Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.11.2005, 18:18   #1
jamaniek
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2005
jamaniek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs down Stacja dyskietek-nie wykrywna :(

Mam problem ze stacją dyskietek !!! Rozłączyłem ją na pare chwil , a gdy ją spowrotem podłączyłem już komputer jej nie wykrywał !!! I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! Co to może być ?? Błagam o pomoc !
jamaniek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.11.2005, 18:36   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
...oczywiście odłączałeś gdy komputer był wyłączony /? ...
Stary 06.11.2005, 19:06   #3
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez jamaniek
I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! Co to może być ?? Błagam o pomoc !
Hmmmm, ciekawe co to może być
Stary 07.11.2005, 01:57   #4
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Jeśli te operacje były przeprowadzone przy włączonym komputerze - to... czarno to widzę - mogła się uszkodzić sama stacja, albo też płyta główna.....

ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2005, 06:24   #5
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
też czarno to widzę

jeszcze trzeba sprawdzić czy bios ją widzi i ma włączoną - nie wiem może jakiś chochlik przestawił?

a zasilanie jest podłączone?
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.11.2005, 06:57   #6
jamaniek
Nowy na forum

Question komp wyłączony

stacja była odłączana przy wyłączonym kompie !
Stary 15.11.2005, 07:00   #7
jamaniek
Nowy na forum

Cool

Cytat:
Napisany przez kodziu
Hmmmm, ciekawe co to może być
a kabelek to oto chodzi że jak nie działała to wyłączałem kompa to dopiero podłączałem odwrtonie kabel i włączałem kompa ! Odpisuje bo myśle że coś sugerujesz tym wytłuszczonym tekstem !
Stary 15.11.2005, 07:03   #8
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jeśli padła stacja a nie np. taśma, kabelek zasilający, wtyki.... to może być wydatek nawet 35 złotych za firmówkę.
Stary 15.11.2005, 18:23   #9
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez ed hunter
jeśli padła stacja a nie np. taśma, kabelek zasilający, wtyki.... to może być wydatek nawet 35 złotych za firmówkę.
Drogo....
Mój Wuja miał niedawno też dziwne problemy ze stacją (dioda się świeciła cały czas), okazało się, że winna taśma, ale ponieważ stacja też już poprzednio raz czytała, a raz nie, to kupiłem mu całość - i wyszło niecałe 30 zł za stację i taśmę FDD (oczywiście nowe w sklepie).

ro29

Stary 15.11.2005, 20:37   #10
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Po co komu w dzisiejszych czasach stacja dyskietek
Ja miałem stacje dyskietek to odrazu sprzedałem ( za 5 zł ) żeby miejsca w obudowie nie zajmowała
Stary 15.11.2005, 21:06   #11
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit
Ja miałem stacje dyskietek to odrazu sprzedałem ( za 5 zł ) żeby miejsca w obudowie nie zajmowała
czasami, w extramalnych przypadkach sie przydaje, niestety
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.11.2005, 21:08   #12
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez mgit
A po co Ci było to miejsce ??

Dobra - a teraz na serio - zadałeś pytanie - "Po co komu ?", to odpowiem.

A więc - po to żeby np.

- mieć możliwość skorzystania z dyskietki ratunkowej (przydaje się nie tylko użytkownikom Win98, ale czasem także XP)
- mieć w ogóle możliwość odczyty czegoś z dyskietki - ktoś nam coś na niej np. przyniesie
- mieć możliwość zainstalowania sterowników - dziś rzadko, ale zdarzają się np. do myszek dołączane sterowniki na dyskietkach
- mieć możliwość zapisu czegoś, aby np. komuś zanieść - co prawda płyta jest tutaj lepszym rozwiązaniem, ale po pierwsze nie każdy ma nagrywarkę, po drugie czasem szybciej zapiszę się mały plik na dyskietce niż nagra na płycie
- mogę się mylić - ale chyba jeszcze nadal sterowniki do dysków SATA instaluje się z dyskietki ??

A teraz - dla kogo:

- oczywiście dla wszystkich osób, które wykorzystają ją w sposób opisany powyżej
- dla studentów - na większości komputerów uczelnianych, szczególnie starszych nie ma nagrywarek - więc stacja dyskietek jest jedyną możliwością skopowania plików, zadań, wyników itd.
- dla korzystająch np. z kawiarenek internetowych, gdzie nie ma nagrywarek
- i np. dla osób. które korzystają z PIAP'ów - czyli Publicznych Punktów Dostępu do Internetu - tam nie ma zazwyczaj drukarek - więc jeśli chcemy np. pobrać jakiś wniosek urzędowy i wydrukować go sobie w punkcie np. ksero czy kawiarence - to jakoś musimy go zapisać - jedynym wyjściem jest tutaj dyskietka

Oczywiście - stopień wykorzystania dyskietek jest dziś bardzo mały - ale nadal jest to praktycznie niezbędne wyposażenie komputera - a przy jego cenie, nawet nie warto oszczędzać

Pozdrowienia

ro29

Stary 16.11.2005, 02:14   #13
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez mgit
bez stacji dyskietek nie mogę uaktualnić biosu płyty głównej.
wyjąłem ją, aby dyski miały odstęp, pożyczyłem komuś Samsunga a dostałem Alps

ciekawe czy działa jutro to znaczy dzisiaj sprawdzę...
Stary 16.11.2005, 08:28   #14
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez jamaniek
Mam problem ze stacją dyskietek !!! Rozłączyłem ją na pare chwil , a gdy ją spowrotem podłączyłem już komputer jej nie wykrywał !!! I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! Co to może być ?? Błagam o pomoc !
A może oba kabelki źle podpiąłeś ( zgwałciłeś na siłe)
Piszesz tylko o jednym

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2005, 00:47   #15
panTOMas
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.08.2003
panTOMas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
A teraz - dla kogo:

- oczywiście dla wszystkich osób, które wykorzystają ją w sposób opisany powyżej
- dla studentów - na większości komputerów uczelnianych, szczególnie starszych nie ma nagrywarek - więc stacja dyskietek jest jedyną możliwością skopowania plików, zadań, wyników itd.
- dla korzystająch np. z kawiarenek internetowych, gdzie nie ma nagrywarek
- i np. dla osób. które korzystają z PIAP'ów - czyli Publicznych Punktów Dostępu do Internetu - tam nie ma zazwyczaj drukarek - więc jeśli chcemy np. pobrać jakiś wniosek urzędowy i wydrukować go sobie w punkcie np. ksero czy kawiarence - to jakoś musimy go zapisać - jedynym wyjściem jest tutaj dyskietka
ro29
PENDRIVE i nie musisz nawet uważać na komórę
panTOMas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: