![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Monitory LCD a gry !
Witam !
W niedalekiej przyszłości skłaniam się do kupna jakiegoś monitora LCD ludzie mówią o nich rózne rzeczy a ja chciałbym poznać Wasze zdanie o tychze monitorach i oczywiście czy nie są ine za "wolne " do gier ? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
Miałem kiedyś cosik takiego w rękach ale szczerze mówiąc moim zdaniem lepszy dobry monitor za te same piniądze i o tej samej przekątnej niż LCD o dużo gorszych parametrach
na razie nie kupuję zbyt słabe parametry za zbyt duże pieniądze sam używam 21" olivietti z kineskopem trinitron |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Dokladnie bez sensu kupowac lcd jezeli mozna kupic naprawde dobry monitor o wysmienitych parametrach i wiekszy z plaskim kineskopem. Zreszta nawet pozniejsza naprawa jezeli ci kiedys padnie po gwarancji napewno bedzie kosztowala majatek.
![]() |
#4 |
Gość
|
W firmie: 17" Samsung 171S, bardzo ladnie wyglada i nawet arkusze Worda wyswietla, ale... ma fabryczne ,martwe plamki, jakos tak to sie nazywa. Nieduzo, kilkanascie. Do gier?, nigdy!, lepiej kupic klasyczny 21" , chyba wyjdzie taniej, a rozdzielczosc!, a odswierzanie!, niech LCD sie schowa!
|
![]() |
![]() |
#5 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Miałem okazję porównać sobie LCD i kasyczny monitor. Na oba urządzenia kierowano ten sam obraz - jakiś film. LCD kontrast niezły kolory również. Ale to "smużenie" było nie do przyjęcia. Przeciętny średni monitor płynnością zmian obrazu (ruchów) bił na głowe LCD. No dochodzi jeszcze problem ceny. Porządny LCD z matrycą o szybkiej odpowiedzi kosztuje przynajmniej kilka tys. zł. Czy zatem warto? Też mi się marzy nowy monitor (nie mam dużo miejsca na biurku - stąd zainteresowałem się LCD), a moja przychylność ostatnio wędruje w kierunku monitorów Samsung (model 765 - chyba dobry, co?).
Miłego popołudnia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
LCD polecam tylko wtedy gdy ktos ma malo miejsca na biurku lub urzywa kompa do prac biorowych ale do grania to niezastapiony monitor z tuba 19' lub 21'.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Panel o małej przekątnej (do 17 cali) nie jest warty zakupu, bo wtedy patrzysz na niego jak w dziurkę od klucza. Większe panele - owszem, dają większy komfort, ale ich ceny są tak wysokie, że lepiej qpić NAJTAŃSZY projektor.
![]() |
#8 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
No to widzę ze jeszcze mój SAMSUNG 755DF jeszcze trche u mnie postoi ... PS: Jak komuś chodzi po głowie dlaczego chce go zmienić to jush odp ponieważ zlazła mi w paru miejscach powłoka i monitor jest w plamki co czasami wkurza a jak bądę go zmieniał to na 19 calowego SAMSUNGA 9xx za coś ok 1400 PLN / za obecny mój monitor dałem 2 lata temu 1600PLN !! Dzięki za odp ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
odeszły MAJSTER
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
będę extremalny i powiem tak:
mam monitor lcd!!! powiem więcej: nie zamieniłbym go na żadnego crtka!!! video7 17,4" obraz stabilny, pełen kolorów, wyrazisty, z kontrastem, jakiego wcześniej nie widziałem... jeżeli chodzi o martwe plamki, to norma przewikuje chyba 10 ale nie jestem pewien. ja mam 2! reakcja na poziomie 25ms nie wywołuje smużenia ani w grach, ani w filmach. text worda wydląda, jakby był na papierze... problemy mogą być na początku, bo ten monitor ustawia się trochę inaczej, niż popularne kineskopy. ale, jak to już się opanuje, lcd nie ma sobie równych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
Bede jaszcze bardziej extremalny.... poczekam na monitory cieklokrystaliczne 21 cali 3 lub 4 generacji:-D
|
![]() |
![]() |
#11 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
No cóż - niedawno w pracy wymienili mi komputer i dostałem dość ładnego czarnego DELLa z 15" monitorem LCD. Co mnie w pierwszej kolejności poraziło to jasność, bardzo dobry kontrast i obraz jak żyletka. Nie mniej jednak jest to jedna strona madalu. Monitory LCD charakteryzują się dużo większym czasem reakcji (czas pomiędzy zaświeceniem, a wygaszeniem plamki) od tradycyjnych monitorów. W rezultacie podczas oglądania szybkich sekwencji filmu lub gier może pojawić się efekt smurzenia. Efekt ten jest ograniczony lub nie występuje w monitorach LCD z wyższych półek i cenie zaczynającej się od 4000 zł, a w przypadku np. MAGa od 5000 zł.
W tańszych modelach producenci często podają nieżetelne dane co do czasu reakcji - poadają np. czas wygaszenia plamki co w przybliżeniu równa się połowie rzeczywistego czasu reakcji. Zakładając iż producent podaje rzetelnie wartość tego parametru to 30 - 40 ms jest wartością bardzo dobrą i niestety występującą w drogich modelach. Dodatkowym ograniczeniem jest rozdzielczość, monitory LCD w zasadzie mogą pracować poprawnie tylko w nominalnej rozdzielczości, a wynika to w prosty sposób z parametrów samej matrycy LCD. Inne tryby są jakby trickiem (powiekszenie punktu poprzez wyświeltlanie wielu punktów - tzw. rozmnożenie) i obraz pozostawia wiele do życzenia. Osobiście, przy obecnej cenie paneli nie zdecydował bym się na zakup bądź co bądź bardzo drogiego monitora - no chyba żebym wygrał w totolotka, na co jednak się nie zanosi. Reasumując: z nowego monitora w pracy jestem bardzo zadowolony. Używając go głównie do aplikcji biurowych, dobrze się jest cieszyć dużą jasnością wyświetlanego obrazu i ostrością, oraz brakiem podatności na oświetlenie boczne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
odeszły MAJSTER
![]() |
jest taka stronka, na której można się wiele o monitorach dowiedzieć. jeżeli jesteś zainteresowany, Laser, kupnem nowego, to powinieneś tam zajrzeć:
www.monitor.pl |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2002
![]() |
Witam!
Z monitorami LCD jest taki problem ze moga wyswietlac wyraznie obraz tylko w jednej ustalonej rozdzielczosci(w innych jest niewyrazny), wiadomo jak utrudnia ustawienie parametrow gry gdy jestesmy skazani na jedna rozdzielczosc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
No to widze ze tanie LCD to ble ... Dzięki za rady ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
odeszły MAJSTER
![]() |
Cytat:
zajrzyj na tą stronę, którą podałem. tam się dowiesz, że jest już trochę inaczej |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|