Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Lepszy dźwięk w Winampie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/lepszy-dzwiek-winampie-23046/)

Maciej 05.07.2003 10:40

Re: ???

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Dobra chlopaki!
A ktora wersje tego MADa wybraliscie z tej stronki i jak sie aktywuje ten plugin (skad mam wiedziec ze on dziala?)? I co do opcji, jak je ustawic?

Oczywiście najnowszą ver.0.14.2b
Po zainstalowaniu należy wejść do preferencji WinAMP'a - klawisze Ctrl+P i w sekcji Plug-in's/Input wybrać Nullsoft MPEG Audio Decoder. W jego konfiguracji w zakładce General Usunąć wypisane rozszerzenia które ma on odtwarzać (File association). Zamknąć onko konfiguracji i zapomnieć o nim :)

Teraz otworzyć konfigurację MAD plug-in, wybrać rozdzielczość dźwięku jaką oferuje posiadana karta dźwiękowa (jeśli macie tanie karty to niestety pozostaje wam tylko dźwięk 16-bitowy), oraz ustawić Auto clipping attenuation, czyli automatyczne ściszanie dźwięku w celu uniknięcia przesterowań pojawiających się czasem w plikach MP3.

Podczas odtwarzania dostępna jest bardzo szczegółowa informacja o pliku:

- tagi ID3v1
- tryb stereo MPEG'a
- statystyki dekodowania, włącznie z pokazaną ilością przesterowanych próbek (Clipped samples). Jeśli jest ona duża warto zwiększyć czułość Auto clipping attenuation w konfiguracji pluginu.

(cytat-mp3.wp.pl)

.................Pozdrawiam :)

CIAPEK 05.07.2003 11:35

Re: Re: ???

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Po zainstalowaniu należy wejść do preferencji WinAMP'a - klawisze Ctrl+P i w sekcji Plug-in's/Input wybrać Nullsoft MPEG Audio Decoder. W jego konfiguracji w zakładce General Usunąć wypisane rozszerzenia które ma on odtwarzać (File association). Zamknąć onko konfiguracji i zapomnieć o nim :)

Teraz otworzyć konfigurację MAD plug-in, wybrać rozdzielczość dźwięku jaką oferuje posiadana karta dźwiękowa (jeśli macie tanie karty to niestety pozostaje wam tylko dźwięk 16-bitowy), oraz ustawić Auto clipping attenuation, czyli automatyczne ściszanie dźwięku w celu uniknięcia przesterowań pojawiających się czasem w plikach MP3.

Podczas odtwarzania dostępna jest bardzo szczegółowa informacja o pliku:

- tagi ID3v1
- tryb stereo MPEG'a
- statystyki dekodowania, włącznie z pokazaną ilością przesterowanych próbek (Clipped samples). Jeśli jest ona duża warto zwiększyć czułość Auto clipping attenuation w konfiguracji pluginu.

(cytat-mp3.wp.pl)

.................Pozdrawiam :)

o!:o :spoko: i o to Macieju drogi chodzilo!
Ale Winamp mi sie zwalil :( cos tam namotalem (jeszcze wczesniej zanim zobaczylem twoj post :) ).
Musze go chyba przeinstalowac bo masakra.

A z configiem mysle ze sobie poradze, jeszcze raz dzieki.

Gorzala 05.07.2003 12:10

No teraz to jest miodzio... :)
Pierwsze spostrzezenie na SB128: zdecydowanie glosniejszy dzwiek ;)

CIAPEK 05.07.2003 12:12

Re: Re: ???

Ilość załączników: 1
Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Po zainstalowaniu należy wejść do preferencji WinAMP'a(...)

Ok. Mam, ale cos teraz slysze jakby troche ciszej.
Do karty SB Live! 1024 5.1 jakie bys polecil ustawienia?

Mam chyba taka sama karte jak Torwald .

Przedstawiam screen moich ustawien.

Zauwazylem takze zmiany w okienku info pliku.:blee: :)

dopisane: ale lipa jest! :buu: EQALIZER nie reaguje teraz, wogole nie dziala!

Y@nkee_PL 05.07.2003 15:14

jeden minus dla tej wtyki:
nie obsluguje tagow w wersji 2 :(

CIAPEK 06.07.2003 00:21

nikt juz nic nie wie?:( :cisza:

Tomek777 06.07.2003 01:55

Ciszej jest dlatego, ze ustawiles dzwiek na 24 bity a powinienes na 16. Popraw to, zrestartuj Winampa i powinno fruwac ;)
Pozdrawiam

CIAPEK 06.07.2003 10:31

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
Ciszej jest dlatego, ze ustawiles dzwiek na 24 bity a powinienes na 16. Popraw to, zrestartuj Winampa i powinno fruwac ;)
Pozdrawiam

no OK, ale ja nie mam jak to nazwal Maciej "taniej karty" i sadze ze ten SB wyciaga wiecej. Wogole jak to sprawdzic?

Gorzala 06.07.2003 11:16

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
no OK, ale ja nie mam jak to nazwal Maciej "taniej karty" i sadze ze ten SB wyciaga wiecej. Wogole jak to sprawdzic?
U mnie na SB128 poszedl miodzio na 32bity :) U kumpla na wbudowanej wiecej niz 16 nie dalo rady, burzy sie, ze karta nie obsluguje ;)

-Sid-The-Rat=> 06.07.2003 11:47

nie ma czegos takeigo jak dobry dzwiek z winampa - jest tylko taki sobie dzwiek - amatorow brzmienia zachecam do zapoznania sie z Foobarem - jest brzydki, nie ma skorek, troche trudno jest uzyskac takie bajery jakie ma np Win Media Player - ale GRA - i to pieknie

wszystko inne to ...

dodam ze winampa i foobara tworzyl jeden czlowiek - Polak, uciekl z Nullsoftu i napisal program dla prawdziwych hardcorowcow - i mu sie udal :)

i dodatek drugi - nie ma skorek, jest brzydki i wogole

no i trzeci - ilosc opcji jaka tam jest do ustawiania przyprawia o lekki bol glowy :D

CIAPEK 06.07.2003 12:43

Cytat:

Gorzala napisa***322;(a)
U mnie na SB128 poszedl miodzio na 32bity :) U kumpla na wbudowanej wiecej niz 16 nie dalo rady, burzy sie, ze karta nie obsluguje ;)
u mnie nic sie nie burzy, wiec pojde na hardcore:chytry: i nastawie ja na maxa i zobacze, a teraz spadam do pracy bo sie spoznie na 13 ;)

mr_spock 07.07.2003 13:48

mam Live5.1, na 24 i 32 bit wcale nie mam dzwieku, dopiero na 16 wskakuje.
Wszystich ktory slysza roznice chcialbym przestrzec przed sila autosugesti. Spory kawalek czasu temu kumpel sprawil sobie winampa, wpadlem do niego a ten z radoscia demonstrowal mi jego mozliwosci ;) . W kazdym razie zaczol przesowac suwaki Equalizera i mowic "slyszysz, slyszysz? taki glebszy bas jest" wszystko bylo by ok tylko zapomnial o funkcji ON dla equalizera :ysz: . Wiec jesli naprawde jest roznica to fajnie, zazdroszcze, ja nie slysze i jeszcze to jakos dziwnie dziala...

Krzycho83 07.07.2003 14:33

W ogole to na tym Plug-inie wiesza sie winamp podczas proby wlaczenia radia internetowego :(

CIAPEK 07.07.2003 16:24

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
W ogole to na tym Plug-inie wiesza sie winamp podczas proby wlaczenia radia internetowego :(
wogole to EQ nie dziala jak wspominalem i to mnie denerwuje troche, ale za to sama jakosc jest lepsza niz na auto na normalnym pluginie.

Mi poszlo na 32 bity ale roznicy to ja nie widze.

A najlepsze ustawienie EQ jest na "soft" zawsze tak robilem!

Krzycho83 07.07.2003 21:21

Ja na EG mam ustawione techno ;) , ale oprocz tego stosuje jeszcze WOW Thing for Winamp co daje dodatkowe wrazenia akustyczne :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57.