![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Linux,serwer, administracja, panel...te klimaty:)
Witam,
W tytule zamieściłem o co mi chodz...mianowicie. Przyszły wakacje, po maturze, mozna sie bawic. Jak wiadomo, do domowych zastosowań (i nie tylko) możemy użyć np.linuxa dystrybucja SuSE, wszystko ładnie, instalujemy php, mysql, bajery, ale chcialbym sie dowiedziec wiecej o tym, bo teraz chce sie przylozyc do nauki tego systemu i postawić serwerek. Tylko mam jedno pytanie: Czy jest cos takiego jak panel www do zarzadzania serwerem? Bo rozumiem ze wszystkie uslugi dodaje sie do autostartu (tzn. jest plik w ktorym sie dodaje polecenia, zanim bede cokolwiek instalowal poczytam najpierw, narazie zbieram teorie ![]() Jezeli mozecie to oprocz oczywiście linuxroota ![]() ![]() Z góry dziękuję za pomoc!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
jesli zaczynasz z serverem linux'owym to ci szczerze odradzam webadmin'a
nie bedziesz wiedzila co robi jak robi i po co ... konfiguracja z poziomu terminala - jak wiesz co robic jak i po co jest najwygodniejsza ja swoim na madndrivie administruje przez ssh ... polecam
![]() |
#3 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
No rozumiem, jak ***322;***261;czysz si***281; przez ssh, to ingerujesz bezpo***347;rednio w system, omijasz kreatory itp.
Ja w***322;a***347;nie szukam takiego webadmina, ***380;eby tworzenie u***380;ytkownika odbywa***322;o si***281; poprzez wpisanie nowej nazwy, has***322;a, grupy, quoty. A linki, ksi***261;***380;ki o tej tematyce posiada kto***347; ?
![]() |
#4 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
nie potrzebny ci do tego webadmin ...
co za filozofia zrobic to z terminala adduser, passwd ... ![]() a manuale masz w systemie i ... w sieci az kipi od tematow ![]()
![]() |
#5 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Niedlugo koniec szkoly, ludzie, ktorzy nie chcieli pomoc przy LinuxRoocie ze wzgledu na mature teraz rowniez z checia beda wspieraly nasz projekt ![]() Poczekam jeszcze jakis tydzien i sie tym zajme ![]() Linuksa (SuSKa) mam juz opanowanego i w pelni zastepuje mi winde [na PCecie], wiec i na artykuly beda tematy ![]() pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|