Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Najlepszy ogniomurek (https://forum.cdrinfo.pl/f5/najlepszy-ogniomurek-28790/)

esem 13.12.2003 22:00

Osobiście przeniosłem się na ZONE. 8)

ThanatoS 13.12.2003 22:23

Nie ma dobrych i zlych firewall'ow. Sa tylko dobrze i zle skonfigurowane. Ja wiem ze wiekszosc instaluje i zmienia w nich raptem 0,5 % ustawien i nie ma co sie dziwic ze tak wybiera sie ktory lepszy. Jak sie nauczycie uzywac je w przynajmiej 70 % to kazdy bedzie dobry.

Marius_The_Mad 13.12.2003 22:43

Outpost. :)

Victorek 14.12.2003 13:05

Outpost parę razy uratował mi tyłek :) "program xxx próbuje nawiązać połączenie z internetem..."

Zelea 14.12.2003 14:14

ja uzywam Norton'a Personal Firewall'a

jak dla mnie w sam raz... z netu mialem ze 3 ataki... za to z lokala mam co chwile i wszystko blokuje... i to sie liczy...

woitas 14.12.2003 14:54

u mnie kroluje ZoneAlarm.
moze dlatego, ze byl moim pierwszym firewallem.
cenie go za skutecznosc i latwosc konfiguracji (looknijcie na jeden z moich cytatow).

-Sid-The-Rat=> 14.12.2003 16:15

outpost - choc jak wreszcie mi sie komp zwiesi (uptime 211h) to sprawdze co umie sygate personal firewall - patrzac jak sobie kompik radzi sa szanse ze przed sylwestrem sie dowiem co to spf :)

misz_masz 14.12.2003 21:05

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez CIAPEK
nie używam bo po co mi to? 8-)
Mój dostawca internetu ma wewnętrznego firewalla.

Zresztą powiedzcie...mieliście kiedyś jakiś atak z internetu i zabezpieczyliście się, albo czy taki firewall pomógł wam w czymś? Czy to tylko taka moda?

Średnio mam kilka ataków na miesiąc. Dzisiaj mialem takiego klienta nieproszonego.
Sygate odmówił mu gościny. :-)
Aby nie byc posądzonym o zemstę zamazałem IP włamywacza.

PS. Jesli chcecie sprawdzić kto się do was dobija polecam ten adres:
http://www.ripe.net/db/whois/whois.html

zorg 14.12.2003 21:13

dla mnie norton jest the best

zawsze go uzywam juz od lilku lat

Banana Coctail 14.12.2003 22:00

Zmieniłem Outposta na Sygate i komp up time 6 h i się nie wiesza NARESZCIE!!!

paput2000 14.12.2003 22:07

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
Nie ma dobrych i zlych firewall'ow. Sa tylko dobrze i zle skonfigurowane. Ja wiem ze wiekszosc instaluje i zmienia w nich raptem 0,5 % ustawien i nie ma co sie dziwic ze tak wybiera sie ktory lepszy. Jak sie nauczycie uzywac je w przynajmiej 70 % to kazdy bedzie dobry.

Ja bym to inaczej ujął. Nie ma dobrych i zlych firewall'ow, są tylko takie, które łatwo skonfigurować i takie które trudniej skonfigurować. Nawet są takie które nie dają się w ogóle skonfigurować - przypominam sobie boje z firewallem ze stajni McAffiego, za cholere nie chciał odblokować dostępu do internetu na lokalnym połączeniu. :)

-Sid-The-Rat=> 14.12.2003 22:12

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Zmieniłem Outposta na Sygate i komp up time 6 h i się nie wiesza NARESZCIE!!!

yyyyy? 6h? i to sukces? ja wlasnie przebilem 9 dzien... i nic...

to chyba kwestia higieny oprogramowania - a nie firewala - choc intelektualisci z lokala testujacy programy ktorych istoty istnienia nie rozumieja sa rownie grozni jak 200 programow w add/remove...

ThanatoS 14.12.2003 22:43

Wiesz Sid, outpost ma to do siebie ze jak jest wiele polaczen z kompem jak np. przy mule to moze zamulic sie komp po kilku nastu godzinach, i zwiecha. Ale jezeli uzywasz kompa do DC lub sciagasz z ftp'a to bedzie chodzic tygodniami komp i bedzie dobrze

-Sid-The-Rat=> 14.12.2003 22:46

p2p omijam SZEROOOKIM lukiem - ftpy zreszta tez - choc zassalem w tym czasie 18gb filmow z q3 - to i tak dziala mi to dobrze i stabilnie - wlasnie skonczylem kolejna partie w vice city - i zero problemow

nimal 15.12.2003 08:29

od dawna Nortonik, ze wzgledu na prostote konfiguracji
duzo ciekwsze sa firawale dyskietkowe (komp odpalony z dyskietki lina) restartujace sie przy probie ataku (rozwiazanie stosowane czesto w firewallach profesjonalnych) - to gowienko naprawde ciezko przejsc :) tylko ze trzeba miec strego kompa...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:22.