![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Linux
Witam,
Właśnie mam zamiar instalować Linux'a jako drugi system, ale jestem w tym temacie po prostu zielony ![]() Szukałem jakiś stronek, gdzie jest opisana cała instalacja, wybór, itd i nic nie znalazłem. A stron w linux'ie jest od cholery i jeszcze trochę. Może znacie jakieś strony, gdzie znajdę w/w informacje ![]() ![]() A tak w ogóle, która dystrybucja jest najlepsza do użytku domowego, do stacji roboczej, nie na serwer ? Z góry dzięki za pomoc. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Re: Linux
Cytat:
![]() ja także jestem zielony:-D podobno red hat jest dobry ![]() a jak kupowałem jeszcze ks to był taki kurs red hata:cool: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Ja zaczynałem od wersji RH 4.2 i chyba nadal będę siedział w RedHacie, jakoś ta dystrybucja najbardziej mi odpowiada. Korzystałem ze slacka, mandraka, próbowałem pld (ale jeszcze nie jest dopracowane), SuSE nawet nie oglądałem, a Debiana jakoś nie miałem okazji zdobyć (co prawda jest zeszyt Linux+ Extra z tą dystrybucją, ale tochę kosztuje, a ja nie mam obecnie na to kasy, a i stałego łącza też nie, by to zciągnąć z netu). Zatem mój wybór to RH 7.2 obecnie, a na dniach pewnie wgram 8.0 bo już jest na ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/r...0/en/iso/i386/ zresztą tam jest znacznie więcej softu dla linuksa i dokumentacji.
Jeśli chodzi o instalację, to dość czytelną dawano w zeszytach Chip Special z dystrybucjami linuksa (RH - kolejnymi). Trochę tych instalacji już przeprowadziłem, więc jak macie problem, to może coś poradzę. Strony o linuksie - coś można znaleźć na www.linuxnews.pl (na pewno linki do innych stron), a jest tam również forum. Miłego dnia - zwłaszcza dla nowych Pingwinów. Czas pokaże, że jednak to Pingwiny wytłukły Okna - mam nadzieję. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
http://www.kde.com.pl/
http://www.alsa-project.org/ http://www.linux.sky.pl/ http://www.linuxuser.mecenat.pl/ http://www.linuxzone.maxi.pl/ a instalacja rh czy mandrake nie odbiega od instalacji windy / o ile sie nie posiada jakiś dziwnych ![]() ![]() pozdro
![]() |
#5 |
Nadszyszkownik
Data rejestracji: 27.09.2002
![]() |
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
BOOTMENAGER ((
No właśnie,
Mam win me i win xp i bootmenagera z xp, chcialem sobie zainstalować mandrake 9.0 do tych systemów i co zrobić aby mi nie wywaliło bootmenagera z xp ?? bo mi caly czas wywala i nie moge uruchomić windowsów ... ![]() Za pomoc byl bym wdzięczny ![]() Pozdrufka ![]()
![]() |
#7 | |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Re: BOOTMENAGER ((
Cytat:
Do TOMMYx: odezwij się na maila to wyśle Ci podręcznik administratora linux w pdf'ie. Mam trochę tych pdf'ów ale przyda Ci się tylko ten(na początek). Ja mam PLD wprawdzie od czasu Raid0(niema działających sterowników do mojego kontrolera raid) tylko na serwerze, jak ktoś na początek Ci pokaże kilka spraw to jest to bardzo wdzięczna i wyjątkowo łatwa w eksploatacji dystrybucja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Re: BOOTMENAGER ((
Cytat:
Hmm, gdy zainstaluje w mbr to nadpisze starego bootmenagera gdy zapiszę w tzw "first sector of boot partition" to może się zainstalować na nieaktywnej partycji. I bede ją musiał za każdym razem aktywować aby uruchomić Linuxa ... (Jeśli domyślnie instaluje sie na C:/ to nie ma problemu ![]() A gdyby wykorzystać BootMagic`a firmy PowerQuest ![]() tylko to byłby następny problem z linuxem ![]() To są moje przypuszczenia bo nie chce mi sie siedzieć przed kompem zielony i robić wszystkiego od początku bo np namieszałem i sie pogubiłem. Bez obrazy dla tych co tak robią oczywiście ![]() Pozdrufka Jak zwykle czekam na odpowiedź :-D
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 14.10.2002 o godz. 21:46 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
MAJSTER zlotowy
![]() |
Niewiem jak wygląda bootloader w xp, ale jeśli jest tak jak w linuxie to:
1.Instalujesz sobie linuxa bez bootloader(nie nadpisujesz mbr) 2. Wskazujesz bootloaderowi partycje na ktorej jest linux i jedziemy. Nawet jeśli nadpisze Ci mbr to o ile pamiętam z dyskietki startowej windy startujesz system i wydajesz polecenie fdisk/mbr ale dokładne polecenie sprawdz sobie w manualu od windy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Gość
|
Re: Re: BOOTMENAGER ((
Cytat:
![]() ![]() I cos mi sie wydaje, że wysłałeś, bo Norton AV skanuje mi już wiadomość chyba z cztery minuty . ![]() Z góry dziękuję. |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Gość
|
Cytat:
Pomyslałem, że sobie wydrukuję, ale jak zobaczyłem, że to ok. 500 stron, to teraz się zastanawiam, czy mojego canon'a zamęczyć czy nie ![]() ![]() Dzięki WIELKIE Bas ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Gość
|
A tak przy okazji
![]() Może mi ktoś powiedzieć, jak "zaczarować" dokument pdf, żeby można było go otworzyć w MS Word ? |
![]() |
![]() |
#14 |
MAJSTER zlotowy
![]() |
Swego czasu wydrukowałem sobie około 500 stron jakiegoś manuala, nielubie czytać na monitorze, jak jest coś ciekawego co chce przeczytać to to drukuje, ale to jest zwykłe zboczenie. Dlatego gazety zawsze będą drukowane a nie tylko publikowane w necie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
MAJSTER zlotowy
![]() |
Cytat:
Chwila a skąd wiesz ile to ma stron ![]() |
|
![]() |