![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.04.2004
![]() |
C++ tablice
Witam mam do napisania program w ktorym zdefiniuje tablice o rozmiarze MxN Elementy tablicy maja tworzyc macierz z wartosciami tabliczki mnozenia. Nastepnie mam zsumowac wszystkie elementy macierzy adresujac kolejne elementy przy uzyciu wskaznikow. Musze przy tym stworzyc takie funkcje
-napelnij tablice(tablica,rozmiar tablicy) -wyswietl tablice(tablica, rozmiar tablicy) + formatowanie wydruku -sumuj tablice(tablica, rozmiar tablicy)+ metoda wskaznikowa adresowania elementow tablicy Napisalem cos takiego #include <cstdlib> #include <iostream> #include<iomanip> using namespace std; const int M=10,N=10; void fnWypelnij(int Tab[][N],int M){ for (int i=1;i=M;i++){ for(int j=1;j=N;j++){ Tab[i][j]=i*j; }}} void fnWyswietl(int Tab[][N],int M) { for (int i=1;i=M;i++){ for(int j=1;j=M;j++) { cout<<setw(5)<<Tab[i][j];}}} int fnSuma(int Tab[][N],int M){ int suma=0; for (int i=1;i=M;i++){ for(int j=1;j=M;j++){ suma=suma+Tab[i][j]; return(suma);}}} int main() { int tab[M][N]; int suma; fnWypelnij(tab,M); fnWyswietl(tab,M); cout<<"Suma wszystkich wyrazow tej tablicy to"<<fnSuma(tab,M)<<endl; system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; } No i wszystko wychodzi jak trzeba ale nie wiem jak uzyc w funkcji suma metody wskaznikowego adresowania elementow(dlatego napisalem inaczej).Wie moze ktos jak to napisac uzywajac adresowania z gory dzieki za pomoc |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|