![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 06.02.2003
![]() |
Problem z partycjami - potrzebna szybka pomoc.
Byłem u kumpla z dyskiem żęby przegrać sobie pare rzeczy. Po powrocie zamontowałem dysk spowrotem. Po uruchomieniu kompa nie wiedzieć czemu pojawiło się że "Brak systemu operacujnego". Zainstalowałem więc ponownie Windowsa po wcześniejszym sformatowaniu partycji C. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to że system wykrywa tylko 2 partycje C iD. Powinien wykrywać ich jednak 6 (A,B,C,D,E,F,G,H). Dlaczego pozostałe partycje nie są wykrywane. Jak byłem na poczatku jescze u kumpla to u niego nie widziało jednej mojej partycji (kumpel mówił że to win98 nie wykrywa więcej niż ośmiu bo widziało tylko jego 3 i moich 5). Co zrobić żeby moje partycje były znów widoczne a co ważniejsze żeby nie utracic danych z nich. Sa dla mnie ważne. Dodam że dysk był partycjonowany programem Ranish Partitoin Manager. Gdy teraz sprawdzam tym programem informacje o partycjach to wyświetlaja sie jakieś niestworzone rzeczy. Poniżej są screeny.
Bardzo proszę was o pomoc. Dzięki Pytam jak temu zaradzić bo nie chce pogorszyć sytuacji. w innym wypadku zacząłbym sam kombinować |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Koley screen z RPM
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
I jeszcze screen komunikatu z programu PartitionMagic. Pojawia sie on na samym początku.
P.S. Sory że kay post to osobny rysunewk ale nie wiedziałem jak dodać kilka rys. do jednego tematu. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Dodam jeszcze że partycje C,D,E,F,G,H były w FAT32
C miła ok.1 GB D miała ok. 1,5 GB E miła ok 10GB F i G miłay po ok.20 GB H miała ok. 700MB Reszta była partycja linuxa i był niej mandrake9.0 Dysk to Seagate BARRACUDA 7200.7 80GB |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Domyślam się że uszkodzeniu uległa tablica partycji albo MBR. Jak ją mozna przywrócić. Przywróciłbym MBR gdybym miał kopie ale problem w tym że nie mam. Póbuje przywrócić dane programem GetDataBack for FAT. Czy program ten jest w stanie przywrócić cała partycję (nie chodzi mi o dane z patycji bo i tak nie miałbym ich gdzie przekopiować tylko o to żeby program przywrócił partycje tak jak były.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
czegos tu nie rozumiem.
Najpierw piszesz ze dane sa wazne potem, ze nie -licza sie tylko portycje. Skoro dane nie sa wazne to dlaczego nie zalozysz ich na nowo. najpierw usun partycje, potem usun mbr przez fdiska (fdisk /mbr). i na nowo pozakladaj. Jak ci zalezy dokladnie na identycznej wielkosci cylindrow i ch dokladnym starcie i koncu to spisz te ktore masz i przy zakladaniu podawaj cylindry - np ranish-em - fajne narzedzie, lecz latwo cos namieszac, czy z pod linuxa - np rozpocznij instalacje - tylko do momentu tworzenia partycji - po ich stworzeniu i zapamietaniu przerwij instalacje. I jeszcze jedno jezeli zaczniesz od 1 wolnego cylindra partycje czyli 0-go niekiedy 1-go to powinienes odzyskac dane z 1 partycji - jezeli w miedzy czasie za bardzo nie namieszales. W tym jednak momencie - jezeli chcesz odzyskac dane z 1 partycji nie powinienes dawac komeny fdisk-a. prometeusz. Nie mowie ze tak jest na pewno - pare lat temu bardzo duzo bawilem sie ranish-em i linuxem. To sa tylko moje doswiadczenia - ktore na ogol przynosily pozadany skutek
|
|
|
|
#7 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
To było tak. PO wilu namysłach doszedłem do wnisku że nic z tegon ie będzie i sformatowałem cały dysk. Była tylko jedna rzecz która mnie martwiła. W RMP dysk był wykrywany tylko jako 32GB i przypomniało m isię że jest takie ustawienie zworką które sprawia że jest widoczne tylko 32GB dysku. Zworka była założona właśnie tam (a dlaczego? to proste i 32GB i master są na krawędziach, a na naklejke na dysku spojrzalem odwrotnie) I taki mcudem strcilem wszystko co mialem. ale to nic. Przynlmniej mam czysty dysk. Ciekawe na jak długo.
A dane jakoś odzyskam. w końcu to była tylko muzyka. Trzeba będzie po kumplach povhodzić i jakoś to będzie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() ![]() |
|
|
|