![]() |
Potestowałem i z 40MB WAV zrobiło mi 23 MB :) Niestety się myliłem :(
Najlepiej jak chcesz coś wydawać to podpatruj grupy wydające płyty, gry etc. jak oni to robią. O ile się nie myle MP3 jest normalnie RAR`em pakowane. Nie moge sobie przypomnieć jak RIP`y są robione. Tam chodzi tylko o rozmiar. Często AUDIO tam ładnie się pakuje :) Cytat:
PS. Musze sobie czyszczenie zrobić bo patrzcie jakie są efekty bawienia się programami AUDIO :) http://img319.imageshack.us/img319/8923/aaaa5ai.th.jpg |
Cytat:
|
Widocznie kompresor do MP3 ma lepszy algorytm do kompresji tego :)
Zaraz zrobie test z tym WAV bo nie jestem sam pewien jak to jest :D |
Cytat:
edit: Skompresowałem plik .WAV mający 20 MB... Po kompresji zajmował 16,4 MB. Czyli jednak nie wyjdzie na to samo jak przy .MP3! W dodatku .MP3 można jeszcze trochę upchać! Mam na dysku archiwum, które ma 870 MB - pełne .MP3! Po kompresji zajmuje 80% oryginalnego rozmiaru. Czyli jednak można... |
Wtedy RAM masz cały zajęty, a prędkość jest baaardzo mała. Kilka bitków na sekunde.
Co do MP3 na to samo wyjdzie jak przerobisz je na WAV i skompresujesz. Ponieważ pliki MP3 są już skomperesowane!! i ty chcesz je jeszcze kompresić :D |
Cytat:
Cytat:
Moje ustawienia: Format archiwum: 7z Poziom kompresji: Ultra Metoda kompresji: LZMA Rozmiar słownika: 24 MB Rozmiar słowa: 64 Ustawiając takie parametry, pliki po kompresji mają 99% rozmiaru oryginalnego, czyli 68,0 MB, zamiast 68,5 MB. Czy jeśli ustawiłbym wszystko na ful (i znalazł odpowiednio mocny komputer) udałoby mi się jakoś bardziej to zmniejszyć? Czekam na dalsze propozycje z programami. Pliki, które muszę skompresować to ok. 15 plików .MP3 - ich rozmiar (łącznie) wynosi 68,5 MB. Czy znacie program, który potrafi zmniejszyć ich rozmiar do około 60 MB lub mniej? ??? |
7-zip możesz tak ustawić to cacko, że będzie potrzebował kilku GB ramu, aby kompresja ruszyła :)
Tam masz odpowiednie algorytmy. Są do tektu, do plików multimedialnych. Słownik oczywiście jak największy :) |
|
Maksymalna kompresja plików
Jaki program wybrać, by maksymalnie skompresować pliki na dysku? Nie liczy się ani jego popularność (może być BARDZO mało popularny) ani czas, w jakim to robi (może to robić 24 godziny). Ważne, by końcowy plik zajmował jak najmniej. Czy możecie mi coś polecić? I jeszcze jeśli możecie, podajcie z jakimi parametrami kompresować, by uzyskać maksymalną kompresję.
Dzięki. P.S. Na przykład jeśli powiecie mi, że WinRAR, to podajcie gdzie co zaznaczyć, by kompresować na fula! Nie tylko, żeby wybrać kompresja maksymalna, ale jeszcze jaki rozmiar słownika, czy kompresja danych tekstowych ma być wymuszona i z jakimi parametrami. Rozumiecie... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:50. |