Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.06.2005, 16:13   #1
Pabloz
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Pabloz
 
Data rejestracji: 09.02.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 194
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Laserjet 6L i ściśniety wydruk.

Witam!

Mam pozyczona drukarke hp laserjet 6L do wydrukowania pracy mgr. W wordzie wszystko jest ok, podglad wydruku tez. Jednak po wydrukowaniu dowolnej strony wychodzi ze dolny margines jest o okolo 2cm za duzy a caly tekst na stronie jest scisniety (fonty na wysokosc zamiast 12 maja wielkosc np 11 ale na szerokosc sa takie same). Wyglada to tak jakby scisnac cala strone w pionie i zostawic na dole wolne miejsce. Ktos spotkal sie z takim problemem i poratuje? Sprawdzalem na 2 kompach, jest tak samo, na innej drukarce (atramentowa) wszystko jest ok. Word 2000, windows xp i 2000.

Licze na pomoc i pozdrawiam.

PS: Dodam jeszcze ze przeszukalem support hp, grupy dyskusyjne i googla, nigdzie nie znalazlem podobnego problemu
__________________
http://photo.pablodesign.net - Galeria Fotografii

Ostatnio zmieniany przez Pabloz : 02.06.2005 o godz. 16:16
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.06.2005, 19:44   #2
prometeusz
Guru
 
Avatar użytkownika prometeusz
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Posty: 8,319
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
zakladam że w wiordzie masz wszystko pustwaian jak trzeba z marginesami, więc skoro jest to laserówka to ma swój panel i tam jest soć takiego jak ustawianie wielkości czcionek, ilość wierzszy na stronie, no i wszystko

Ps
Sprawdzałem teraz myślałem że jest oparta na serii 5 , a to taki małe coś bez panela z meni.
To w takim razie na pewno musisz mieć dojście poprzez oprogramowanie sterujące drukarką - może masz tylko same drivery, no i pozatym jakie najlepiej wersje 6pcl - w zasadie na stronie HP wszystko przeczytasz i pobierzesz
__________________




Ostatnio zmieniany przez prometeusz : 02.06.2005 o godz. 19:59
prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 20:53   #3
Pabloz
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Pabloz
 
Data rejestracji: 09.02.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 194
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No wlasnie strone hp przejrzalem i wszystko co bylo do sciagniecia sciagnalem, drivery pcl tez, ale zadnego softu do obslugi, albo zeby sie glebiej w drukarke wgrzebac nie widzialem Jest kilka ustawien w sterownikach, jakies podmiany czcionki ale to cholerstwo nic nie pomaga, juz troche trace nadzieje

Pozdrawiam.
__________________
http://photo.pablodesign.net - Galeria Fotografii
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 21:25   #4
prometeusz
Guru
 
Avatar użytkownika prometeusz
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Posty: 8,319
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
wygląda więc to tak jakbys miał zaznaczone w zakładze drukarki z pod worda "efects" i tam miał wybrane dopasuj do strony
ja bym zostawił 100 procent lecz wtedy podzieli Ci niestety inaczej strony , a tak to doppasowuje
__________________



prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 22:27   #5
Arnold
Zaginiony pielgrzym
 
Avatar użytkownika Arnold
 
Data rejestracji: 17.05.2002
Posty: 527
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli jest to drukarka Poscriptowa (6MP jest to 6L też powinna być)
To sprubuj może pomoże zmiana w ustawieniach drukarki aby czcionki zamieniał w krzywe.
__________________
Arnold jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2005, 07:21   #6
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,496
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
najpierw export z worda do pdf (wymaga zewnetrznego oprograowania - np primopdf ktory jest darmowy lub platnego i zaawansowanego adobe acrobata)
i druknij z pdf
jesli drukarka obsluguje postscript to zainstaluj w windowsie dowolna drukarke postscriptowa (chocby z wbudowanych steronikow) i kaz drukowac na niej do pliku i dopiero z takiego pliku na drukarke
zobacz przedwszystkim w sterowniku drukarki wielkosc papieru w danym podajniku (wymus recznie 297x210 mm czyli A4) i wylacz wszelkie funkcje skalowania
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2005, 08:05   #7
dejmag
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: Radom
Posty: 165
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na mój gust marginesy drukowania w pionie (opcja drukarki) są większe niż marginesy drukowania w pionie ustawione w Wordzie. Stąd ściśnięcie pionowe.
__________________
Pozdrawiam,
dejmag
dejmag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2005, 18:58   #8
Pabloz
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Pabloz
 
Data rejestracji: 09.02.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 194
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Musze z zalem przyznac ze wszystkie rzeczy ktore opisujecie powyzej juz sprawdzalem, co wiecej - sprawdzilem to na win xp, 2000, 98 i linuxie. Wszedzie to samo, obojetnie spod jakiego programu drukuje tez tak samo. Nawet strona testowa z samej drukarki tez dziwnie wyglada - sa tam takie znaczniki graniczne strony na gorze i na dole, gorny jest ok 3-4mm od krawedzi strony,natomiast dolny - okolo 20-25mm. Zaczynam podejrzewac ze jest to jakas wada fizyczna drukarki, moze cos nie tak z bebnem albo prowadzeniem papieru. Drukarka jest z 98 roku wiec moze cos juz jej dolega.

Wielkie dzieki za pomoc drodzy forumowicze.
__________________
http://photo.pablodesign.net - Galeria Fotografii
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2005, 21:29   #9
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pops
 
Data rejestracji: 08.05.2005
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3,698
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a probowales ja czyscic ?
w mojej kiedys byl taki syf, ze przestala drukowac kompletnie.
ja na twoim miejscu bym ja rozkrecil i wszystkie trybki i paski wyczyscil.
a swoja droga to te stare pakardy to sa strasznie nie przyjazne dal uzytkownika, jak drukowalem na tym magisterke, to co drugi restart, musialem instalowac ja od poczatku bo nagle windows nie mogl jej zlokalizowac.
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2005, 22:04   #10
Pabloz
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Pabloz
 
Data rejestracji: 09.02.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 194
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czyszczenie odpada, znalazlem instrukcje serwisowa i wykonalem tzw. test prowadzenia papieru i cos tam jeszcze. Drukuje toto pionowe linie w calym obszarze drukowania, ale kompletnie pomija caly soft drukarki. I ten wydruk jest ok, ale wszystko co drukarka przerabia w swojej pamieci wychodzi scisniete. Juz nerwow nie ma do tego. Laserjet 1100 podlaczony do tego samego kompa smiga bez problemu

Pozdrawiam.
__________________
http://photo.pablodesign.net - Galeria Fotografii
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.