Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   mBank - zawodzi :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mbank-zawodzi-30600/)

sc0rpi0 25.03.2005 22:16

Ilość załączników: 1
Jesteś pewien ?
Bo tak przeglądam i czytam stronkę mBanku.
Aha chyba że chodzi o to że eKarta to tylko taka nazwa a w rzeczywistości to tylko kody :)

andrzejj9 25.03.2005 20:30

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
W umowie podpisałem punkt "zawieram umowę o korzystanie z kart płatniczych mBanku" tylko teraz nie wiem czy oni mi to przyślą czy ja mam się zgłosić po nie, bo jak dzwonię na mLinię i chcę aktywować kartę to woła o 16-to literowy kod, którego nie posiadam ;/ Ten kod pewnie ma być na karcie której nie mam jeszcze.

Zamówić możesz na przykład na infolinii (w internecie chyba też). Wysyłają Ci dwie przesyłki - w jednej kartę, w drugiej kod aktywujący. Karta jest do normalnego płacenia w sklepach czy wybierania pieniędzy w bankomatach, do operacji na internecie służą hasła jednorazowe i kod dostępu. Dostajesz tylko jedną kartę - ekartę. Visa, jeśli w ogóle jest tu wydawana (nie była mi potrzebna, więc nie wiem), to już zapewne nieco "wyższy" poziom.

seoman 25.03.2005 20:01

z zywym,a aktywacje karty mozesz dokonac "w internecie"

sc0rpi0 25.03.2005 19:31

Cytat:

Napisany przez seoman
Jeżeli jesteś nowym klientem banku to pierwsze karty zarówno karte visa jak i ekarte musisz zamówić u operatora mlinii, po aktywacji rachunku.
Do mnie karta dotarła po 12 dniach roboczych po zamówieniu u operatora.

Aha - tylko takie pytanie - zamawiac w mLini u tego "automatycznego" kolesia czy wybrac tam rozmiwe z konsultantem i tam dopiero zamowic? Bo u "automata" nie usłyszalem opcji zamowieni karty tylko "aktywowanie" a to co innego.

seoman 25.03.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
Witam.
Zadam pytanie w tym topicu, żeby nie zakładać niepotrzebnie nowego.
Otóż mam pytanie. Założłem sobie konto w mBanku, po kilkunastu dniach od razu przyszło pocztą potwierdzenie, hasła jednorazowe i umowy. Zrobiłem wszystko zgodnie z zaleceniami (podpisałem gdzie trzeba, dołączyłem skan dowodu) i odesłałem.
Zgodnie z moim tokiem rozumowania powinienem teraz otrzymać eKartę tak? Ale minął już jakiś miesiąc a tu nic. Rachunek dzaiła bo już dostałem kilka przelewów ale nie wybiorę tego w bankomacie bo nie mam karty. Także tu mam pytanie do tych co już zakładali konta w mBanku. Czy ta autoryzacja trwa tak długo czy jest coś nie tak i powinienem się zwrócić do władz mBanku?
Aha i takie pytanie dla pewności (sory że może banalne ale dopero sie zaczynam obracać w środowisku bankowym) - eKarta to mi się przyda do płacenia w internecie, a główną moją kartą (czyli wybieranie pieniędzy w bankomacie i płacenie w "normalnym sklepie" typu hipermarket) będzie karta Visa Electron?? Otrzymuję ją od razu automatycznie czy muszę sam się po nią zgłosić??

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Jeżeli jesteś nowym klientem banku to pierwsze karty zarówno karte visa jak i ekarte musisz zamówić u operatora mlinii, po aktywacji rachunku.
Do mnie karta dotarła po 12 dniach roboczych po zamówieniu u operatora.

kizio 25.03.2005 19:10

Cytat:

Napisany przez karaluszek
he he i tak to jest z tymi bankami internetowymi.... malo bankomatów i przyciagaja takich jak was brakiem prowizji za przelewy.ale jak tylkko cos wprowadza nowego ty wy uciekacie.takich klientow bankom nie trzeba.bankom potzrebni sa klienci z ktorych żyją czyli tacy co biorą kredyty i zakładają depozyty a nie co obracają pieniędzmi które ciągle muszą być dostępne.więc bez obaw mbank na waszym odejsciu nie ucierpi.

patrz na daty!

karaluszek 25.03.2005 19:05

he he i tak to jest z tymi bankami internetowymi.... malo bankomatów i przyciagaja takich jak was brakiem prowizji za przelewy.ale jak tylkko cos wprowadza nowego ty wy uciekacie.takich klientow bankom nie trzeba.bankom potzrebni sa klienci z ktorych żyją czyli tacy co biorą kredyty i zakładają depozyty a nie co obracają pieniędzmi które ciągle muszą być dostępne.więc bez obaw mbank na waszym odejsciu nie ucierpi.

kizio 25.03.2005 18:50

tego juz nie wiem ja nie mam kart jeszcze moze na wakacje sobie sprawie :)

sc0rpi0 25.03.2005 18:49

W umowie podpisałem punkt "zawieram umowę o korzystanie z kart płatniczych mBanku" tylko teraz nie wiem czy oni mi to przyślą czy ja mam się zgłosić po nie, bo jak dzwonię na mLinię i chcę aktywować kartę to woła o 16-to literowy kod, którego nie posiadam ;/ Ten kod pewnie ma być na karcie której nie mam jeszcze.

kizio 25.03.2005 18:42

musisz wypelnic druki osobne i po ekarte i po zwykla karte. razem z umowa powienienes dostac druk gdzie trzeba wypelnic by dostac karte.

sc0rpi0 25.03.2005 18:20

Witam.
Zadam pytanie w tym topicu, żeby nie zakładać niepotrzebnie nowego.
Otóż mam pytanie. Założłem sobie konto w mBanku, po kilkunastu dniach od razu przyszło pocztą potwierdzenie, hasła jednorazowe i umowy. Zrobiłem wszystko zgodnie z zaleceniami (podpisałem gdzie trzeba, dołączyłem skan dowodu) i odesłałem.
Zgodnie z moim tokiem rozumowania powinienem teraz otrzymać eKartę tak? Ale minął już jakiś miesiąc a tu nic. Rachunek dzaiła bo już dostałem kilka przelewów ale nie wybiorę tego w bankomacie bo nie mam karty. Także tu mam pytanie do tych co już zakładali konta w mBanku. Czy ta autoryzacja trwa tak długo czy jest coś nie tak i powinienem się zwrócić do władz mBanku?
Aha i takie pytanie dla pewności (sory że może banalne ale dopero sie zaczynam obracać w środowisku bankowym) - eKarta to mi się przyda do płacenia w internecie, a główną moją kartą (czyli wybieranie pieniędzy w bankomacie i płacenie w "normalnym sklepie" typu hipermarket) będzie karta Visa Electron?? Otrzymuję ją od razu automatycznie czy muszę sam się po nią zgłosić??

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Zetoxa 31.01.2004 09:04

... ogólnie jestem człowiekiem dość przychylnym ludziom, ale zrobiłem wyjątek i złożyłem życzenia szefom mBanku szybkiej śmierci w męczarniach na ptasią grypę || || ||

grzeniu 30.01.2004 20:58

Cytat:

Napisany przez brzuszki
i jeszcze pytanko- czy po zrobieniu przelewu np. do ZUS - można wydrukować jakieś potwierdzenie- np. potrzebne do zaświadczenia o niezaleganiu, jak można udokumentować wpłatę na jakieś konto - np. gdy ktoś twierdzi , że coś nie jest zapłacone?
Pozdrawiam
Justyna

Mozna. Klikasz na historie operacji>dana operacje i jesli zrealizowana to masz przycis wydruk potwierdzenia, ten wydruk jest uznawany jako potwierdzenie dokonania przelewu.

nimal 30.01.2004 20:42

do zusu nie przelewalem, ale pewnie jest tak samo jak z kazdym innym przelewem
normalne przelewy wewnatrz mbanku sa wykonywane natychmiast, natomiast do innych bankow z momentem elixiru, czyli trzy razy dziennie (6:00, 10:00 oraz 13:30) od poniedzialku do piatku
oczywiscie wazna jest data, ktora wpiszemy na przelewie a nie faktyczna data przekazania pieniedzy
od momentu zlozenia zlecenia przelewu do momentu jego wykonania mozemy ja odwolac bez zadbych konseekwencji
a potwierdzenie mozemy wydrukowac bezposrednio po momencie wyjscia elixiru (wtedy znikaja z naszego konta)
troche zamotalem, ale chcialem dokladnie ;)
generalnie tak, mozemy wydrukowac - wydruk ten jest dokumentem bankowym i jest to darmowe
mozna tez zamowic sobie potwierdzenia, ktore przysla poczta - to juz jest platne (a w swietle prawa ma takie samo znaczenie, z tego co wiem)

brzuszki 30.01.2004 20:23

i jeszcze pytanko- czy po zrobieniu przelewu np. do ZUS - można wydrukować jakieś potwierdzenie- np. potrzebne do zaświadczenia o niezaleganiu, jak można udokumentować wpłatę na jakieś konto - np. gdy ktoś twierdzi , że coś nie jest zapłacone?
Pozdrawiam
Justyna

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:11.