Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.03.2003, 22:16   #1
TOMMYx
Gość

Linux jak Windows XP ...?...

Witam,

Mowa tu o Lycoris Linux.

Czy ktoś już miał do czynienia z tą dystrybucją linux'a ?

Faktem jest, że wygląda całkiem przyjemnie, ale czy jest też stabilny, etc... ?

PS"" Jeśli ktoś ma namiary na ftp (najlepiej jakiś szybki ) z obrazami tej dystrybucji to będę wdzięczny.
PS2"" W załączniku - screenshot.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Linux jak Windows XP ...?...-lycoris-linux.jpg  
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.03.2003, 22:19   #2
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ladnie to wyglada. Nie no musze zasmakowac liuxa. Ma ktos ta dystrybucje?Ja rowniez dolaczam sie do prosby!
Stary 11.03.2003, 22:20   #3
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Re: Linux jak Windows XP ...?...

To tylko wyglad... reszta kryje sie w jadrze systemu, a ja nie znam tej dystrybucji... czy ona ma tez opcje w jezyku polskim?

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 22:47   #4
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej!! Z takim srodowiskiem graficznym to i ja bym sie chetnie zapoznal. Jak ktos zdobedzie namiary to jestem otwarty
Pozdro

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 23:15   #5
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Linux jak Windows XP ...?...

Cytat:
TOMMYx napisa***322;(a)
Witam,

Mowa tu o Lycoris Linux.

Czy ktoś już miał do czynienia z tą dystrybucją linux'a ?

Faktem jest, że wygląda całkiem przyjemnie, ale czy jest też stabilny, etc... ?

PS"" Jeśli ktoś ma namiary na ftp (najlepiej jakiś szybki ) z obrazami tej dystrybucji to będę wdzięczny.
PS2"" W załączniku - screenshot.
Kiedys zainstalowalem tego Linuxa. Byl to pierwszy i ostatni Linux jakiego zainstalowalem ale tylko dlatego ze nie moglem sie przyzwyczaic. Ogolnie fajny byl, dosc latwy w obsudze ale ja sie duzo nie moge wypowiedziec na jego temat bo nie mialem do czynnienia z innymi dystrybucjami.
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 23:17   #6
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
heyka no spozniliscie sie jakis tydzien bo mialem to to u siebie i nawet pokusilem sie o zainstalowanie - tak tak majonez zainstalowal linuxa - jednal poszedl po dwoch lub trzech dniach w pi....u razem z iso - to byl moj pierwszy linuc i - fakt wszystko jest cacy i pieknie menu nawet cos ala panel sterowania jednak jak dla mnie za dlugo myslal - dluzej od xpeka - mam 256 ramu i po linuxie spodziewalem sie szybszej pracy - no ale to pewnie przez te wlasnie okienka

poza tym nie udalo mi sie oszukac windowsowskich instalek - owszem odpalaly sie - lycoris ma wbudowany ten caly jakis emulator - jednak instalacja czegokolwiek wymiekala podczas szukania dysku gdzie sie ma zaisntalowac - potem znalazlem nawet cos co imitowalo folder program files oraz moje dokumenty - jednak nie potrafilem zmusic czegokolwiek aby sie tam zainstalowalo

po kilku bitwach - m.in z myszka wywalilem to to razem z obrazami - znajomy poradzil zebym zaczal od mandreka - bo jest pl i dosc latwy - i to jest dystrybucja ktora raczej poleca sie dla poczatkujacych

poza tym ten lycoris nie mial zbyt nowego jadra i teog calego srodowiska graficznego KDE czy cos wiec moze tez przez to byly problemy

za wszelkie glupie bledy przepraszam - nie smiac sie - jestem swiezo upieczonym - juz niestety eks - posiadaczem linuxa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 23:35   #7
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Też mnie podkusiło do zainstalowania tego, jak niektórzy pamiętają mam nieszczęsny raid fastrack'a więc mój komp odpadł. Wygrzebałem ze strychu celka 300 z 256 ramu, ale niestety instalator się wkrzaczał instalator, jak będę miał troche wolnego czasu to z nim powalcze.

Obrazy można znaleś na http://www.linuxiso.org Jak ktoś chce to mam zassane i mogę wysłać na płytach.
Stary 12.03.2003, 14:14   #8
TOMMYx
Gość

Czy ten LINUX współpracuje z kartami RADEON 9000 ?
Wie ktosik cosik na ten temat ?
Stary 12.03.2003, 14:16   #9
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
TOMMYx napisa***322;(a)
Czy ten LINUX współpracuje z kartami RADEON 9000 ?
Wie ktosik cosik na ten temat ?
Plotka głośi że tak, tzn gdzies cos czytalem
Stary 12.03.2003, 14:30   #10
TOMMYx
Gość

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Plotka głośi że tak, tzn gdzies cos czytalem

Więc trzeba będzie sprawdzić to na "własnej skórze".

Heh i znów muszę tworzyć partycję specjalnie dla linusia.
Zobaczymy, czy warto.
Stary 12.03.2003, 16:57   #11
artoor
Forumator

No dobra moze to zabrzmi trywialnie, ale mam pytania. Ktora wersje zasysacie?? build_46 (stable), czy nowsza build_66 (unstable)??
I pytanie numer dwa - szczyt dziwnych pytan, czy zasysac trzeba wszystkie te trzy plytki tzn 1.Lycoris - Install Binaries, 2.Lycoris - Source, 3.Lycoris - Development Tools, czy wystarczy tylko jedna ktoras z ww?? I moze jeszcze jedno... skoro juz dziwne pytania zadaje... czy ta wersja bedzie po polsq?? To do osob ktore jush posiadaja zainstalowana te dystrybucje Na tym jush koncze serie tych dziwnych pytan

Pozdrawiam

/ Konfucjusz /
Stary 12.03.2003, 17:15   #12
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
artoor napisa***322;(a)
No dobra moze to zabrzmi trywialnie, ale mam pytania. Ktora wersje zasysacie?? build_46 (stable), czy nowsza build_66 (unstable)??
Mam obie, ale jeszcze 66 nie wypaliłem i nie sprawdzałem.
Cytat:
artoor napisa***322;(a)

I pytanie numer dwa - szczyt dziwnych pytan, czy zasysac trzeba wszystkie te trzy plytki tzn 1.Lycoris - Install Binaries, 2.Lycoris - Source, 3.Lycoris - Development Tools, czy wystarczy tylko jedna ktoras z ww??
Na pierwszej jest instalator i napewno podstwowe pakiety, możliwe, że 2 płytka Ci sie przyda(są na niej źródła programów, które są skompilowane na pierwszej), trzecia jest generalnie zbędna.
Cytat:
artoor napisa***322;(a)
I moze jeszcze jedno... skoro juz dziwne pytania zadaje... czy ta wersja bedzie po polsq?? To do osob ktore jush posiadaja zainstalowana te dystrybucje Na tym jush koncze serie tych dziwnych pytan

Pozdrawiam
Nie wiem.
Stary 12.03.2003, 17:23   #13
artoor
Forumator

Wielkie dzieki za informacje bas!! Jesli ktos ma jeszcze wiesci odnosnie polskosci tej dystrybucji to prosze o inf'y.

/ Konfucjusz /
Stary 12.03.2003, 23:02   #14
TOMMYx
Gość

...było to tak:

Wrzuciłem płytkę instalacyjną z w/w linusiem, zrestartowałem kompa, odpalił się instalator linuksa z płytki.

Wszystko przebiegało zgodnie z planem, aż do momentu:
Starting LIZARD.....Wait
(minęło kilkanaście sekund, w tym czasie obraz mignął dwa razy )
Starting LIZARD.....Fail
Oops! Desktop/LX instalation failed!
Please refer to the printed documentation.

No więc kliknąłem "any key" i na ekranie pojawił się znajomy tryb ala dos'owski.
Wyczytałem, że prawdopodobnie jeden z podzespołów w moim kompie jest "not supported (yet)". Dalej napisane było, żebym wykonał kilka operacji: włożył dyskietkę sformatowaną i wpisał "hwinfo".
Uzyskam w ten sposób plik o nazwie "hwinfo0.txt", z którego będę mógł się dowiedzieć, jakie to komponenty mojego kompa są na dzień dzisiejszy "not supported".
Kolejnym krokiem był restart kompa i odpalenie tego pliku na dyskietce.
I..... nie mam pojęcia o co tam w tym pliku biega, z czym to "zjeść".

Dlatego też zamieszczam ten plik (załącznik) i mam nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie wyjaśnic mi, o co w nim chodzi.

Czekam na Wasze komentarze.
Dołączone pliki
File Type: txt hwinfo0.txt (73.6 KB, 437 oglądane)
Stary 12.03.2003, 23:11   #15
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Też mnie podkusiło do zainstalowania tego, jak niektórzy pamiętają mam nieszczęsny raid fastrack'a więc mój komp odpadł.
Udało mi się na płycie z kontrolerem Fastrack zainstalować Linuxa RedHat8.0 . Dwa dyski na mocierzy raid 1 śmigają aż miło ( oczywiście raid 1 ustawiony z pod poziomu kontrolera). Śmiga aż miło.

Pozdro

Twoje uprawnienia: