![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
![]()
Kolega ma kompa o następujących parametrach:
01. płyta MSI KT400 Ultra (m.in. usb 2.0, agp 8x, ddr 400) 02. amd athlon xp 1.7 + cooler arctic cooling 03. cd-rom sony 52x 04. nagrywarka teac w540e 05. graficzna geforce mx400 64sdram agp4x + radiator (+ cooler) 06. muzyczna wbudowana firmy c-media 6CH 07. obudowa z zasilaczem 300W ATX Impet 08. dysk Seagate baracuda 40GB ATA 100, 7200rpm 09. monitor 17" samtron 10. RAM 1x256 DDR 333 Problem jest następujący: W systemie windows XP i 2000 podczas kopiowania dużego pliku avi ![]() Problem ten występuje tylko wówczas gdy jest włączone DMA dla napędu, z którego sa kopiowane dane. Nie pomaga VIA 4in1, nie pomaga przekładanie kabli i napędów, nie pomaga SP1 dla XP, nie pomaga inna karta graf., ustawienia biosu!!! Nie wiem co z tym zrobić. Gość wyrywa już sobie włosy z glowy i nie moż spać ![]() Macie jakies pomysły... please help US A.S.A.P.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Po pierwsze sprawdz czy nie ma w biosie wlaczone ze przy jakiejs temperaturze komp sie wylacza, mi sie tak robilo jak mialem wlaczone to gowno. Po drugie mozliwe ze ma wadliwe pamieci, tak mial moj kumpel przetestowal pamieci i zareklamowal, dali mu nowe. Nic innego wedlug mnie nie moze to byc. No chyba ze jeszcze za bardzo agresywnie ustawil te pamieci w biosie.
![]() |
#3 |
Gość
|
To co napisal Druss to prawie pewnik, ja bym sprawdzil temperature dysku przy duzym obciazeniu, te szybkie Barracudy grzeja sie a przy temp. 50 st C po prostu padaja (znam to z autopsji-mialem taka w kieszeni z 1 wiatrakiem i sie przegrzala)
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.07.2002
![]() |
Możecie podać jakiś dobry program do testowania pamięci?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() W biosie jest ustawione, że przy 70 stopniach ma się wył. SPR. To. Co ciekawe ta plyta ma programowy kontroler przerwań w biosie tzw. APIC. (table emulation wersja 1.1 i 1.4) Co ciekawe Jak wylączę ACPI, APM i APIC to komp sie nie bootuje. Resetuje się przy starcie systemu !!! dzięki
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
![]() |
Cytat:
podczas kopiowania avi na hdd.... pod koniec kopiowania... a po SP1 do XP to po kopiowaniu ![]() Byłem na str. MSI i co ciekawe części jakie sa w tym kompie były testowane przez MSI i sa zatwierdzone. Chodzi dikładnie o: pamięć / cd-rom sony cdu / dyski seagate barracuda Pamięc w tym kompie byla wymieniana - nie pomogło. dzięki
![]() |
![]() |
#7 | |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
ja stawiam na taśmę ide albo na albo błędne / zbyt agresywne ustawienia timingów pamięci lub uszkodzone pamieci
a wracając do seagate baśka 4 to one się niegrzeją tak jak starsze i max temp wg seagate to 40parę stopni a jeśli się ma wyższą temp to zwykle oznaka słabego obiegu powietrza -> zwykle właśnie spowodowana umieszaniem w kieszeniach w ktorych się hdd gotują mimo wentylatorka z tyłu który tyle pomaga co umarłemu kadzidło / już lepiej pokrywę kieszenie zdjąc i z dołu kieszeni zapewnić dyskowi dostęp powietrza/ pozdro
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
to nie kable... sprawdzałem już na samym początku
pod win me yeż robi reset wygląda na to, że albo coś jest uszkodz, albo jakieś problemy z DMA nowszy bios do płyty gł. ma tylko jakieś zmiany z usb 2.0
![]() |
|
|