Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.04.2003, 21:11   #1
emer74
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.07.2002
emer74 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LAN na płycie

Czy do zbudowania sieci z dostepem do netu musze kupic karte sieciowa czy wystarczy ten LAN na płycie? (ecs k7s5a)
A jezeli musze to jaką? Czy wystarczy taka za 30-40 zł?
Bedzie to DSL 512 podzielony na 8 osób.
emer74 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.04.2003, 21:19   #2
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
lan z plyty wystarczy zobacz tylko jaki to masz lan na ecs'ku 10/100Mb czy 1gbitowy
Stary 03.04.2003, 22:31   #3
emer74
Wyjadacz ;)

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
lan z plyty wystarczy zobacz tylko jaki to masz lan na ecs'ku 10/100Mb czy 1gbitowy

Mam 10/100Mb. Czy zwykła sieciówka za 30-40 zł jest lepsza czy to mniej wiecej to samo? Moze to i banalne pytanie ale jestem zielony w temacie budowy sieci.
Stary 03.04.2003, 22:34   #4
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
emer74 napisa***322;(a)
Mam 10/100Mb. Czy zwykła sieciówka za 30-40 zł jest lepsza czy to mniej wiecej to samo? Moze to i banalne pytanie ale jestem zielony w temacie budowy sieci.
to samo

te powyżej 70pln są ponoć lepsze
ja ma w domu sieciówkę longshinea i 3coma i nie widzę między nimi różnicy jeżeli chodzi o korzystanie z Internetu...

szkoda łądować pieniędzy
Stary 03.04.2003, 22:37   #5
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
emer74 napisa***322;(a)
jezeli nie ma problemu ze strownikami. Karta jest wykrywana to nie ma wiekszego znaczenia. Zawsze zaleca sie tylko łączenie kompow na tych samych kartach siec, lecz nie koniecznie tylko wtedy gdy sa klopoty,
napisz jaka chcesz miec siec, ile kompow. Na temat sieci to kolega bas może ci zaspiewac duzo!
Stary 03.04.2003, 22:50   #6
emer74
Wyjadacz ;)

Cytat:
Kasprzak napisa***322;(a)
jezeli nie ma problemu ze strownikami. Karta jest wykrywana to nie ma wiekszego znaczenia. Zawsze zaleca sie tylko łączenie kompow na tych samych kartach siec, lecz nie koniecznie tylko wtedy gdy sa klopoty,
napisz jaka chcesz miec siec, ile kompow. Na temat sieci to kolega bas może ci zaspiewac duzo!
Kompów ma byc osiem.U mnie w domu ma byc switch(chyba tak to się pisze). Nie wiem czy te 512 kbit/s na osiem kompów to mało czy całkiem nieźle. Kierownik budowy(sieci) powiedział że to ma być płynny rozdział tych 512 kbit/s, czyli siedzę sam to mam 512, a jak np. siedza wszyscy to wychodzi po 64 kbit/s na łeb. To tyle w teorii ale jak to sie ma w praktyce to nie wiem.
Stary 03.04.2003, 23:28   #7
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
emer74 napisa***322;(a)
Kompów ma byc osiem.U mnie w domu ma byc switch(chyba tak to się pisze). Nie wiem czy te 512 kbit/s na osiem kompów to mało czy całkiem nieźle. Kierownik budowy(sieci) powiedział że to ma być płynny rozdział tych 512 kbit/s, czyli siedzę sam to mam 512, a jak np. siedza wszyscy to wychodzi po 64 kbit/s na łeb. To tyle w teorii ale jak to sie ma w praktyce to nie wiem.
z tego co wiem to podobno mozna to jakims skryptem zrobic ze w danych godzinach kazdy ma wydzielony x% lacza (zdaje sie ze bas o tym wiecej wie)
Stary 03.04.2003, 23:43   #8
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
z tego co wiem to podobno mozna to jakims skryptem zrobic ze w danych godzinach kazdy ma wydzielony x% lacza (zdaje sie ze bas o tym wiecej wie)
1. sharped, htb, cbq
2. Co do kart sieciowych to suercom są ok do takiej małej sieci, pamiętaj, że router musi mieć conajmniej 2 interfejsy.
Jakbyś budował sieć na 100 userów to do router'a, proxa, i innych serwerów wypada włożyć jakiegoś intel'a albo 3com'a.
Stary 04.04.2003, 14:20   #9
Kasprzak

Cytat:
bas napisa***322;(a)
1. sharped, htb, cbq
2. Co do kart sieciowych to suercom są ok do takiej małej sieci, pamiętaj, że router musi mieć conajmniej 2 interfejsy.
Jakbyś budował sieć na 100 userów to do router'a, proxa, i innych serwerów wypada włożyć jakiegoś intel'a albo 3com'a.
a masz takie cos ze np. polaczenie dzieli na pol i np. majac sdi pliki max. sciaga sie z predkoscia 12kb/s i np. jak podzielic po rowno te kilobajty na 2 kompy. i nawet gdy komp 1 nie korzysta to komp2 moze maxymalnie te 6kb/s. JAK TO ZROBIC?Ale tak wytlumacz dla ludzi-> prosze.!
ps.referat zrobilem dzieki tobie! Dzieki
Stary 04.04.2003, 15:26   #10
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Kasprzak napisa***322;(a)
a masz takie cos ze np. polaczenie dzieli na pol i np. majac sdi pliki max. sciaga sie z predkoscia 12kb/s i np. jak podzielic po rowno te kilobajty na 2 kompy. i nawet gdy komp 1 nie korzysta to komp2 moze maxymalnie te 6kb/s. JAK TO ZROBIC?Ale tak wytlumacz dla ludzi-> prosze.!
ps.referat zrobilem dzieki tobie! Dzieki
Ponoć htb i sharped potrafią w ten posób kolejkować, jak będę miał czas to sprawdzę bo u nas jak ktoś płaci za 128kbps to mam mieć 128kbps a nie momentami 2Mbps, więc nie było potrzeby kombinowania. Z tego co wiem to jest z tym mały problem, ale można pokombinować, daj mi 2 tygodnie to w wolnej chwili pobawie się i opisze jak to działa. Generalnie trudno jest dzielić małe przepustowości.
Stary 04.04.2003, 15:30   #11
Kasprzak

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Ponoć htb i sharped potrafią w ten posób kolejkować, jak będę miał czas to sprawdzę bo u nas jak ktoś płaci za 128kbps to mam mieć 128kbps a nie momentami 2Mbps, więc nie było potrzeby kombinowania. Z tego co wiem to jest z tym mały problem, ale można pokombinować, daj mi 2 tygodnie to w wolnej chwili pobawie się i opisze jak to działa. Generalnie trudno jest dzielić małe przepustowości.
OK DZIEKI za pomoc. Wazne ze ktos wie chociaz jak to zrobic. Czekam na wiesci.

Pozdrawiam!

Twoje uprawnienia: