu na ograniczenie transferu dla userow. Sprecyzuj co to ma byc i ile chcesz wydac to cos pomyslimy.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 15:48   #3
Yorik
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.09.2002
Lokalizacja: Zilona Góra
Posty: 36
Yorik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
bas napisał(a)
...Router, nie polecam sprzetowych lepiej wziasc jakis stary komputer i zrobic na nim ruting, cenowo wyjdzie taniej a bedziesz mial mozliwosc rozbudowy, bedziesz mogl postawic na nim w zasadzie cokolwiek od ftp po poczte...
Co do ftp-a albo poczty to w Dialogu jest to utrudnione przez dynamiczny IP (maksymalnie 10h połączenie).
Yorik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 16:54   #4
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tym akurat można pokombinować-są dynamiczne dns'y.
Co do ftp, to w tej sytuacji można zrobic konta i ludzie mogą sobie sciagac cos na serwer a później po lanie do siebie, można by powalczyć z priorytetami tak, żeby sciagalo sie w momentach kiedy łącze jest wolne, serwer i tak pracuje 24/7 a sciaganie przy takim transferze o jakim mówisz jednej płytko zajmuje jakies 20h, czyli trzeba miec kompa przez 20h wlaczonego tylko po to zeby sie sciagalo. Pomimo, iż dysponuje szybszym łączem to i tak jak sciagam cos co ma wiecej niz 20-50MB to sciagam to na serwer w screenie a nie na kompa.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 19:24   #5
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
BAS mówisz o routerze programowalnym? NP na linuxie? Taki co nie wymaga HDD i wszystko z dyskietki działa?
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 19:40   #6
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisał(a)
BAS mówisz o routerze programowalnym? NP na linuxie? Taki co nie wymaga HDD i wszystko z dyskietki działa?
Tak, ale jak się pewnie domyślasz klient ftp będzie już wymagał dysku. Fajny ruterek z hdd kupisz juz od 300 zeta, co jest zdecydowanie tańszym i bardziej rozwojowym rozwiązaniem o routera sprzętowego.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 22:16   #7
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra!

MAM 3 kompy:

1. Mój ma sieciówkę 10/100 Longshinea na realteku

2. 1 sąsiad ma sieciówkę 3 coma 10/100

3. 1 sąsiad nie ma

4. trzeba kupić okablowanie - o tyle jest dobrze, że mieszkamy w jednym pionie jeden nad drugim

5. nie mamy switcha 10/100, max 5 portów - może kosztować do 180 zł (ciekawe ile kosztują te programowalne z flashem i czy są 5-cio portowe )

6. nie mamy routera ani porgranmowego ani sprzętowego - może kosztować do 400 - 500 zł

Czekam na jakieś pomysły. Dzięki.

PS. Wiesz co BAS porty RS232 mają max. 115.200 a router sprzętowy może dać wymagane 128.800 i taki bym wolał.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 22:33   #8
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
3. Surcome ep 320 xr-1 23netto(jak pewnie zauważyłeś zakochałem się w tych kartach)
4. skrętka- jakbyś mieszkał w łodzi to załatwił bym po 0.6-0.7zł, ale tak to nie ma sensu bo jak doliczysz wysyłkę to traci sens.
5. nt switchy juz sie wypowiadałem a co do vlan'ów to zapomnij bo kosztują sporo ponad 1000.
6. Właśnie kupiłem 486dx88MHz(proc z płytą), HDD 2GB, FDD, obudowa at, 16MB ramu, jakaś grafika za 120 zeta i zabieram się do stawiania na nim PLD(ale najpierw przejade się po nim odkurzaczem).

ad ps. Ale takiego nie kupisz w granicach 200złotych, a p166 kupisz i będziesz miał możliwość rozbudowy. A co do CDI to jeśli się nie mylę jest to oparte o 2 kanałowy ISDN? Jeśli tak to wszystko jest kwestią odpowiedniego modemu(albo musi być wewnętrzny albo łączyć się z komputerem przez karte sieciową). Jeśli mógłbyś mnie oświecić jak to jest w dialogu?
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 22:40   #9
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W dialogu masz rację... jest to 2kanałowy ISDN. Dostajesz taką "końcówkę" NT+2b czy jakoś. Podłączasz to do komputera przez rs232 i działa.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 22:43   #10
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To zamień to cudo na modem isdn i po problemie.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 22:45   #11
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jest dobry pomysł, ale Dialog chyba nie ma wewnętrznych modemów!

TEPSA ma ISDNowe modemy producenta Fritz Ale buli się od czasu połączenia Oni są po***....

Założenie kosztowało ostatnio 200 zł netto w prommocji

Wolałbym router. Poszukam na allegro.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2002, 22:55   #12
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisał(a)
To jest dobry pomysł, ale Dialog chyba nie ma wewnętrznych modemów!

TEPSA ma ISDNowe modemy producenta Fritz Ale buli się od czasu połączenia Oni są po***....

Założenie kosztowało ostatnio 200 zł netto w prommocji

Wolałbym router. Poszukam na allegro.
Modem możesz sobie poprostu kupić i finał, co do sprzętowego routera to... ja się nie znam.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2002, 00:26   #13
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Qrwa czemu nie mogę sobie załatwić CX Ip Air z TEPSY - to jest cyfrowe i router się dostaje !!!

Niby to dla firm jest ale tak do końca to nikt nie wie.

Dzięki
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2002, 01:55   #14
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisał(a)
Qrwa czemu nie mogę sobie załatwić CX Ip Air z TEPSY - to jest cyfrowe i router się dostaje !!!

Niby to dla firm jest ale tak do końca to nikt nie wie.

Dzięki
A ile to cudo kosztuje?
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2002, 05:29   #15
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
*******one wybory!!!! Już na oczy nie widzę, a tu jeszcze ponad 100 obwodów do wpisania !!!!!!!!!!


CX - słyszałem że jako oddawany do testów to był za darmo

Koszty są ponoć zbliżone do SDI.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.