Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

 
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 17.01.2007, 17:59   #11
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,809
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez FatAlbert Podgląd Wiadomości
przepisiwo?
wiec to zrodlo
Cytat:
SUSHI- smaczna przek***261;ska, nie tylko z surow***261; ryb***261;

Sk***322;adniki
- 125 g ry***380;u
- ok. 2,5 ***322;y***380;ki octu ry***380;owego (moze byc zwykly )
- 1-2 ***322;y***380;ka sosu sojowego
- 1 ***322;y***380;eczka cukru
- 2-3 li***347;cie sushi nori- prasowanych li***347;ci alg morskich (u mnie poszly 3)
- pasta Wasabi (ew. bardzo ostry chrzan)
- w***281;dzony ***322;oso***347;, krewetki, paluszki krabowe
- ma***322;y, ***347;wierzy og***243;rek

Przepis

1. Ry***380; p***322;uczemy i ods***261;czamy. Zalewamy wod***261; i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wod***281; i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
Tak zalany ry***380; doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Nast***281;pnie wy***322;***261;czamy gaz i zostawiamy ry***380; pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez ca***322;y ten czas nie wolno podnosi***263; pokrywki!!!
2. Sos: mieszamy dok***322;adnie ocet, sos sojowy (ja u***380;ywam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ry***380; mieszamy dok***322;adnie z sosem.
3. Na 2/3 li***347;cia sushi nori rozk***322;adamy cz***281;***347;***263; ry***380;u (zwil***380;onymi palcami, bo ry***380; si***281; kleji). Na ***347;rodku, wzd***322;u***380; smarujemy pasek past***261; Wasabi lub chrzanem, k***322;adziemy pokrojonego w cienkie paseczki og***243;rka a na to kawa***322;eczki ***322;ososia albo krewetek albo paluszk***243;w krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubo***347;ci ok. 1,5 cm
slowniczek i tipsy by me

nori - suszone wodorosty, mozna kupic w sklepach ze zdrowa lub orientalna zywnoscia, ale najlepiej na allegro, uzywac takie jakie sa - nie namaczac - zrobia sie elastyczne od ryzu ktory nalozy sie na niego - ok. 12pln za 10 platow

wasabi - japonski zielony chrzan, wyjatkowo ostra bestia wiekszosc ludzi radzi kupowac sproszkowane (te w tubkach ponoc sa oszukane - zwykly chrzan z barwnikiem i kupa chemii zeby sie trzymalo), najlepiej na allegro (bo najtaniej), proszek mieszamy dodajac po kilka kropel wody az powstanie jednolita, sztywna masa (cos jak plastelina), na ta potrawe zuzylem 2 lyzeczki wasabi - koszt to ok 7pln za 100g proszku

ryba - surowa! swierza! NIE MROZONA! ja uzylem pstraga dwa platy (czyli jedna ryba okolo 25cm dlugosci)

kroic mokrym nozem po kilku minutach od zawiniecia (zdazy sie skleic), co chwila moczyc - inaczej ryz sie klei noza i calosc sie rozpada

jesc maczajac jeden koiec w sosie sojowym i od razu w calosci do buzi
sushi nie wolno kroic
je sie paleczkami lub rekoma (roznie rozni ludzie radza)
mozna nakladac odrobine wasabi na kazda porcje (uwaga - to jest naprawde ostre)

jezeli na raz je sie rozne rodzaje sushi z roznymi rybami - miedzy poszczegolnymi rodzajami przegryza sie platkami marynowanego imbiru (tez mozna kupic na allegro)

generalnie genialna i prosta przystawka, robi sie latwo i smakuje swietnie
co fajne - robi wrazenie, jak sie kogos poczestuje, bo uchodzi za tajemna potrawe i nie jest tania w restauracji
co najlpesze - zrobienie sushi wychodzi dosc tanio

to taki uniwersalny przepis - mam cala ksiazke juz konkretnych rodzaji - wyzszy stopien wtajemniczenia - ale na razie zaden Japoniec mnie nie odwiedza, wiec...

i jeszcze EDIT:
co do sosu sojowego - ja uzywam zwyklegop sojowego
generalnie uzywam sosu sojowego czesto - w makro mozna kupic litr za cene buteleczki 100ml z supermarketu
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-pict0669.jpg  

Ostatnio zmieniany przez nimal : 17.01.2007 o godz. 18:43
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
 


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.