![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Allegro i Program Ochrony Kupujących - czy ktoś korzystał?
Zostałem ostatnio dwukrotnie wycyckany, raz na Tablicy i raz na Allegro (zaledwie w przeciągu półtora miesiąca) na ponad 1000 zł (ten sam produkt), sprawa tyczy się głośników Logitech Z5500.
Złożyłem zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, założyli na Komendzie Policji dwie różne sprawy. Dostałem już dwa zawiadomienia o wszczęciu dochodzenia. Tylko w przypadku jednej z nich (Allegro) mogę skorzystać z Programu Ochrony Kupujących. Sprzedawca z Allegro zamiast używanych Logitechów za te ~530 zł przysłał mi nowe Tracery 2.1 :-D warte lekko ponad 100 zł. W zapisie regulaminu czytam: 1. PayU w ramach Programu Ochrony Kupujących umożliwia Kupującym ubieganie się o pokrycie na zasadach określonych niniejszym Regulaminem, szkody poniesionej na skutek nieuczciwego postępowania Sklepu (dalej zwanej ***8222;rekompensatą***8221;), w przypadku gdy Kupujący wykaże, że: a. zapłacił za Towar, ale go nie otrzymał, b. otrzymał Towar niezgodny z zawartą umową lub posiadający wartość istotnie niższą od Towaru opisanego w ofercie. Rozumiem więc, że mnie dotyczy sytuacja opisana w punkcie b? I co, zamawiam powiedzmy telewizor za 10 000 zł (do takiej kwoty można odzyskać pieniądze przez tenże program), sprzedawca wysyła mi stary, używany telewizor 15" warty 15 zł i automatycznie mogę odzyskać już tylko 5 000 zł? Brzmi to odrobinę absurdalnie... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak dla mnie aledrogo jest chore a rozmowa z zespolem aledrogo to jak rozmowa z uposledzonym szympansem , smutne ale prawdziwe witaj w gronie ludzi orznietych , mi nigdy nie udalo sie odzyskac kasy dalem se na odbuj , przewaznie skutkowalo na dzyskanie kasy od sprzedawcy powiadomienie go o sprawie na policji i odeslanie przedmiotu do sprzedawcy oraz stanowcze domaganie sie swojej kasy no i otrzymanie negatywa w zemscie . zacznij korzystac z ebay tam przynajmniej realnie mozna odzyskac kase w razie wtopy przy platnosci paypal .
Ostatnio zmieniany przez misiozol : 19.09.2013 o godz. 20:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.05.2013
![]() |
Smartek,
przecież POK w żaden sposób nie ogranicza - i nie może ograniczać - twoich możliwości cywilnych, no i karnych, ale to w twoim przypadku z urzędu. POK to ubezpieczenie, KC. Czytam ten Regulamin POK, zwróć uwagę na pkt.6.3 - oświadczenie o dobrowolnym poddaniu się regresowi. Szczerze mówiąc dziwię się, że akurat Ty to napisałeś ![]() Skąd taki niefart w kupowaniu głośników? ![]() @misiozol, przestań wypisywać kompletne głupoty. Poza tym narzekanie na Facebook i Allegro już dawno niemodne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jeśli uważasz, że zostałeś "orżnięty" przez Allegro, to udaj się na policję. Pomawianie jest karalne. Mogę się założyć, że nawet nie jesteś w stanie wymyślić żadnej żenującej historyjki.
Umowy kupna-sprzedaży zawierasz z innymi osobami czy podmiotami, a nie z Allegro. Jeśli tego nie rozumiesz, to zapłać komuś za robienie zakupów. Umowę ubezpieczenia zawierasz owszem z Allegro, jest ona wyjątkowo jasna, to wręcz perełka na rynku ubezpieczeń i jeszcze nie słyszałem żadnej wiarygodnej opowieści o nadwyrężeniu przez Allegro warunków umowy. Też nic nie wymyślisz. W jedno ci wierzę: tak jak tutaj na forum wypisujesz bzdury, tak i do BOK Allegro wysyłasz przydługie historie, na które odpowiedź nie istnieje. To narodowy sport, nie jesteś sam. I w jednym masz rację: na sześciocyfrową liczbę transakcji za które odpowiadałem, nie miałem ani razu potrzeby kontaktu z obsługą Allegro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Taa.. lekarz mowil zeby ci sie nie sprzeciwiac , masz racje setki osob maja problem i go widza ale ty nie, masz racje wypisuje bzdury tak jak i sprzedawcy co sa nie uczciwi i te bzdury wypisuja na aukcjach
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Setki, tysiące, setki tysięcy, miliony - są bałwanami i analfabetami.
Ty po prostu nie masz tzw. kompetencji społecznych i to jest twój problem. Nawet nie potrafisz nic napisać ani zachować się na publicznym forum. Dla takich jak ty istnieją skrybowie, adwokaci i komornicy. Zwróć się do nich, gdy będziesz miał kolejny problem prawny. EOT |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
Cytat:
A ty jedyny jestes nieomylny , jak zwykle masz racje no chodzaca alfa i omega co my sobie wogule myslimy wchodzac ci w droge ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
2 razy korzystałem z POK i dwukrotnie odzyskałem pieniądze, także złego słowa nie mogę powiedzieć. U mnie obie historie typu: kupno przedmiotu, którego nigdy nie otrzymałem, sprzedawca wyparował/zero kontaktu. Postępowanie jak w procedurze allegro (zgłoszenie na policje itd). W sumie odzyskanie pieniędzy zamykało się w czasie ~3 miesięcy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Ja kiedyś zgłosiłem ale nie zdążyłem kasy odebrać bo sprzedający pewnie pod wpływem sankcji zwrócił mi kasę i musiałem zawiadomić Allegro że w między czasie dostałem zwrot i policja dzwoniła z pytaniem czy dostałem od tej osoby pieniądze i prokuratura umorzyła potem sprawę
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
Nie ma co bić piany. POK działa i nie znam przypadku, żeby nie oddali pieniędzy.
A spotkałem się z kilkoma przypadkami, gdzie trzeba było z tego skorzystać. Trzeba spełnić procedurę i czekać. Jeśli ktoś myśli, że wyśle maila i w ciągu 24 godzin pieniądze będą na koncie, Allegro przyśle kwiaty i czekoladki na przeprosiny, a także zamieści ogłoszenie w najpopularniejszych mediach, to jest zwyczajnym durniem. To sprzedający oszukał, a nie Allegro. Równie dobrze Allegro mogłoby wypiąć cztery litery. Program Ochrony Kupujących, to jest ich ukłon w stronę kupujących. Cytat:
Piszesz, że nigdy się nie udało odzyskać kasy. Choć jeszcze w tym samym zdaniu (po przecinku) twierdzisz, że jednak przeważnie się dało. Jeśli masz na myśli, że nie dało się odzyskać kasy z POK, to nic dziwnego. Skoro jednak sprzedawca Ci zwrócił, to czemu Allegro ma to robić? Chciałeś dostać zwrot podwójnie? Co ciekawe mówisz, że trzeba było odesłać przedmiot. A jak to sobie inaczej wyobrażasz? Ktoś miał Ci oddać kasę i zostawić przedmiot? Napisz jeszcze raz, na spokojnie i stosując lepszą interpunkcję, to może zrozumiem.
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy jest taki program czy trzeba to przerabiać? | śmiguś | DVD-Video | 1 | 09.03.2006 21:06 |
Czy ma ktoś opis jak sflshować programem XSF | kuraok | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 0 | 17.02.2006 01:32 |
Czy ktoś robi jeszcze zdjęcia "staruszkami" | paja | Fotografia | 12 | 14.12.2005 10:18 |
Co zrobić - kupić na allegro czy w sklepie | Metallicat | Napędy optyczne DVD | 1 | 23.10.2005 23:47 |
Program na ALLEGRO | cebit | Napędy optyczne CD | 5 | 27.06.2003 13:20 |