Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux i szatan :] (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-szatan-89803/)

grzeniu 24.10.2011 17:44

Nie Jasiu, nie myślę tak.
Coś takiego mówił, z przekonaniem, pewien prawicowy polityk w TV.

yahol 24.10.2011 17:34

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1187010)
Sprawiedliwość określa większość.....
tak słyszałem w TV kolor ze dwa dni temu

Myślisz Grzeniu, ze jak sto tysięcy idiotów krzyczy "ukrzyżować go!" to maja racje, a jeden jak mówi "nie" to jest głupi i nie ma racji ???

Zresztą Grzeniu, zacytuje pewnego mądrego człowieka:
"Demokracja polega na tym, ze ogranicza prawa większości względem mniejszości, a nie nadaje dodatkowe prawa mniejszości, kosztem większości ".

grzeniu 24.10.2011 17:23

Sprawiedliwość określa większość.....
tak słyszałem w TV kolor ze dwa dni temu

demek 24.10.2011 17:20

madre slowa yahol. skoro wisi krzyz to niech wisza inne symbole albo niech nie wisza wcale.

czy mi ten krzyz przeszkadza? nie wali mnie to czy tam bedzie czy nie ale niech sie to odbywa sprawiedliwie

yahol 24.10.2011 17:14

Nie zamierzam kontynuować dyskusji.
Jestem zdecydowanie za oddzieleniem kościoła od państwa a nawet za wyeliminowaniem symboli religijnych z przestrzeni życia publicznego.
I to jest dla mnie oczywistą oczywistością.
Szanuje i przyjmuje inne postawy, ale ich nie akceptuje.
Wiara jest indywidualna decyzja każdego z nas i nie ma powodu, aby te wiarę eksponować publicznie.

@Kogoro - nawet gdybym był murzynem, żydem i gejem jednocześnie - nic ci do tego.
I następnym razem za takie głupoty mogę zareagować inaczej, niż sarkazmem.

demek 24.10.2011 17:14

dac im wladze jeszcze

Kogoro 24.10.2011 17:07

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1186969)
Narusza. Choćby dlatego, ze w Polsce, istnieje mniejszość żydowska! A dla żydów, krzyż jest znakiem hańby! Wystarczy!!!

Jesteś Żydem?
Czy Izrael wypowiedział stosunki dyplomatyczne jakiemukolwiek państwu, które w swojej fladze zawiera krzyż.
Bo tak mi wychodzi z tego co piszesz, że krzyż jest w pierwszym rzędzie symbolem antysemityzmu, narzędziem do obrażania wyznawców Judaizmu.

Czy w kościołach katolickich, w których odbywają się msze z okazji dni Judaizmu w KK, i w których udział biorą rabini, zdejmowane są krzyże?

Czy Żydzi uczestniczący w Polskiej Radzie Żydów i Chrześcijan starają się przekonać duchownych rzymskokatolickich do pozdejmowania krzyży w parafiach?

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1186969)
Hę??? O czym to mówisz??? O PRL???

A tak serio - jak sobie wyobrażasz wpływ urzędników obcego, skądinąd, państwa (Watykanu) na życie niezależnego, niby to jednak, demokratycznego państwa???

To znaczy jaki wpływ? Teraz jest on taki jaki powinien - mniej więcej.
Nie wszystko może jest załatwione idealnie w relacjach Polska - KK, ale bez przesady.

sobrus 24.10.2011 14:36

Artykuł pierwszy konkordatu.

Co do symboli to mnie na przykład nie dziwiłyby żydowskie symbole w Izraelu. Jestem zbyt tolerancyjny czy co?

Według oficjalnych danych 88% Polaków to Katolicy.
Nie mam powodu by temu nie wierzyć, ja w życiu znałem osobiście tylko jednego oficjalnego ateistę.

"Dla Izraelczyków takie przemieszanie symboli religijnych i państwowych jest czymś zupełnie naturalnym" - napisał Szewach Weiss, były ambasador Izraela w Polsce na swoim blogu (rp.pl).
http://www.ewangelizacja.bielsko.pl/...ski&Itemid=258

Także jest dla nich chyba również całkowicie naturalne, że w Polsce w urzędach wisi Krzyż.
I podejrzewam, że skoro tak jest, to u nich w urzędach też są symbole - i raczej bez walki zdjąć by ich nie dali.
Ale u nich takich pomysłów nie ma.

Tylko u nas co pare miesięcy jest afera krzyżowa - i nie wątpie że kiedyś uda się Krzyże zwiesić, bo przecież nie odpuszczą.
I pójdą ze skargami do jakiegoś obcego trybunału, aż wreszcie tamci każą Krzyże zwiesić.
Bo na zachodzie już nawet za noszenie osobistego krzyżyka można wylecieć z roboty. To jest nowoczesność i tolerancja.

yahol 24.10.2011 14:30

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1186958)
Powieszenie krzyża w urzędzie nie narusza rozdziału kościoła od państwa.

Narusza. Choćby dlatego, ze w Polsce, istnieje mniejszość żydowska! A dla żydów, krzyż jest znakiem hańby! Wystarczy!!!

Cytat:

Z nieszczęściami, które przyniósł KK Polsce absolutnie się nie zgodzę.
Wystarczy wspomnieć choćby rolę KK w XX wieku. W Polsce oczywiście.

Hę??? O czym to mówisz??? O PRL???

A tak serio - jak sobie wyobrażasz wpływ urzędników obcego, skądinąd, państwa (Watykanu) na życie niezależnego, niby to jednak, demokratycznego państwa???

Kogoro 24.10.2011 13:17

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1186918)
Tu nie chodzi o to ze krzyz wisi, tylko ze wisi sam. Jsk juz ludzie chca symboli religijnych w urzedach, to winna obok krzyza zawisnac gwiazda Dawida, polksiezyc, kolo Dharmy, a nawet Uroboros czy Torii. O to tylko chodzi - symbol pojedynczej religii gwalci uczucia ludzi innych wyznan.

Nie rozumiem dlaczego w urzędach mają wisieć inne symbole religijne?
Nie powinno nigdy być nakazu wieszania symboli religijnych i tyle. Resztę niech regulują ludzie - sami z siebie. Dlaczego należy im narzucać cokolwiek. Według mnie sprawa krzyża (lub innego symbolu religijnego) w ich miejscu pracy, to ich wola.
W żaden sposób nie narusza to neutralności światopoglądowej państwa. Bo w jaki sposób?

Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1186942)
Zdecydowana większość???
I nie jest religia dominującą
Jest jedną z wielu!!!
I jest w Konstytucji, zapisany rozdział Kościoła od Państwa!!!
I więcej KK przyniósł Państwu Polskiemu, nieszczęść i zbrodni, niż czegokolwiek dobrego. Może inaczej - ludzie kościoła.
Dzięki temu, mamy oszusta i zdrajce jako patrona.
Dzięki temu mamy zapomnianego króla.
Ale tez dzięki innej wierze, tez katolickiej, mamy państwo bez stosów, z prześladowaniami, ale jednak nie na miarę europy zachodniej, i nawet Jan Kazimierz, jezuita i kardynał, i ludzie jego pokroju, nie mogli rozpętać terroru katolickiego w kraju.

To znaczy? Która religia w Polsce ma podobną liczbę wyznawców co Kościół rzymskokatolicki?

Powieszenie krzyża w urzędzie nie narusza rozdziału kościoła od państwa.

Z nieszczęściami, które przyniósł KK Polsce absolutnie się nie zgodzę.
Wystarczy wspomnieć choćby rolę KK w XX wieku. W Polsce oczywiście.

Choć faktycznie jeden ostatnich stosów (albo nawet ostatni) został rozpalony w Polsce.

yahol 24.10.2011 11:58

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1186932)
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w Polsce zdecydowana większość osób jest Katolikami, a więc jest to religia dominująca. I sięga to dalej niż czasów PRL.

Zdecydowana większość???
I nie jest religia dominującą
Jest jedną z wielu!!!
I jest w Konstytucji, zapisany rozdział Kościoła od Państwa!!!
I więcej KK przyniósł Państwu Polskiemu, nieszczęść i zbrodni, niż czegokolwiek dobrego. Może inaczej - ludzie kościoła.
Dzięki temu, mamy oszusta i zdrajce jako patrona.
Dzięki temu mamy zapomnianego króla.
Ale tez dzięki innej wierze, tez katolickiej, mamy państwo bez stosów, z prześladowaniami, ale jednak nie na miarę europy zachodniej, i nawet Jan Kazimierz, jezuita i kardynał, i ludzie jego pokroju, nie mogli rozpętać terroru katolickiego w kraju.

Berion 24.10.2011 11:14

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w Polsce zdecydowana większość osób jest Katolikami, a więc jest to religia dominująca. I sięga to dalej niż czasów PRL.

yahol 24.10.2011 11:01

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1186921)

W Państwie Polskim jest tylko jedna obowiązująca religia, to zresztą wynika również z naszej historii. Także żadne gwiazdy Dawida i inne pentagramy. :P

Nie wynika!
Religia katolicka, zdobyła, w dość rożny sposób, niekiedy niezbyt chwalebny, znaczenie ok. polowy XVII, a ugruntowała swoja pozycje w okresie rozbiorów.
I nic, zupełnie nic, nie jest mi wiadome, jakoby religia i kościół katolicki był kościołem państwowym. A w konstytucji było zapisane coś o religii państwowej i dominującej przewodniej roli kościoła katolickiego???.

Zmieniają się czasy, zmienia się postawa wobec kościoła jako instytucji, nie wobec religii!
Bo to są dwie absolutnie rożne rzeczy.

Reetou 24.10.2011 10:55

Coś się Ciebie pomyliło... Jaka obowiązująca?

Berion 24.10.2011 10:34

Młodsze pokolenie nie odczuwa zagrożeń. Nowych zagrożeń. Zwykle nie jest wierząca, więc czemu się dziwić.

Kiedyś jakiegoś dziadka zapytano na ulicy (o co to już nie pamiętam) i powiedział, że "ucieka się albo do Boga albo do wódki, w tej chwili ucieka się do wódki, ale to się szybko zmieni". ;d

Cytat:

Tu nie chodzi o to ze krzyz wisi, tylko ze wisi sam. Jsk juz ludzie chca symboli religijnych w urzedach, to winna obok krzyza zawisnac gwiazda Dawida, polksiezyc, kolo Dharmy, a nawet Uroboros czy Torii. O to tylko chodzi - symbol pojedynczej religii gwalci uczucia ludzi innych wyznan.
W Państwie Polskim jest tylko jedna obowiązująca religia, to zresztą wynika również z naszej historii. Także żadne gwiazdy Dawida i inne pentagramy. :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:06.