Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.08.2003, 20:17   #1
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przez USB ?

Witam!
Mam takie pytanko - dotąd miałem neta przez kartę sieciową i chciałem sobie zmienić, zeby miec przez USB.
POdłączyłem kabelek od modemu do USB, zainstalowałem sterownik z płyty
i... nic.
Ktoś ma jakiś pomysł - moze to przez adres MAC karty, ktory podawalem przed podlaczeniem modem, a oni go jakos identyfikują?
Modem to Motorola SB4200, sys w2k.

Jakieś sugestie?

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.08.2003, 21:54   #2
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli sprawdzają użytkowników po mac adresie to pewnie tak. Każda karta ma inny, chociaż niektóre umożliwiają jego zmianę.

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.08.2003, 22:02   #3
/||\aster
tranceaddict

Data rejestracji: 12.05.2003
/||\aster zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
musisz zadzwonic do nich i powiedziec ze masz inaczej podlaczony modem i podaj im drugiego MACA to na 100proc pomoze, ja mialem podobnie...
/||\aster jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.08.2003, 22:07   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ktoś ma jakiś pomysł - moze to przez adres MAC karty, ktory podawalem przed podlaczeniem modem, a oni go jakos identyfikują?
Modem to Motorola SB4200, sys w2k.
Adres MAC karty sieciowej, który podałeś dostawcy internetowemu zapobiega nielegalnemu udostępnianiu internetu na innych komputerach (bo jest ograniczone tylko do jednej sieciówki). W przypadku USB taka sytuacja nie ma miejsca (bo USB nie ma żadnego adresu MAC), więc nie sądzę, żeby było to spowodowane zmianą kabla. Uważam jednak, że skoro admin przyjął, że będziesz korzystać z sieciówki, to niewykluczone, że wyłączył możliwość korzystania z USB. W takim wypadku najlepiej będzie po prostu opisać sprawę adminowi.

Mam podobny modem (Motorola Surfboard 4100e Cable Modem) i jest on podłączony przez USB. Wystarczy że zainstaluję sterowniki w systemie i internet odrazu działa. Przez sieciówkę nigdy nie łączyłem. Oczywiście modem nie może być jednocześnie podłączony przez USB i sieciówkę.

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 15.08.2003 o godz. 23:08
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.08.2003, 22:38   #5
KrzysieX
addict :)

Data rejestracji: 12.12.2001
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czasem moze pomoc wylacznie modemu z pradu na kilka minut, a serverki w firmie i modemik same sobie wyczyszcza informacie o MAC karty sieciowej... tak przynajmniej jest u mnie.... :cool:
Stary 15.08.2003, 23:09   #6
/||\aster
tranceaddict

Data rejestracji: 12.05.2003
/||\aster zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Mam podobny modem, SB4100E, i zaraz po zainstalowaniu sterowników USB odrazu można korzystać z internetu, nie trzeba nawet restartować kompa. Oczywiście modem nie może być jednocześnie podłączony przez USB i sieciówkę.

Adres MAC karty sieciowej, który podałeś dostawcy internetowemu zapobiega nielegalnemu udostępnianiu internetu na innych komputerach (bo jest ograniczone tylko do jednej sieciówki). W przypadku USB taka sytuacja nie ma miejsca (bo USB nie ma żadnego adresu MAC), więc nie sądzę, żeby było to spowodowane zmianą kabla. Uważam jednak, że skoro admin przyjął, że będziesz korzystać z sieciówki, to niewykluczone, że wyłączył możliwość korzystania z USB. W takim wypadku najlepiej będzie po prostu opisać sprawę adminowi.

Mam podobny modem (Motorola Surfboard 4100e Cable Modem) i jest on podłączony przez USB. Wystarczy że zainstaluję sterowniki w systemie i internet odrazu działa. Przez sieciówkę nigdy nie łączyłem.
nie prawda, ja na moim zoomie 4051 mam 2macki jeden dla usb chyba C-MAC a drugi chyba U-Mac dla ethernet. Mialem takze modemy motorola 4100 i chyba 5100 (ten czarny), wszystkie maja 2 macki.
Zip a dostales modem od kablowki czy kupiles? Jak to 1 to napewno juz maja wpisane w kompie te macki, jak to drugie to jak ci zakladali (nie wiem moze sam robiles) to spisali macki i ci nawet o tym nie powiedzieli...
Albo poprostu twoj dostawca nie blokuje tak dostepu do internetu (moj na poczatku nie blokowal, ale pozniej zaczal, pozniej= ok tygodnia)
Jak mowilen podaj ten drugi mac.

Co do tego "zabezpieczenia" to jest ono smieszne przynajmniej umnie LOL net mam rozdzielony, na poczatku mialem przez kreatora windowsa, a teraz jest na routerze i wszystko chodzi.

Polaczenie przez ethernet:
A jakby komus nei bedzie chodzil net to w uruchom wpisz cmd dalej wpisz ipconfig /all i podaj im maca od twojej karty sieciowej, wtedy powinno chodzic. Wg mnie sa to wszystkie mozliwosci...
/||\aster jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.08.2003, 23:29   #7
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
DJ_Polak napisa***322;(a)
(...)
Modem ma swój własny adres mac, więc jak podłączasz przez usb, to nic nie musisz spisywać i im dawać. Modem mam wydzierżawiony, zakładałem sam, podłączony przez usb, jak podłączam do drugiego kompa skrętką do sieciówki to nie ma na nim netu z powodu owej "blokady" (bo nie podawałem im żadnego adresu mac).
Stary 16.08.2003, 09:22   #8
DreamCrusher
Guru

OK, dzięki za rady - zadzwonię do nich w poniedziałek i zobaczę, co się da zrobić.

Stary 16.08.2003, 10:43   #9
DreamCrusher
Guru

Zrobiłem tak jak radził KrzysieX i zadziałało - tylko mam nadzieje, ze nie bede ich musial o tym zawiadamiac (zeby nie pomysleli, ze udeostepniam jakos nielegalnie neta).

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: