![]() |
Napisy wkodowane w film...
Mam pytanie czy można usunąć napisy wkodowane w film. Mam film z wkodowanymi napisami i nie wyświetla polskich znaków tylko jakieś dziwne znaki, napisy udało mi się wyeksportować z filmu i poprawić, tylko że teraz jak oglądam film ma dwa napisy jeden wkodowany w film, a drugi poprawiony odtwarzany razem z filmem. Jak usunąć te napisy wkodowane w film??
|
wkodowane tzn. ida razem ze "strumieniem video" (?)...
jesli tak - nie da sie ich usunac, bo sa czescia filmu :) pozdro ;) |
No, ale jeśli da się wyciągnąć napisy z filmu to czemu by nie dało się ich usunąć
|
Czym wyciągnałeś, co to za film, jaki nośnik?
|
Film w formacie *.avi ściągnięty z internetu, napisy z filmu wyciągnołem AVISubDetector.
TYlko jak usunąć napisy z tego filmu???????? |
Jak są zaszyte w avi, to nie ma informacji co jest pod nimi. Możesz co najwyżej rozmyć obraz albo zasłonić je.
|
możesz tez obciąc dół filmu np:tak jak bys miał wyciąć paski panoramiczne z filmu tylko nie pamietam w jakim programie Chyba stary FlaskMpeg tam mozna było obciąc panorame we filmie ale tylko na plikach DVD albo MPEG
|
Możesz też po prostu ustawić czarne tło pod napisami które zasłoni te wklejone na stałe.
|
jakoś wydaje mi się, że wszyscy jesteście w błędzie.
wiem, że ostatnimy czasy pojawiła się możliwość umieszczania plików z textem do filmu bezpośrednio w pliku .avi jako kolejny hack containera (zasada mniej więcej taka sama jak w ogm lub matroska lecz dotyczy avi). na potwierdzenie moich słów proponuje poczytać liste mailingową MPlayera http://mplayerhq.hu/pipermail/mplaye...ect.html#53669 a konkretnie temat "Subtitles in an avi file". |
mi chodzi o to ze mozna przyciąć we Flasku dolny kawałek filmu (obrazu) a nie zasłaniac napisy jakimiś czarnymi paskami
|
Cytat:
|
czy ty wiesz wogóle co to flaskmpeg??wiem ze chodzi o to zeby wyciąć napisy..nie mozna tego zrobić jakims programem ktory słuzy do tego typu zadania ale można obciąc dolny kawałek filmu wraz z napisami tak jak bys pozbywał sie panoramy we filmie..i po prostu nie bedzie widac we filmie niektórych rzeczy które znajdowały sie poprzedni w kadrze filmu
|
na 100% można usunąc softsub'y z pliku avi. pod linuxem używa się do tego celu programu avisubdump, natomiast jeżeli chodzi o windowsa to poszukajcie sobie czegoś podobnego :)
hmmmmm rozwiązanie wydaje się być banalne, aczkolwiek działamy trochę na około... sprobuj plik avi w którym są osadzone napisy otworzyć programikiem w stylu Virtual Dub Mod, następnie zapisz video + audio w osobnych plikach. potem jeszcze raz połącz video + audio w całość. prawdopodobnie uzyskasz plik nieznacznie mniejszy od źródłowego i już bez softsubów. polecam spróbować, daj znać czy się udało :) |
@skyrider
Przecież cały czas mowa o hardsubach. Nie da się ich wyciąć, bo brakuje informacji jaki obraz był pod nimi. Można to obciąć albo rozmazać wyliczając brakujące obszary na podstawie sąsiednich (gdzieś widziałem taki plugin do VD). Za to zawsze modyfikacja obrazu wymaga rekompresji - trwa długo i zawsze znacząco pogarsza jakość obrazu. Do tego zrobienie przyzwoitego divx/xvid (stosunek wielkość pliku/jakość na przyzwoitym poziomie) wymaga sporych umiejętności i wiedzy. |
Nic nie wychodzi, faktycznie te napisy musza być na stałe wtopione w film!!!!!!!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:46. |