![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.04.2005
![]() |
![]()
Witam,
Posiadam odtwarzacz mp3, ogg, wma, asf, itd... Zastanawiałem się ostatnio nad konwersją mojej kolekcji muzyki na inny format. Zdaję sobie sprawę z tego, że dzięki temu: - player będzie zużywał mniej energii - zmieszczę więcej utworów na twardym dysku - pamięć antywstrząsowa pomieści więcej plików, czyli będzie bardziej wydajniejsza Zastanawia mnie tylko jedno: jak się ma sprawa ze zużyciem energii poszczególnych formatów muzycznych. Gdzieś wyczytałem na zagranicznym forum, że wma i ogg zużywają o 30 % więcej energii od mp3. Jednak to było tylko jedno zdanie. Chciałem zasięgnąć bardziej fachowej porady od specjalistów. Mam nadzieję, że ktoś ma dostęp do ciekawych informacji na ten temat. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie i mógłby to jakoś potwierdzić (najlepiej link do wyników badań, testów or sth). Pozdrawiam, Immanuel |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj na forum!
![]() Nie wiem, czy o takie coś chodzi, ale mam odtwarzacz mp3/wma (z twardym dyskiem) i przyznam szczerze, że nie zauważyłem żadnej różnicy w zużyciu energii między jednym a drugim formatem. ![]() Jeśli chodzi o antishock to bufor mieści cały czas tyle samo danych, ale im mniejszy bitrate tym dłuższy fragment muzy się do niego zmieści. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
powiem Ci tyle, ze jak masz muzyke w mp3 i chcialbys to kompresowac do wma albo ogg zeby oszczedzac baterie to wolisz nie wiedziec jak nazywalbym cie.
dla mnie takowy zabieg jest nienormalny. przeciez tracisz jakosc na tym. niedosc ze juz masz pliki skompresowane to chcesz jeszcze bardziej je sprosiaczyc. daj spokoj. a bateri pewnie zyskasz na 20-30 minut. a asf to juz porazka dla mnie... ogg na pewno zuzywa wiecej. a co do wma nie jestem pewien bo z tego co przypominam sobie to w instrukcji creativa co kiedys mialem podawali dluzszy czas dzialania na wma.
Ostatnio zmieniany przez Andrzej_Lepper : dzisiaj o godz. 11:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Szanowny Edwardo,
Hahaha, 1. Możesz mnie nazywać jak chcesz... Jeżeli ślepy test odsłuchowy pokazuje mi, że nie słyszę różnicy między 128 kbps OGG, a 160 kbps MP3 to znaczy, że konwersja jest wskazana. Oczywiście przy konwersji z mp3 na ogg, a nie przy rippowaniu z płyty audio. 2. Nie mam zamiaru konwertować tego bezpośrednio z jednego formatu na drugi. Najpierw zdekompresuję do wave, a dopiero później skompresuje do OGG. 3. Głównym powodem takiego postępowania nie jest zaoszczędzenie baterii, ale zmniejszenie plików wynikowych. 4. W instrukcji było napisane, że podczas WMA więcej trzyma na bateriach, ponieważ Creative przyjmuje 64 kbps dla WMA, natomiast dla MP3 128 kbps !! 5. Nic nie pisałem, że chcę konwertować do ASF, zresztą nie ma samych plików muzycznych ASF. Mój player odtwarzacza fonię plików filmowych (nigdy nie korzystałem z tej opcji). 6. Niestety twoja odpowiedź nie poszerzyła moich horyzontów. Czekam na bardziej profesjonalne odpowiedzi... Pozdrawiam, Immanuel |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||
![]() |
Cytat:
a slepy test odluchowy wskazuje na to ze slonik nadpena na ucho lub tez za duzo basow w zyciu sie osluchales... no albo wymien sluchawki ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
zgadnij czemu ![]() edit: Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Andrzej_Lepper : dzisiaj o godz. 11:55. Ostatnio zmieniany przez Edwardo : 26.04.2005 o godz. 17:44 |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Nie chcę tego dalej ciągną, bo to do niczego nie doprowadzi.
Jak ja takiego czegoś nie lubię... Jeżeli nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie, to lepiej siedź cicho. Później wynikają tylko niepotrzebne dyskusje na tematy nie związane z pytaniem. Pytałem o zużycie energii. Nie wiesz, więc nie pisz ! Ostatnio zmieniany przez immanuel : 26.04.2005 o godz. 19:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() |
Cytat:
wac gosciu, wykrzykniki to wsadz sobie miedzy oczy. mam wrazenie ze jestes kolejnym krzykaczem ktory wszedl na forum odstresowac sie, a jak juz sie odstresuje to zniknie niepostrzezenie (i cale szczescie) sa fora tematyczne, popytaj tam ludzi, niech Oni ci wytlumacza,ewentualnie do glowy lopata wsadza. Tylko prosze, pod zadnym pozorem nie wspominaj ze chcesz mp3 dekompresowac do wava a potem kompresowac do ogg. jakos wspolczucie bierze mnie za serce i ostrzegam cie. z mojej strony koniec. widze ze nie warto, bo i tak niektorzy pewnych rzeczy nie potrafia zrozumiec. pozdrawiam i zycze pomyslnosci z urzytkowania sprzetu audio.
Ostatnio zmieniany przez Andrzej_Lepper : dzisiaj o godz. 11:55. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
oho kolejna ostra wymiana zdan na forum...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|