Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.10.2005, 12:49   #1
Dorian
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Dorian
 
Data rejestracji: 10.05.2004
Posty: 691
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG Flatron F700B i problemik

Sprawa taka

Był sobie F700b i jego właścicielowi zachciało się odkurzyć stare gry - a mianowicie Atlantis III i Battlefield 1942. Zainstalował je, włącza , a Flatron na to czarny ekran i cudne menu ,że maksymalne odchylenie pionowe i poziome poza częstotliwościami odświeżania. Słyszałem to i owo,że monitor baaardzo w tym kiepski - ale,że aż tak? Można coś z tym zrobić? Oszukać jakoś czy już kaplica? Dżizas - monitor ma z 1.5 roku O-o.
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.10.2005, 16:58   #2
kraluk
Guru
 
Avatar użytkownika kraluk
 
Data rejestracji: 13.02.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 4,500
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A sterowniki do monitora zainstalowane
Ja miałem podobne cuda, jak ich nie miałem zainstalowanych - mam monitor LG Flatron ez T710PH.
__________________
"Być zwyciężonym i nie ulec - to zwycięstwo!"
kraluk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2005, 19:37   #3
Dorian
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Dorian
 
Data rejestracji: 10.05.2004
Posty: 691
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak - sterowniki instaluję od razu po zakupie monitora i starcie Windows. Wygląda na to,że monitor jest be Maksymalna częstotliwość odchylenia poziomego to 71khz a gry proszą o 85. No cóż A trzeba było dopłacić trochę i kupić LG F700p.
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2005, 09:23   #4
dejmag
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: Radom
Posty: 165
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Częstotliwość odswieżania jest nierozerwalnie związana z rozdzielczością - i to raczej tu leży problem.
Dla tego monitora rozdzielczości :
- maksymalna 1280 x 1024 / 60 Hz
- zalecana 1024 x 768 / 85 Hz (dla 700P : 1280 x 1024 / 85 Hz)
Nie powinienieś mieć problemów, zacznij od 800x600/85 i poeksperymentuj, to nie jest taki zły monitor.
__________________
Pozdrawiam,
dejmag
dejmag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2005, 09:43   #5
Dorian
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Dorian
 
Data rejestracji: 10.05.2004
Posty: 691
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem

Nominalnie Windows mam na 1024x768 przy 85hz i wszystko ślicznie działa. Teraz włączam jakąś grę z tych, które podałem i wywala mi ekranik,że odchylenie poziome poza zasięgiem. Czy owo odchylenie ma związek z rozdzielczością przy której uruchamiam cokolwiek?
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2005, 11:01   #6
dejmag
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: Radom
Posty: 165
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A nie poza zasięgiem gry?

Bo np. info ze strony Battlefeld 1942 (FAQ) brzmi :

"5. Jak zdjąć ograniczenie do 60 Hz na win XP ?
Otwórz Mój komputer, dysk C, Program Files, EA GAMES, Battlefield 1942,Mods, Settings. W tym katalogu znajdziesz plik o nazwie VideoDefault.con. Otwórz go notatnikiem.

render.allowAllRefreshRates 0

Zmień 0 na 1 i wtedy zapisz plik. To pozwoli ci zdjąć to ograniczenie."
__________________
Pozdrawiam,
dejmag
dejmag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2005, 12:08   #7
Dorian
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Dorian
 
Data rejestracji: 10.05.2004
Posty: 691
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki wielkie za radę Dejmag, ale niestety nie pomogło. Pisałem już o Atlantis III poza zasięgiem , a Battlefield prosi o 75.4 khz , a monitor pozwala na 71khz odchylenia poziomego. Nie chodzi o rozdzielczość przy której puszczana jest gra , nie chodzi raczej też o hz w danej rozdzielczości.

i tak jak poniżej :

- F700B

Częstotliwość odświeżania
- pozioma 30 - 70 KHz
- pionowa 50 - 160 Hz

- F700P

Częstotliwość odświeżania
- pozioma 30 - 96 kHz
- pionowa 50 - 160 Hz

I wg. mnie to to 96 przy poziomie na F700P to ta bariera, której nie umie przekroczyć F700B i to dlatego nie działają niektóre tytuły. Pytanie brzmi - czy można jakoś oszukać monitor - czy to sterowniki czy raczej elektronika i już nic się nie poradzi.

EDIT> Dodam tylko,że jestem zdziwiony takimi parametrami gdyż na 700B nawet nie można zainstalować Windows 98 z płyty bootowalnej natomiast XP bez problemu. Troszkę to śmieszne - 17cali niby standard - ale parametry to nieco kpina.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 19.10.2005 o godz. 13:17
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.