![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Witam!
Tak jak w temacie. Ktora dystrybucja Linuksa jest najlepsza dla poczatkowego uzytkownika tego systemu ![]() Pozdro ![]() PS. Kto by pomyslal? Ja i Linux ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aurox 9.0(w zasadzie Mandrake)- caly po polsku!
Mandrake 9.1 - to taki sam Aurox, tyle, ze ne wszystko jest po polsku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@yahol
Aurox jest na podstawie RedHata Mandrake tez jest na podstawie RedHata ![]() Knoppix jest na podstawie Debiana ![]() popularny jest jeszcze jest jeszcze SuSe, Slackware, i FreeBSD ![]() nie licząc setek klonow tych dystrybucji ![]() @kraluk W smumie wszystkie maja KDE w jezyku polskim ![]() RedHat- czerwony kapelusz jest popularny, dobrze jest go znać, moze sie kiedys się przydac ![]() Róźnice wersji 9.0 do w cześniejszych wersji RedHat są widoczne już podczas instalacji systemu operacyjnego - w calosci przebniega w trybie graficznym. Udogodnieniem jest program zintegorowany z instalatorem do podziału dysku na partycje. Do RedHata sa tysiace programów doloczonych do kilkonastu płyt !!! strona producenta: www.redhat.com najnowszy system w wersji 9.0: ftp://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/redha...9/en/iso/i386/ Mandrake - Jest zbudowany na podstawie RadHata, wiec wszystkie bledy zrobione w RedHacie zostaja poprawione w Mandrake. Firma wydająca te dystrybucje ma ostatnio troche problemow, i nie wiadomo ile jeszcze wydzie wersji tego systemu... System jest "nadziany" w różne programy multimedialne co czyni go troche powolnym, ale bez problemu moze zastapic windows w domu ![]() W tym systemie w wersji 9.1 przebudowano instalator, zwracajac uwage na jak najprostrza instalacje. W efekcje instalacja jest duzo prostrza niz w RedHacie. Dodatkowym plusem jest to, ze mozna go zaintsalowac na partycji FAT !!!. strona producenta: www.mandrakelinux.com najnowszy system w wersji 9.2: ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrake/9.2/i586/ SuSeTakze doskonaly system, konkurent dla RedHata, Mozna go tak jak Mandrake zainstalowac na partycji FAT. Jest do niego dołączony skaner antywirusowy. Doskonale radzi sobie z opsluga ekranow dotykowych i aparatow cyfrowych. Pełna dystrybucja zajmuje aż 8 płyt !!! Niestety mało znam te dystrybucje i tyle o niej wiem. strona producenta: www.suse.com System operacyjny: http://darkstar.ist.utl.pt/suse/i386/ Knoppix Ten system pojawił się niedawno, mozna go uruchmoic bezposrenio z płyty - bez instalacji na HDD !!! Polecam tym co troszke boja sie linuxa instalowac ![]() Dystrybucja jest na jednej plycie cd. strona produenta: http://www.knoppix.com/ Najnowszy system: ftp://ftp.pai.net.pl/pub/Knoppix_3.2...3-06-06-EN.iso ------ Na początek polecilbym Mandrake, gdy troche sie zapoznasz przejdz na RedHata albo Debiana - bo jak je opanujesz to z zadna dystrybucja nie bedziesz mial problemow. Opisalem dystrybucje ktore troche znam i miale na HDD. Mam nadzieje ze toszke pomoglem ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 19.10.2003 o godz. 15:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
mdk 9.1 odradzam(kaszana i problem z dma,ktorego nie udalo mi sie usunac nawet po rekompilacji jadra)
co do redhata to tez odradzam(duza bledow np nie dziala z dyskami z badami itd-to juz nie linux bo tam jest dno-musisz miec wszystkie plytki jak juz poprosi o pakiet a ty nie masz plytki to mogila) debian-tak bardzo good a ja teraz bede sciagal knoppixa 3.3 tu link ftp://ftp.uni-oldenburg.de/linux/ftp...3-09-24-EN.iso i do md5 ftp://ftp.uni-oldenburg.de/linux/ftp...-24-EN.iso.md5 debian "zmieniony" ale good - mi sie podoba - duzo pakietow!!!! noi oczywiscie knx-hdinstall bo nie polecam tylko bootowania z plytki(i nie instalowac kadu ze skryptu na hd-installa) |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() dma chcesz usowac ?? po co ?? system bedzie wolniej chodzic...
![]() |
![]() |
#7 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mandrake, RedHat, Aurox, Debian, Knoppix - zaden nie sprawial zadnych problemow!
A DMA? - Patrix juz odpowiedzial, po co usuwac? Ja jednak dla poczatkujacych polecam AUROXa, po polsku, dostepny, bardzo dobry! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
lechu
Data rejestracji: 25.01.2003
![]() |
tylko mandrake 9.1 ja go juz od dawna uzywam i jest bardzo dobry.wedlug mnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|