Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 26.07.2003, 12:17   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zacznijmy od końca. Impedancja - znamionowa impedancja kolumn powinna być równa lub większa niż wzmacniacza. W chwili obecnej większość wzmacniaczy obsługuje zarówno 8-omowe jak i 4-omowe, przy czym przy 8-omowych często moc wyjściowa jest nieco niższa. Uważaj jednak, bo wiele starszych wzmacniaczy obsługuje tylko 8-omowe, albo mają ograniczenie przy podłączaniu dwóch kompletów kolumn - jak podłączasz tylko jedne - mogą być 4-omowe, ale jeśli podłączasz 2 zestawy - muszą być 8-omowe. Te informacje znajdziesz w instrukcji wzmacniacza lub na jego tylnej ściance. Podłączenie kolumn o za niskiej impedancji może spalić wzmacniacz - choć te w miarę nowe na ogół mają przeciw temu zabezpieczenia, podobnie jak zabezpieczenia przez skutkami zwarcia przewodów kolumnowych, itd.

W przypadku porządnych kolumn masz często podaną zalecaną moc wzmacniacza, która musi mieścić się w pewnych zakresach - nie może być za mała, bo wzmacniacz kolumn nie wysteruje, no i nie może być za duża, bo zbyt silny sygnał zniszczy kolumny. Generalnie zaleca się, żeby moc znamionowa kolumn przewyższała znamionową moc wzmacniacza o ok. 20-30% - to zabezpieczenie, bo moc chwilowa, szczytowa wzmacniacza jest znacznie większa. Poza tym kolumny wysterowane zbyt silnym dla nich sygnałem, nawet jeśli nie ulegną uszkodzeniu, będą po prostu chrypiały i w końcu padną.

Inna sprawa, że ja mam system sprzeczny z tymi zaleceniami - wzmacniacz ma moc wyjściową znacznie przekraczającą moc kolumn, gra tak już ze 6 lat, i nic się nie dzieje - po zakupie wzmacniacza jakoś nie mogłem się zdobyć na wymianę zestawów głośnikowych, brzmienie mi mniej więcej odpowiada, a nigdy nie słucham głośno, i bardzo uważam, by nie przekręcić za daleko pokrętła głośności. Ostatecznie, jeśli wzmacniacz ma taką funkcję, można użyć przycisku wyciszania (mute), który skokowo obniża głośność o 20 dB - w ten sposób można zabezpieczyć się przed skutkami przypadkowego przekręcenia pokrętła głośności za daleko.

Jak więc widzisz, wzmacniacz nie MUSI mieć mocy mniejszej od kolum, i jeśli z jakichś powodów jest i musi być odwrotnie - można z tym żyć, tylko trzeba uważać.

Twoje uprawnienia: