Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mundur na przepustce - jak to jest? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mundur-przepustce-jak-jest-35102/)

pykson 23.05.2004 13:03

Mundur na przepustce - jak to jest?

Witam

Mam problem: chcialbym sie dowiedziec, jak to jest z tym mundurem jak sie na przepustke z woja wychodzi. tzn. czy jest obowiazek chodzenia w tym mundurze, w przypadku wyjscia w miejsce publiczne czy jest absolutny zakaz, a moze jest to po prostu dozwolone?

moze ma ktos jakiegos linka do regulaminu albo czegos takiego, bo juz sie ze znajomymi klocimy o to od dluzszego czasu. Po prostu czesto widuje ludzi w moro, i nie rozumiem: chwala sie tym, musza tak chodzic a moze jeszcze cos innego?

w woju jeszcze nie bylem, grozi mi to w najblizszym czasie, ale w sumie to i tak nie ma nic do rzeczy

Edwardo 23.05.2004 13:26

w moro to kazdy moze wyskoczyc na ulice, przeciez w sklepch wszytko teraz mozna na szczescie kupic :)

MacGyver 23.05.2004 13:39

Cytat:

Napisany przez Edwardo
w moro to kazdy moze wyskoczyc na ulice, przeciez w sklepch wszytko teraz mozna na szczescie kupic :)

Ale na takich nie masz naszywki.

Franc 23.05.2004 14:36

Z tego co pamiętam na przepustkę zwykłe wojsko wypuszczali w mundurze, a nas podchorążych - jak kto miał ochotę

Edwardo 23.05.2004 14:48

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Ale na takich nie masz naszywki.

a naszywki kupujesz na allegro :) albo w specjalnym sklepie z takim stuffem.

-Kowalik- 23.05.2004 16:11

Cytat:

Napisany przez pykson
Witam

Mam problem: chcialbym sie dowiedziec, jak to jest z tym mundurem jak sie na przepustke z woja wychodzi. tzn. czy jest obowiazek chodzenia w tym mundurze, w przypadku wyjscia w miejsce publiczne czy jest absolutny zakaz, a moze jest to po prostu dozwolone?

moze ma ktos jakiegos linka do regulaminu albo czegos takiego, bo juz sie ze znajomymi klocimy o to od dluzszego czasu. Po prostu czesto widuje ludzi w moro, i nie rozumiem: chwala sie tym, musza tak chodzic a moze jeszcze cos innego?

w woju jeszcze nie bylem, grozi mi to w najblizszym czasie, ale w sumie to i tak nie ma nic do rzeczy

Jeśli wychodzisz w mundurze to nie masz obowiązku w nim "śmigać" przez cały okres przepustki. Jeśli jednak w nim chodzisz to musisz wyglądać jak "człowiek" - czysty, berecik, pas dociągnięty. Ale nie widzę w tym sensu - żandarmeria. Oni zawsze się do czegoś przywalą więc bez sensu nosić mundur w "cywilu".

Edwardo 23.05.2004 16:44

za mundurem - laski sznurem
taki jest sens noszenia munduru ;)

jacoob 23.05.2004 18:30

Ostatnio jak byłem na ćwiczeniach rezerwy (5 dni) dowiedziałem się że jest zalecenie żeby wojsko na przepustki wypuszczać w ubraniach cywilnych z powodu wzmożonych napaści na żołnierzy umundurowanych.

pykson 23.05.2004 22:32

hmmm, czyli widze ze nie ma jakis konkretnych wytycznych czy przepisow, wyglada na to ze zalezy od jednostki.
ale smiesza mnie kolesie, ktorzy tak ida w niedziele do kosciola, a zdazaja sie tacy wcale nie zadko :D

frog 23.05.2004 23:01

Cytat:

Napisany przez pykson
hmmm, czyli widze ze nie ma jakis konkretnych wytycznych czy przepisow, wyglada na to ze zalezy od jednostki.
ale smiesza mnie kolesie, ktorzy tak ida w niedziele do kosciola, a zdazaja sie tacy wcale nie zadko :D

Dokladnie to tak jest pykson. W jednej jednostce wogole nie wypuszczaja w mundurach, w drugiej trzeba byc dobrym zolnierzykiem to wtedy mozna wyjsc w mundurze a w jeszcze innej od twojego kaprycha zalezy czy wyjdziesz w mundurze czy nie. Ja osobiscie bylem w mundurze tylko raz (zaraz po przysiedze) zeby pokazac sie rodzince i zrobic sobie kilka fotek. Potem zawsze w cywilnych braniach.
P.S. Pozdrowienia dla wszystkich LATAWCOW !! :>

jacoob 24.05.2004 19:16

A ja wolałem wychodzić na przepustkę w mundurze (zresztą wtedy kiedy byłem w woju to nie można było inaczej) tzn.do domku daleko nie miałem ale tylko wychodziłęm na trasę gdańską i nie czekałem na okazję dłużej niż 5 minut a w cywilnym ubranku to nie było mowy żeby się ktoś zatrzymał ale jak tylko docierałem do domku to odrazu cywilki :))

pykson 24.05.2004 20:31

no wlasnie, kiedys ponoc nie mozna bylo inaczej, jak w mundurze. Ale nie wiem czy nie byl to obowiazek wyjazdu w mundurze, bo slyszalem ze w moro bylo zabronione. ciekawe jak jest teraz.

kurcze, ze tez nie ma w necie jakis przepisow. nowoczesna ta nasza armia, internet to w nastepnym stuleciu obczaja

-Kowalik- 25.05.2004 10:41

Cytat:

Napisany przez pykson
no wlasnie, kiedys ponoc nie mozna bylo inaczej, jak w mundurze. Ale nie wiem czy nie byl to obowiazek wyjazdu w mundurze, bo slyszalem ze w moro bylo zabronione. ciekawe jak jest teraz.

kurcze, ze tez nie ma w necie jakis przepisow. nowoczesna ta nasza armia, internet to w nastepnym stuleciu obczaja

Już Ci napisałem, nie masz obowiązku chodzić na przepustce w mundurze...

pykson 25.05.2004 12:07

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
Już Ci napisałem, nie masz obowiązku chodzić na przepustce w mundurze...

ok, thnx za odpowiedz, jak najbardziej szanuje Twoje ale i tak widze potrzebe zamieszczenia w necie jakiegos regulaminu przez nasze sily zbrojne.
ale nie miec obowowiazku to jeszcze nie oznacza tego samego co nie miec pozwolenia a mnie caly czas chodzi o spor z moimi znajomymi, bo czesc twierdzi ze NIE WOLNO chodzic w moro na przepustce.
moze to dla wiekszosci smieszne i maloistotne ale miedzy moimi kumplami dochodzi juz prawie do rekoczynow. :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:27.