Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.09.2013, 16:11   #1
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Allegro i Program Ochrony Kupujących - czy ktoś korzystał?

Zostałem ostatnio dwukrotnie wycyckany, raz na Tablicy i raz na Allegro (zaledwie w przeciągu półtora miesiąca) na ponad 1000 zł (ten sam produkt), sprawa tyczy się głośników Logitech Z5500.

Złożyłem zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, założyli na Komendzie Policji dwie różne sprawy. Dostałem już dwa zawiadomienia o wszczęciu dochodzenia.
Tylko w przypadku jednej z nich (Allegro) mogę skorzystać z Programu Ochrony Kupujących.
Sprzedawca z Allegro zamiast używanych Logitechów za te ~530 zł przysłał mi nowe Tracery 2.1 :-D warte lekko ponad 100 zł.

W zapisie regulaminu czytam:
1. PayU w ramach Programu Ochrony Kupujących umożliwia Kupującym ubieganie się o pokrycie na zasadach określonych niniejszym Regulaminem, szkody poniesionej na skutek nieuczciwego postępowania Sklepu (dalej zwanej ***8222;rekompensatą***8221;), w przypadku gdy Kupujący wykaże, że:
a. zapłacił za Towar, ale go nie otrzymał,
b. otrzymał Towar niezgodny z zawartą umową lub posiadający wartość istotnie niższą od Towaru opisanego w ofercie.

Rozumiem więc, że mnie dotyczy sytuacja opisana w punkcie b?
I co, zamawiam powiedzmy telewizor za 10 000 zł (do takiej kwoty można odzyskać pieniądze przez tenże program), sprzedawca wysyła mi stary, używany telewizor 15" warty 15 zł i automatycznie mogę odzyskać już tylko 5 000 zł? Brzmi to odrobinę absurdalnie...
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.09.2013, 20:39   #2
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jak dla mnie aledrogo jest chore a rozmowa z zespolem aledrogo to jak rozmowa z uposledzonym szympansem , smutne ale prawdziwe witaj w gronie ludzi orznietych , mi nigdy nie udalo sie odzyskac kasy dalem se na odbuj , przewaznie skutkowalo na dzyskanie kasy od sprzedawcy powiadomienie go o sprawie na policji i odeslanie przedmiotu do sprzedawcy oraz stanowcze domaganie sie swojej kasy no i otrzymanie negatywa w zemscie . zacznij korzystac z ebay tam przynajmniej realnie mozna odzyskac kase w razie wtopy przy platnosci paypal .

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 19.09.2013 o godz. 20:42
misiozol jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2013, 21:05   #3
pali8
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.05.2013
pali8 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Smartek,
przecież POK w żaden sposób nie ogranicza - i nie może ograniczać - twoich możliwości cywilnych, no i karnych, ale to w twoim przypadku z urzędu.

POK to ubezpieczenie, KC.

Czytam ten Regulamin POK, zwróć uwagę na pkt.6.3 - oświadczenie o dobrowolnym poddaniu się regresowi.

Szczerze mówiąc dziwię się, że akurat Ty to napisałeś Chyba chciałeś się wyżalić
Skąd taki niefart w kupowaniu głośników?

@misiozol,
przestań wypisywać kompletne głupoty. Poza tym narzekanie na Facebook i Allegro już dawno niemodne.
pali8 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2013, 22:56   #4
misiozol
Moderator

misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali8 Podgląd Wiadomości
@misiozol,
przestań wypisywać kompletne głupoty. Poza tym narzekanie na Facebook i Allegro już dawno niemodne.

Taa... a kopernik byla kobieta ,zejdz na ziemie miales kiedykolwiek kontakt z nimi z tego co piszesz to raczej nie .
Stary 19.09.2013, 23:57   #5
pali8
Stały bywalec ;)

Jeśli uważasz, że zostałeś "orżnięty" przez Allegro, to udaj się na policję. Pomawianie jest karalne. Mogę się założyć, że nawet nie jesteś w stanie wymyślić żadnej żenującej historyjki.

Umowy kupna-sprzedaży zawierasz z innymi osobami czy podmiotami, a nie z Allegro. Jeśli tego nie rozumiesz, to zapłać komuś za robienie zakupów.

Umowę ubezpieczenia zawierasz owszem z Allegro, jest ona wyjątkowo jasna, to wręcz perełka na rynku ubezpieczeń i jeszcze nie słyszałem żadnej wiarygodnej opowieści o nadwyrężeniu przez Allegro warunków umowy. Też nic nie wymyślisz.

W jedno ci wierzę: tak jak tutaj na forum wypisujesz bzdury, tak i do BOK Allegro wysyłasz przydługie historie, na które odpowiedź nie istnieje. To narodowy sport, nie jesteś sam.

I w jednym masz rację: na sześciocyfrową liczbę transakcji za które odpowiadałem, nie miałem ani razu potrzeby kontaktu z obsługą Allegro.
Stary 20.09.2013, 08:59   #6
misiozol
Moderator

Taa.. lekarz mowil zeby ci sie nie sprzeciwiac , masz racje setki osob maja problem i go widza ale ty nie, masz racje wypisuje bzdury tak jak i sprzedawcy co sa nie uczciwi i te bzdury wypisuja na aukcjach a co tam . A w miedzyczsie grono oszukanych i bez kasy rosnie w zastraszajacym tempie
Stary 20.09.2013, 10:43   #7
pali8
Stały bywalec ;)

Setki, tysiące, setki tysięcy, miliony - są bałwanami i analfabetami.

Ty po prostu nie masz tzw. kompetencji społecznych i to jest twój problem. Nawet nie potrafisz nic napisać ani zachować się na publicznym forum. Dla takich jak ty istnieją skrybowie, adwokaci i komornicy. Zwróć się do nich, gdy będziesz miał kolejny problem prawny.

EOT
Stary 20.09.2013, 12:06   #8
misiozol
Moderator

Cytat:
Napisany przez pali8 Podgląd Wiadomości
Setki, tysiące, setki tysięcy, miliony - są bałwanami i analfabetami.

Ty po prostu nie masz tzw. kompetencji społecznych i to jest twój problem. Nawet nie potrafisz nic napisać ani zachować się na publicznym forum. Dla takich jak ty istnieją skrybowie, adwokaci i komornicy. Zwróć się do nich, gdy będziesz miał kolejny problem prawny.

EOT

A ty jedyny jestes nieomylny , jak zwykle masz racje no chodzaca alfa i omega co my sobie wogule myslimy wchodzac ci w droge
Stary 20.09.2013, 12:12   #9
Pierwszy
Guru

Data rejestracji: 26.09.2002
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
2 razy korzystałem z POK i dwukrotnie odzyskałem pieniądze, także złego słowa nie mogę powiedzieć. U mnie obie historie typu: kupno przedmiotu, którego nigdy nie otrzymałem, sprzedawca wyparował/zero kontaktu. Postępowanie jak w procedurze allegro (zgłoszenie na policje itd). W sumie odzyskanie pieniędzy zamykało się w czasie ~3 miesięcy.
Stary 20.09.2013, 15:22   #10
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja kiedyś zgłosiłem ale nie zdążyłem kasy odebrać bo sprzedający pewnie pod wpływem sankcji zwrócił mi kasę i musiałem zawiadomić Allegro że w między czasie dostałem zwrot i policja dzwoniła z pytaniem czy dostałem od tej osoby pieniądze i prokuratura umorzyła potem sprawę

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2013, 22:15   #11
Prezesik
Człekokształtny

Data rejestracji: 27.12.2004
Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie ma co bić piany. POK działa i nie znam przypadku, żeby nie oddali pieniędzy.
A spotkałem się z kilkoma przypadkami, gdzie trzeba było z tego skorzystać.

Trzeba spełnić procedurę i czekać.

Jeśli ktoś myśli, że wyśle maila i w ciągu 24 godzin pieniądze będą na koncie, Allegro przyśle kwiaty i czekoladki na przeprosiny, a także zamieści ogłoszenie w najpopularniejszych mediach, to jest zwyczajnym durniem.

To sprzedający oszukał, a nie Allegro.
Równie dobrze Allegro mogłoby wypiąć cztery litery.

Program Ochrony Kupujących, to jest ich ukłon w stronę kupujących.

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
mi nigdy nie udalo sie odzyskac kasy dalem se na odbuj , przewaznie skutkowalo na dzyskanie kasy od sprzedawcy powiadomienie go o sprawie na policji i odeslanie przedmiotu do sprzedawcy oraz stanowcze domaganie sie swojej kasy no i otrzymanie negatywa w zemscie . zacznij korzystac z ebay tam przynajmniej realnie mozna odzyskac kase w razie wtopy przy platnosci paypal .
Wybacz, ale jak dla mnie, to jest mnóstwo sprzeczności w tym co tu opowiadasz.
Piszesz, że nigdy się nie udało odzyskać kasy.
Choć jeszcze w tym samym zdaniu (po przecinku) twierdzisz, że jednak przeważnie się dało.
Jeśli masz na myśli, że nie dało się odzyskać kasy z POK, to nic dziwnego. Skoro jednak sprzedawca Ci zwrócił, to czemu Allegro ma to robić?
Chciałeś dostać zwrot podwójnie?

Co ciekawe mówisz, że trzeba było odesłać przedmiot. A jak to sobie inaczej wyobrażasz? Ktoś miał Ci oddać kasę i zostawić przedmiot?

Napisz jeszcze raz, na spokojnie i stosując lepszą interpunkcję, to może zrozumiem.

Twoje uprawnienia: