Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.05.2006, 09:57   #1
tompol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.04.2004
tompol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Naklejki na plyty czy drukowanie na printable?

No wlasnie... Chcac ladnie ozdobic wypalona plyte mozna na niej wydrukowac etykiete (o ile to byla plyta printable i mamy do tego odp. drukarke) albo tez zakupic specjalny papier z etykietami na plyty (samoprzylepny), wydrukowac na nim etykiete i nakleic na plyte. Pomijam tu plyty lightscribe bo nie mam jakos do nich przekonania (wypaczony gust estetyczny?).
Tak jak w przypadku plyt printable po wykonaniu na nich wydruku nie zmieniaja sie ich parametry geometryczne, tak po naklejeniu etykiety grubosc plyty sie zwieksza o grubosc naklejki.
Ponadto pojawia sie tu problem rownego naklejenia takiej etykiety. Mozna w tym celu uzyc tzw. pozycjonera ale mimo to nie jest to takie proste i drobne zwichrowanie z reguly jest.

Etykiety z duzym otworem: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101592204
Etykiety z malym otworem: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101592205
Pozycjoner: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101592206

W rzeczywistosci ten pozycjonet to cakebox po 10-ciu plytach z pierscieniem z pianki o srednicy odp. srednicy otworu etykiety z duzym otworem.

Pisze o tym wszystkim poniewaz spotkalem sie z pogladem ze naklejanie etykiet na plyty powoduje ze wiele odtwarzaczy ma pozniej trudnosci z ich odtwarzaniem. Niektore odtwarzacze w ogole ich nie czytaja (nie sa do tego przystosowane) inne glupieja poniewaz mechanika moze chwycic taka plyte niesymetrycznie.
Ja mam stacjonarny odtwarzacz plyt DVD SONY, w papierach mam informacje ze do odczytu takich plyt nie jest on przystosowany a mimo to czyta je bez problemu. Wypalilem wiele plyt DVD, poniewaz nie mam odp. drukarki naklejalem na nie etykiety z duzym otworem i kazda chodzi jak zloto.
Ciekaw jestem czy macie jakies przykre doswiadczenia z takimi etykietami, co w ogole sadzicie o etykietach? Jakie lepsze z malym czy z duzym otworem?
Piszcie wszystko co jest zwiazane z tematem.
tompol jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: