![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#14716 | ||
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
konieczność rejestracji w przypadku użytkownych przeze mnie dronów po prostu pojawiła się od nowego roku w związku z nowymi przepisami dotychczas można było latać BSP do 750g bez uprawnień (z pewnymi ograniczeniami pod tytułem odległości od ludzi itd... teraz trzeba się zarejestrować, oznakować drona numerem licencji i (w przypadku moich dronów) zdać egzamin (do 250g bez kamery nie trzeba) Cytat:
poruszyłeś ciężki temat patrząc na społeczeństwo obawiam się, że imho należało by wprowadzić pozwolenia na posiadanie dzieci, psów, głosowanie w wyborach itd. są osoby, które zachodzą w ciążę i za becikowe planują zakup kina domowego (przykład z życia, nie z TV) co do samochodów - przypomnę, że tymi popierdkami do 45kmph z małymi silnikami można jeździć bez prawka! po drogach publicznych! de facto bez znajomości przepisów i jest to legalne swoją drogą spora część normalnych kierowców nie ogarnia kierunkowskazów na rondach ani zasad pierwszeństwa pieszych na skrzyżowaniach... z jednej strony - zakładając, że ludzie MYŚLĄ - masz rację niestety to założenie jest fałszywe ![]() a co do samej regulacji ruchu powietrznego ja jestem akurat za na szczęście sama rejestracja itd jest darmowa i nie próbowali tym razem zrobić dojnej krowy z posiadaczy amatorskich BSP dla mnie ogromnym plusem jest ujednolicenie przepisów na terenie UE dotychczas np. moje 487-gramowe Mantisy pozwalały mi na legalne latanie w PL bez papierów (oczywiście poza strefami zastrzeżonymi itp.) ale już w Hiszpanii przepis mówił o 250 g i latając tam po prostu ryzykowałem, bo nie zawsze przepisy były jasne co wolno według kraju pobytu a co według kraju pochodzenia (vide np. prawo jazdy - zdobyte w PL obowiązuje w ES, zatem czy skoro w PL nie potrzebuje uprawnień, to czy potrzebuje je w ES?) podobnie latanie razem z moją córką, która z definicji nie może zrobić uprawnień bo ma 5 lat - a ze mną lata (tak, teraz przepis jasno mówi, że może!) teraz sprawa jest jasna - mam uprawnienia na UE |
||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#14717 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
To, co robią co poniektórzy rodzice to żart a nie macierzyństwo - natomiast na szczęście prawo wydaje się tu dość rozsądne. Rodziny z oczywistymi problemami maja ustanawiane kuratorów, dzieci w skrajnych przypadkach mogą trafić do rodziny (dziadków), jak nie ma żadnej sensownej (to często idzie z pokolenia na pokolenie) to ośrodków opiekuńczych itd. Sądzę, że jakieś państwowe, obowiązkowe szkolenia dla osób spodziewających się dzieci nie jest potrzebne "normalnym" rodzicom, bo oni i tak kupują książki, oglądają filmy, dowiadują się, co i jak. A kogoś, kto z góry chce kupić za becikowe kino domowe możesz wysłać na Sorbonę na kurs rodzicielstwa i nic to nie da - będzie po cichu małpki popijał podczas wykładów i tyle skorzysta.
Zgadzam się, że duże, profesjonalne drony - powiedzmy, że właśnie powyżej 750 gramów - powinny być objęte obostrzeniami, bo to już naprawdę są niewielkie statki powietrzne, jak taki spadnie na kogoś, to może zrobić krzywdę. Natomiast konieczność rejestracji maleństwa o wadze 200g tylko dlatego że ma kamerę, czy robienia uprawnień na nieco większy model ważący 300 g to moim zdaniem niepotrzebna przesada. Prędzej rzeczywiście należałoby zrobić porządek z kilkusetkilogramowymi autkami (masę tego ostatnio widzę na drogach), którymi można bez problemu przejechać kogoś na przejściu albo wymusić pierwszeństwo tak samo jak SUV-em. Dotychczas myślałem, że to na B1 jest, jeżeli tym można jeździć bez żadnych uprawnień... no to już jest moim zdaniem niebezpieczne.
![]() |
#14718 |
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pierwszy raz w życiu zlutowałem sobie samodzielnie słuchawki - i w ogóle pierwszy raz w życiu cokolwiek lutowałem
![]() Co prawda moje umiejętności lutownicze oceniam na jakieś -2, na elektrodzie chyba by mnie na stosie spalili jakby zobaczyli jak to wygląda ale ważne że działa ![]()
![]() |
#14719 | |
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14720 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Lepiej późno niż wcale.
![]()
![]() |
![]() |
#14721 |
Kiedyś to było
Teoretycznie wiedziałem co zrobić ale w praktyce wyszło że trzeba być bardziej uważnym. Nawaliłem tyle cyny że ta otoczka zabezpieczająca przy minijacku nie chciała się zmieścić, więc musiałem rozgrzewać ją znowu i "rozrzedzić" żeby nie było takiego gluta. Poza tym przy pierwszej próbie jak ***** ściągnąłem całą izolację z kabelków i ciągle robiły mi się gdzieś zwarcia
![]() Dopiero za drugim razem udało mi się to jakoś w miarę wykonać. Jednak moje mierne umiejętności manualne powodują że praca z takimi małymi kabelkami potrafi mnie zdenerwować ![]()
![]() |
#14722 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Ja ostatnio wymiękłem właśnie przy jacku do słuchawek. Chinole zrobili to chyba tak, żeby się nie dało. Styki w jacku mniejsze od grota w lutownicy i utopione w plastyku, ale to jeszcze pikuś - kabel od słuchawek grubości rysika w ołówku, a w nim 4 żyły (tzn 3 + ekran, bo z mikrofonem). Żyły przewodzące grubości włosa i nie do oddzielenia od izolacji.
Ja się poddałem, bo nawet moje uzbrojone oczy tego nie widzą. Jednak napuściłem sąsiada co naprawia telewizory i on też się poddał - nie do zrobienia. Problem nie w lutowaniu, ale nie ma czego lutować. A na deser jeszcze zostaje zabezpieczenie tego całego złącza przed wyrwaniem (z jackiem nowym nic nie było). Był jeszcze pomysł wymiany całego kabla z jackiem, ale z drugiego końca też wszystko zatopione i nierozbieralne. Słuchawki jakieś guano z lidla, więc kazałem gówniarzowi kupić se nowe (a się uparł bo mówi że fajnie grały). Ceny na allegro zaczynają się od 5 zeta, więc mniej niż dałem za samego jacka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14723 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Przy tańszych modelach lutowanie kompletnie nie ma sensu. Cena nówek z Chin wynoszą nic, na Allegro już też się połapali, że coraz więcej osób jest w stanie poczekać trzy tygodnie (ba - czasem nie trzeba, bo wysyłka jest z magazynu z Polski) i poobniżali ceny.
Mnie to osobiście mocno irytuje, bo jest to jawna kpina z naszej inteligencji - z jednej strony pieprzy się o ograniczaniu emisji, nowym zielonym ładzie, śmiercionośnym plastiku, a z drugiej pozwala na produkcję na tony szajsu, który potrafi wylądować w śmietniku po dwóch tygodniach użytkowania. Jestem autentycznie ciekawy, czy zmiany odgórne dotyczące możliwości naprawy i dostępności części przez dekadę, która ma objąć na razie duże AGD cokolwiek zmieni przynajmniej w tym segmencie? Umiejętność lutowania cenna jest, sam lutuję mocno przeciętnie, ale po ingerencji w "naprawialne" części zwykle działają, czasem nawet dłużej niż tydzień ![]()
![]() |
#14724 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Kochany, czasem wystarczy polutować rzeczy fabrycznie nie zlutowane, tylko powsadzane w dziurki, które przestały działać przez zanik styku. Teraz już tak robią, pytanie tylko czy to "coś" jest na tyle rozbieralne żeby było co lutować. Wiesz, cyna jest też droga
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14725 | |
Kiedyś to było
Cytat:
![]() No ale moje kosztowały z tego co pamiętam jakoś koło 80zł i są Panasonica (a tak właściwie to Technicsa tylko rebrandowane). W Lidlu słuchawek bym chyba nie kupił ![]()
![]() |
![]() |
#14726 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Pamiętam jak kilkanaście lat temu wlutowywałem nowe LEDy SMD do swojej nokii żeby zmienić kolor podświetlenia. Zero trudności i działa do dzisiaj.
![]() Dziś nawet włożywszy moje najlepsze okulary chyba bym się nie odważył. ![]()
![]() |
![]() |
#14727 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Ja tam ciagle lutuje
![]()
![]() |
#14728 | |
Kiedyś to było
No cóż, ja miałem do dyspozycji tylko starą lutownicę z Topexu, jeszcze z poklejonym kablem zasilającym i jakoś się udało. Nawet kombinerek żadnych nie miałem żeby przytrzymać ten kabel
![]() Planuję jeszcze wyłożyć je od środka jakąś pianką, może to dźwięk poprawi czy coś. Biorąc pod uwagę że słuchawki kupowałem w ciemno, bez przymierzania i sprawdzenia organoleptycznego to trafiłem naprawdę dobrze. ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#14729 | |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Cytat:
Nic nie jest wieczne, popsuje sie a wtedy tylko wymiana.
![]() |
![]() |
#14730 |
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Zawód serwisanta RTV umarł. Teraz przeszkolony dwunastolatek jest w stanie wymieniać moduły. Bez miernika i lutownicy.
![]() |
|
|