Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Laptop kupno (https://forum.cdrinfo.pl/f5/laptop-kupno-67813/)

memorando 05.11.2005 14:51

Cytat:

Napisany przez murt
A niby dlaczego nie HP? Ja mam i bardzo sobie chwale.

Znajomy posiadal hp zmienil na gericoma, dlaczego? 4razy zmieniali mu zawiasy z powodu wady fabrycznej

rosol 05.11.2005 14:27

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Według mnie nie są dużo droższe. Przy porównywalnych konfiguracjach to 200 - 300 góra (ale niekoniecznie) 500 złotych różnicy. A co do gier to są konfiguracje i to wcale nie tak bardzo drogie, które pozwalają na swobodną grę w większość tytułów. Już za ok. 4500 - 5000 zł można takiego notebooka kupić.

No niestety nie dla kazdego kwota 4,5k czy 5k jest kwota, ktora kazdy moze wylozyc.

A co do prockow to semprony bardzo slabo sie grzeja!!
Oczywiscie te na s754 bo z sA jest gorzej...
A w specyfikacji widnieje napis Sempron Mobile ...

Arcadio 05.11.2005 14:15

Ostatnio wogóle laptopy potaniały - za swojego rok temu dałem 4000 a teraz za 3000 kupiłbym lepszego (większy dysk, dvd dl)

andrzejj9 05.11.2005 13:53

Cytat:

Napisany przez Arcadio
Jak ktoś kupuje notebooka to chyba ostatnią rzeczą o jakiej myśli to gry.
A kompy ze specjalnymi bebechami mobilnymi są droższe. Za takie Centrino czy Sonoma trzeba sporo wykartkować. Ale jeśli ktoś jest mobilny i ważna dla niego jest praca na bateriach to chyba warto.

Według mnie nie są dużo droższe. Przy porównywalnych konfiguracjach to 200 - 300 góra (ale niekoniecznie) 500 złotych różnicy. A co do gier to są konfiguracje i to wcale nie tak bardzo drogie, które pozwalają na swobodną grę w większość tytułów. Już za ok. 4500 - 5000 zł można takiego notebooka kupić.

Arcadio 05.11.2005 12:13

Jak ktoś kupuje notebooka to chyba ostatnią rzeczą o jakiej myśli to gry.
A kompy ze specjalnymi bebechami mobilnymi są droższe. Za takie Centrino czy Sonoma trzeba sporo wykartkować. Ale jeśli ktoś jest mobilny i ważna dla niego jest praca na bateriach to chyba warto.

andrzejj9 05.11.2005 12:02

Cytat:

Napisany przez rosol
Kumpel ostatnio kupil Acer'a Aspire 3003WLMi z Sempronem 3000+ 512RAM 60GB dysk, WiFi, WinXP Home i niestety zintegrowana karta graf. Chodzi spoko, jednak w gierki juz trudno pograc, ale NFSU2 jeszcze pociagnie. Chcial Kupic 3022 ale brak na magazynie. Cena podobna i Radeon x600 na pokladzie. Radze popatrzec za tymi modelami. Naprawde fajnie to chodzi, no i wyglad elegancki:) Dał za niego ok 3400zl

Nie brałbym czegoś takiego. Sempron to nie jest procesor do notebooków i (przynajmniej w teorii, bo nie miałem z nim bezpośredniego doczynienia) mocno się grzeje, a tym samym trzeba go chłodzić, co zwiększa hałas korzystania z notebooka. Ja bym patrzył tylko na procesory specjalnie przeznaczone do komputerów przenośnych.

rosol 05.11.2005 11:48

Kumpel ostatnio kupil Acer'a Aspire 3003WLMi z Sempronem 3000+ 512RAM 60GB dysk, WiFi, WinXP Home i niestety zintegrowana karta graf. Chodzi spoko, jednak w gierki juz trudno pograc, ale NFSU2 jeszcze pociagnie. Chcial Kupic 3022 ale brak na magazynie. Cena podobna i Radeon x600 na pokladzie. Radze popatrzec za tymi modelami. Naprawde fajnie to chodzi, no i wyglad elegancki:) Dał za niego ok 3400zl

Arcadio 05.11.2005 09:55

Ja mam Acera i nie narzekam - no może tylko na to że to starsza generacja - tzw. suszarki. No i mało RAMu.
Ale coś z serii Aspire powinno ci przypasić.
Czemu tak się upierasz przy tym Windowsie?

andrzejj9 05.11.2005 00:48

Cytat:

Napisany przez janekc
Witam, chciałbym kupić laptopa w cenie do 3.500 zł. Chciałbym wiedzieć co polecacie, jaki firma i model.

Zależy mi by miał 512 Mb pamięci, i dysk 80 Gb, oraz DVD+RW DL.
Co do procesora, nie mam wymagań, choć wolałbym Pentium M.

I najważniejsze musi być razem z systemem operacyjnym Windows XP.

Pomóżcie mi wybrać, nie chciałbym dokonać złego wyboru, a na rynku jest wiele różnych modeli, różnych firm.

Pozdrawiam

Janek

Generalnie już sam w pewien sposób zdefiniowałeś sobie wybór, bo o takich parametrach i za taką cenę będzie miał znacznie ograniczoną ilość modeli.

Generalnie na twoim miejscu przejrzałbym cenniki, wybrał kilka modeli, które najbardziej ci odpowiadają i dopiero wtedy o nie tu zapytał, bo tak to można sobie gdybać w nieskończoność (mniej więcej tyle jest konfuguracji, a sporo z nich można jeszcze dostosowywać do własnych potrzeb). Popatrz na wygląd, wagę, wielkość (ważne jaki ekranik chcesz) i na tej podstawie coś wybierz, to wtedy będzie można wskazać jeden lub kilka najlepszych.

Kasprzak 05.11.2005 00:17

a ja chwale marke ASUS, DELL, TOSHIBA, ACER... w takiej kolejnosci. Z Sony Vaio nie mialem doczynienia. Ale laptopy wyzej wymienionych firm czasem są drozsze od tych mniej markowych ale te maja dobry serwis, dobrej jakosci obudowe, matryce, parametry i wogole są ok.
Ogolnie Pentium M ladnie smiga, ale widzialem tez tego AMD...wiec zrobil na mnie teez ogromne wrazenie. Jak mialbym sianko i chec kupna lapa napewno byloby to AMD Turion

REi 04.11.2005 22:29

Chm ja to zrozumialem tak: ma ni kupowac laptopa marki aristo, niech kupi HP lub najlepiej acera bo maja dobry servis i ceny - moze ja zle to zrozumialem???

murt 04.11.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez memorando
Zgadzam się z Tobą, turion bedzie super prockiem, jednakże niech on niekupuje, lapa marki aristo , hp, juz najlepiej acera, mają dobry serwis i cen.

A niby dlaczego nie HP? Ja mam i bardzo sobie chwale.

memorando 04.11.2005 19:55

Cytat:

Napisany przez REi
Ale fakt faktem ze do laptopowej pracy (filmy, wordy itp - nie gry) iNook bedzie setki lepszy od zwklego PC

Ja plecam jakis model a AMD Turion (chyba tak to sie pisze - 64 bitowe mobilne procesory od amd :P ) ale niestety nie orientuje sie w cenach.

Zgadzam się z Tobą, turion bedzie super prockiem, jednakże niech on niekupuje, lapa marki aristo , hp, juz najlepiej acera, mają dobry serwis i cen.

REi 04.11.2005 19:36

Ale fakt faktem ze do laptopowej pracy (filmy, wordy itp - nie gry) iBook bedzie setki razy lepszy od zwklego PC

Ja plecam jakis model a AMD Turion (chyba tak to sie pisze - 64 bitowe mobilne procesory od amd :P ) ale niestety nie orientuje sie w cenach.

memorando 04.11.2005 19:35

Cytat:

Napisany przez processor
Pierwsze słysze, żeby Win XP chodził na G4 :P

na nowych z intelem macach penie tak:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:07.