![]() |
Cytat:
Full HD to tylko od 42 wzwyz. tylko w tych wypadkach to ma sens jesi to ma byc uzywane jako tv, a nie monitor. |
fullhd w przypadku lcd powinno byc od 32cali, producentow ktorzy tak nie robia powinni kastrowac!
;) |
Cytat:
Jak szalec to minimum 50" co przy wysokiej rozdzielczosci i ogromnym ekranie zapewni niesamowite efekty :) jedyny minus to cena ?:wow: :wow: :wow: |
Dlatego - je***347;li tylko pomieszczenie stwarza odpowiednie warunki - lepiej zakupi***263; projektorek.
|
Cytat:
42 cale fullhd lcd od sharpa to wcale nie tak duzy wydatek......50 tez az tak drogie nie sa....ale plazma? no coz z jakiegos powodu seria 508 pionka zostala wybrala za najlepsza na rynku..... |
Cytat:
jak sie przepalila w pierwszym - to kupilem drugi ... teraz to szkoda mi wydania 2600,- chocby na jedna zroweczke :ysz: jeszcze zeby to nioslo ze soba jakas jakosc po za rozmiarem obrazu ... jednym slowem porazka projektor to tylko do wyswietlania kolorkow z power point'a na kino to sie nie nadaje ... |
oj nie zgodze sie
biurowy do kina to sie nie nadaje, ale np optomy themescene.....a sim to juz nie mowie wszysstkie maja jedna wade, chca ciemne pomieszczenia |
oczywiscie pieknie wygladaja kolorki, zdjecia z aparatu... :D
obejrzyj sobie koncert ktory odbywa sie w nocy <- brak czerni i szczegolow albo obejrzyj sobie dzienne popisy naraciarzy/snowborder'ow na osniezonych stokach <- jedna biala plama, brak szczegolow a po okolo 8-9k godzinach masz wymiane lampki za bagatela 2,5-3,5 kafla http://www.techlight.com.pl/product/437.html http://www.techlight.com.pl/product/466.html ja podziekuje ... taniej mi wyjdzie zbudowanie sciany z monitorow plazmowych |
Cytat:
|
|
lcd, dziekuje postoje
|
Cytat:
|
nawet nie wiedzialem , ze tu taka goraca dyskusja na temat TV.
i tylu znawcow tematu |
Cytat:
czego chciec wiecej :D |
Cytat:
|
czytaj***261;c ten temat od pocz***261;tku dochodz***281; do wniosku, ***380;e w***347;r***243;d wypowiadaj***261;cych s***261; fanatycy, kt***243;rzy broni***261; standard bo maj***261;, lub nie. lub mieli dwa i absolutna subiektywno***347;***263; i absolutnie niewiarygodne - kilka przyk***322;ad***243;w wybija si***281; poza og***243;lny chaos...
|
Cytat:
a kupic cos bo jest dobre i lepsze od czegos innego i tym mowic to dwie mocno rozne opinie uzytkownika prawda? zgodzisz sie ze mna ed? |
Odgrzewam kolejny temacik, bo pasuje jak ulal do mojego problemu, akonkretnej odpowiedzi nie znalazlem. A wiec tak, kupilem sobie XBoxa 360 i czytajac instrukcje wyczytalem ostrzezenie o mozliwosci wypaleniu matrycy, pomyslalem ogarne instukcje do TV (Plazma 50" Samsung, Link do parametrow TV) i niestety identyczne info ze statyczne obrazy moga wypalic matryce. Na tyle mnie to odstraszylo ze odpalam narazie konsole na moim starym plskim kineskowpoym 32" Grundigu. Ktos moze mi napisac jak bardzo prawdziwe sa to ostrzezenia ?
|
jak zostawisz ten sam obraz na kilka godzin to panelowi moze stac sie krzywda i moga zostac duszki
|
No, właśnie... Luminofor w kineskopał się wypalał - to rozumiem. Ale co się wypala w takiej plaźmie?
|
plazmy byly cholernie diabelnie podatne na wypalanie
generalnie problem praktycznie usunieto, ryzyko jednak zawsze istnieje, ale jest to ryzyko, a nie pewnosc, jak np 3 lata temu ja bym sie nie przejmowal inna sprawa, ze plazmy tez bym nie kupil :D |
Odpowiedz jest prosta... jesli czesciej uzywa sie sygnalu SD to wybor plasmy jest uzasadniony, po prostu "ladniej" widac... LCD nadaje sie do sygnalu HD ale w SD (kablowka) obraz jest fatalny... osobiscie nie majac zrodla sygnalu HD, dzialam caly czas na CRT ktory do kablowki jest ok :) i jeszcze jedna uwaga... CRT w poborze pradu z sieci to pryszcz przy LCD czy plasmach, one ciagna tyle ze szkoda gadac...
|
nowe Toshiby Regza maja juz wbudowany upscaler rodem z... PS3 :D
|
Cytat:
|
uzywa cella z PS3 - type sie doczytalem
http://www.itproportal.com/articles/...ell-processor/ na oczy wlasne jeszcze nie widzialem ceny tez nie najgorsze - 42" FullHD ponizej 900 funtow na starcie i w okresie przedswiatecznym :D |
A CRT w Lądku mozna jeszcze spotkac ? Nowe oczywiscie... w PLu juz ich nie widac, chyba ze jakies 21 cali w dyskontach za grosze made in "nie wiadomo co"
|
Nie przesadzajmy... W MM były 29" Grundiga, Panasłonika i Samsunga.
|
Odnośnie tzw. duszków w plazmach, tzn. wypalania się statycznych obrazów to od kilku lat jest to najzwyczajniejszy mit.
Mam od około 2,5 roku 42" plazmę Panasonica, która świeci od około 16.00 do północy każdego dnia. Nie ma żadnych wypaleń, uszkodzeń panelu, duchów, ani innych zjaw ;-). |
A od 16 do północy ten sam statyczny obrazek oglądasz? ;)
Ale co się fizycznie wypala question is... |
@nimal
jest tylko jedno ale z ta toska, dobry sygnal na wejsciu podasz to jest ok inaczej to syfek |
w moim panasonic'u juz 3-4 latach nic sie nie wypala ... ale u kumpla na LG widzialem niezly cyrk na plazmie :D
przy przelaczaniu kanalow na 1sec czarnym tle widac bylo poprzedni kanal :] tzw duchy ... jakie lG syf robi ... :zygi: Reetou@ gaz sie spala |
najgorszy syf to obecnie robi sony, a LG to nie wiem czy plazmy robi czy firmy trzecie... a pozniej pod marka LG to sprzedaja... zreszta LG i philips to jedno i to samo dzis
|
sony ma matryce od ... samsunga ale swoja elektronike
|
samsung i panas to juz jedyne ktore potrafia cos fajnego na polu plasm zrobic
|
a lider czyli pionek?:)
|
pionek oddal cala technologie plasm ... panasowi
ale marki sie nie zabija ... wiec mozna powiedziec ze panas dla biedakow - pionek dla tych drugich :] |
czyli Pionek robi LCD ? tylko
|
jedno ale
pionek 5090/6090 panel od...panasa a to najlepsze swiecidlo na rynku a nowy pasikonik gra znacznie gorzej, elektronika robi swoje @Ormianin pionek robil tylko plazmy a lcd to kupuja panele i daja swoja elektronike |
Cytat:
no i jeszcze tu Cytat:
|
i to zdaje sie jest juz chyba koniec z plazmami... zostana tylko LCD oraz jakies tam OLED
|
|
zaden koniec plazm, ceny spadly, jakosc idzie w gore
dla pionka panele klepie panas (pionek zapewne udostepnil czesc technologii) i widac poprawe w stosunku do starszych modeli ale nowe kury wspomniane wczesniej dalej sa referencja zastepujac na tym miejscu starsze kury :D a panel klepany przez pasikonika |
Ormianin@ oj tam, oj tam ...
lcd nie jest w stanie zastapic CRT - po prostu nadaje sie do ogladnia TV nawet w HD jedynie jako monitor pod pieca ... pozostaja wiec swiecace plazmy i czekanie na nastepce ... LaserVue :] http://www.cdrinfo.pl/newsy/archiwum/laserTV.jpg http://www.cdrinfo.pl/news/12575 |
pewnie masz racje... tylko ze w tym zyciu ludziskom dyktuje marketing co maja kupic, co maja robic... no i kupuja LCD i tyle... plazma vs. LVD ma jedna wade, LCD maja jednak wiekszy kontrast... zreszta sam mam plazme... jakis tam model Sharpa... tyle tylko ze stoi w salonie i uzywam go od czasu do czasu, czesciej pracuja u mnie male stare CRTki... w sypialni i w kuchni :)
|
lcd ma wiekszy kontrast?
plazma ma wiekszy :) |
Zaczyna się... ;p
|
joujoujou@ czepiasz sie ... przynajmniej z edem sobie postow nabijecie
|
:D
W tym temacie na pewno nie - tutaj rządzą dwaj maniacy: http://forum.cdrinfo.pl/misc.php?do=whoposted&t=52936 :mruga: |
niech sobie kazdy kupuje co chce
lcd kupie jak dogonia kury poprzedniej generacji pytanie tylko kiedy to zrobia? :D |
jak tylko plazmy przestana migotac... czyli prawdopodobnie nigdy - dla mnie jakiekolwiek jasne obrazy (bynajmniej nie statyczne) na plazmie to meczarnia
a co do jakosci sygnaly - to jest przeciez tak z kazdym tv - z moim crt pasikonika, z twoja plazma demek to samo bylo :P |
ale cell troche mocy ma, powinien cos zrobic, nawet z gorszym sygnalem, oczywiscie bez wodotryskow bo z g.. bata nie ukrecisz ale powinno doprowadzic do jakosci nie wkur...ej ogladajacego
a tak nie jest |
demek - zaprzeczasz sam sobie :hmm:
Cytat:
Cytat:
|
jak zaprzeczam? nie zrozumiales
- podajesz dobry sygnal to skaluje pieknie, jak ps3 - podajesz gorszy sygnal i jest syf, w xd1 i ps3 z gorszej jakosci dvd cos jeszcze wyciaga, tosia nie baudzo teraz jasniej? :) |
Cytat:
|
przeciez ta tosi ma wlasnie cella z ps3 ;p
|
i co z tego? nie ma algorytmow jak w ps3 :D
w lcd z SD to najwiecej robia Philipsy i pixel plus :D |
tak, zapewne wiesz z wlasnego doswiadczenia :taktak: bo na razie recenzenci sie rozplywaja w zachwytach na tymi toskami :hmm:
zas philips jest dobry? :hmm: tez ciekawe ja sam na poczatku jasno napisalem - ja tego nie widzialem, powtarzam co przeczytalem poogladame jak bede kupowal nowy tv, na pewno nie w czasie przedswiatecznej zwyzki cenowej |
recka gotowa ale na poczatek poleci sony 55x4500 na ledach, jak dla mnie najlepszy lcd w tym momencie na rynku
philips nie jest zle, dobrze opanowali poprawe SD, przy dvd toska go miazdzy wrecz :D |
czytaj co piszesz
Cytat:
Cytat:
|
czy ja napisalem, ze ten sony najlepiej skaluje SD?
masz zamiar sie czepiac o kazde zdanie? radosc ci to sprawia? |
napisales ze najlepiej SD skaluje philips a nie toska a potem ze toska go miazdzy przy dvd
wczesniej napisales, ze toska (majaca cell) zle sobie radzi ze skalowaniem, potem, ze cell robi to rewelacyjnie wszystkie cytaty powyzej dla mnie EOT, bo za chwile napiszesz, ze tego jednak nie napisales... |
napisalem rowniez, ze toska radzi sobie znakomicie ze skalowaniem dobrej jakosci dvd a przy gorszej jakosci np xd1 i ps3 robia to lepiej
philips skaluje tv w sd lepiej niz inne tv, przy dvd toska robi to lepiej |
Nie wiem o czym piszecie panowie, ale powiem ze ostatnio ogladalismy Jarheada na 42 calach (LCD). DVD upscalowane przez PS3 (60ka jesli to ma jakies znaczenie). Obraz byl bardzo ladny pomimo ze DVD bylo kodowane przy pomocy CCE z bitrate'em rzedu 2500 kbps (sa tak fajne dodatki o Marines ze zal bylo je wycinac :-P). Az bylem zaskoczony bo u mnie na CRT widac niekiedy makrobloki, a tutaj tego nie dostrzeglem!
|
No tak, z jednej strony oszczędność energii, a z drugiej jakość obrazu. Plazmy generują lepszy obraz niż LCD-ki. A telewizory CRT praktycznie już produkowane nie są. I jaki tu obrać kompromis :pytanie:
|
Z tym "lepszy" to akurat bym polemizował - ale tylko na bazie własnych, zupełnie subiektywnych odczuć. :]
|
Cytat:
|
Cytat:
chyba chodzi o kilowaty (całkowite zużycie energii w ciągu roku) choć moge się mylić :) P.S. Scarlet mi sie spsuła :( - a tak ładnie działała dopóki się obraz nie zaczął "kaszanić" |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak. Ale tu mamy kW roki. Też zużycie?
Jeśli by mi plazma zżerała 822kW w ciągu godziny, to bym zbankrutował na prąd. Poza tym dużo więcej oglądam tv w roku niż 1 godzina. |
Panowie,
nie kłóćmy się już o to :nie: kto ma w czym oglądać ogląda, ja się wpatruję w 15,4" lapka :) |
My się nie kłócimy, my ustalamy zeznania...
|
Mowa jest o zużyciu energii.
Zużycie energii mierzy się w kilowatogodzinach. Zużycie energii w ciągu roku to ileśtam kilowatogodzin na rok. That's all folks. :] |
Okiejas. Zeznania ustalone :)
|
|
:hahaha: plazmę naprawia się tak prosto jak rubina - ciekawe czy też tak łatwo się zapala samoistnie :O
:haha: |
Rubin to był telewizor, miałem do niego respekt jak byłem mały... jak działał to bałem sie ze sie zapali... no i te kolory niebieski, czerwony, zielony w koncie ekranu... no ale kolor był, ciekawe ile mu te lampy prądu żarły... rozgrzewał się dobre półgodziny strzelał przy tym z tyłu jak z dubeltówki...
|
telewizor spsuty, czekają w serwisie na części :D
|
Najgorsze były te dawki promieniowania, przekraczające ... no właściwie mało czego one nie przekraczały... :D
|
nie narzekajmy - dzięki rubinom strongmenów mamy wielu ;)
tych co tachają telewizory pod pachami :hahaha: |
Zaraz, zaraz Rubin mial juz rozdzielczosc HD i 32 bit kolor ? A tak powaznie, to musial miec wspanialy dzwiek, w koncu wzmacniacz byl na lampach... pewnie jest obiektem zazdrosci niejednego audiofila
|
W owych czasach najlepszy chyba dźwięk miał elektron (202 cośtam). :szczerb:
|
elektron pojawil sie znacznie pozniej i byl juz na tranzystorach
|
;) Może ktoś (obeznany w temacie) napisać, który typ ma większe zużycie prądu (LCD vs plazma, 37"). I ile takowe zużycie może wynosić? Powiedzmy, że telewizor byłby włączony codziennie przez 5h. :>
|
No troll normalnie...
http://reviews.cnet.com/4520-6475_7-6400401-3.html W skrócie - podobne. Może z trochę większym przy plaźmie. I zależne od ustawień parametrów obrazu... |
Dobry troll nie jest zły ;P Dziękować.
Generalnie to chodziło mi o to czy takowy LCD 37" może powodować jakieś mega duże rachunki za prąd? Moja właścicielka ostatnio sobie kupiła LCD i przychodzi do Nas truć, że duże rachunki za prąd jej przychodzą, że My musimy mieć coś włączone itp, itp, itp... |
Cytat:
Nie no... Ja stary jestem. |
Rycho ?
Chodzi o kobietę, u której wynajmuję mieszkanie :> |
plazma zawsze zre - taka jej natura, taka technologia
kiedys pisalem newsa, jak to brytyjczycy policzyli, ze gdyby wszyscy w uk wlaczyli swoje plazmy na raz, to w calym kraju zabraklo by pradu :szczerb: to bylo 2-3 lata temu, teraz lcd dominuja na rynku w lcd zalezy to od modelu - sa modele na katodach, a mimo to oszczedne sa tez takie, co zra jak glupie |
To jak pytanie w domu pogrzebowym o trumnę :czytaj:
Odpowiedź: dębowa mocniejsza ale sosnowa zdrowsza :spoko: |
Cytat:
W moim przypadku plazma stoi sobie w salonie i uruchamiana jest okazjonalnie, częściej działa stary CRT 25 cali w pokoju obok, bo dziecko ogląda bajki cały dzień, ja w sumie TV prawie wogóle nie oglądam... częściej gra u mnie radio, i mój ulubiony program 3 |
lcd radza juz sobie z SD calkiem niezle,a bardzo dobrze np ostatnie philipsy czy toska z cellem
aczkolwiek do plazmy im jeszcze brakuje |
Moj Samsung sobie kompletnie nie radzi z SD, jesli mowa o sygnale z anteny. Moje szczescie, ze nie ogladam telewizji... Natomiast sygnal SD w moim rozumieniu (gry z PS2) wyglada OK - wiadomo ze roznica jest, bo chocby nie ta rozdzielczosc tekstur, ale da sie w to bez problemu grac - Smoothing w PS3 robi swoje.
|
TV nalezy kupowac swiadomie - Ormianin - jak masz kiepski sygnal SD i kupisz TV bez upscalera to sie potem nie ma co dziwic
przeczytaj post Demka - o Toskach pisze na tym forum od 2 miesiecy (od kiedy udezyly na rynek) |
Cytat:
|
to tak jak ja :D dla mnie TV to monitor do wyswietlania filmow z DVD i kompa :D
za to Zona lubi ogladac :sciana: |
ja nawet nie mam anteny wpiętej do TV
służy on tylko do filmów i seriali ;) |
A ja nawet nie mam anteny....
|
A ja nawet nie mam telewizora - gram telepatycznie :-P...
A powaznie - rowniez brak anteny u mnie, wystarczy mi moja PlejStacja :-). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:35. |