Cytat:
Napisany przez Predi
Andrzejowi nie podobalo sie ze ta msza wychodzi poza obreb tego kosciola, ze ja slychac na zew. a nie o samo istnienie kosciola, (no chyba ze ja czegos nie zrozumialem?)
|
Po to Ci cytowalem zebys mogl sobie przeczytac. Tam jest jasno napisane. To jeszcze raz:
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało.
|
1) Kosciol na lotnisku
2) Ludzie ktorzy uczestnicza w mszy poza obszarem wyznaczonym na kosciol na tym wlasnie lotnisku -> zajmuja obszar losniskowy innego przeznaczenia.
3) Dzwiek mszy (nie na ulicy, tylko na lotnisku).
I jeszcze raz - lotnisko to jest cos wiecej niz ulica, czy chodnik. I jeszcza raz - Andrzej wyrazil swoja opinie, a Ty mowiles o pojsciu do wladz, by zakazaly wjazdu Zydom jako odpowiedz na zastrzezenia Andrzeja.
Cytat:
Napisany przez Predi
edit: wlasnie doczytalem koncowke Twojego posta....
niezle....
ze co, ze jak slychac msze katolicka na zew. to zle, a jak slychac modlitwy Zydow to dobrze?
|
Oczywiscie ze nie. Obie sytuacje sa rownowazne. Ale nie bylo zestawienia takich dwoch sytuacji - nie wiem skad je wytrzasnales. Akurat tego typu zestawienie jest logiczne, ale niestety nie poslugiwales sie nim.
Cytat:
Napisany przez Predi
(i nie zarzucaj mi ze przez to ze poruszylem temat Zydow to znaczy ze mam cos do nich (oprocz ich brudu) tylko dlatego, ze akurat taki przyklad jest mi z racji zamieszkania
"Generalnie gdybys myslal przed pisaniem antysemickich tekstow a potem ich bronienia przy uzyciu pseudo-logiki, to nie byloby za co lapac."
zastnanow sie co piszesz i co mi zarzucasz bo w realu bys dostal za to zdanie w pape
|
No to jest juz zenujace. Niestety Twoj tekst o zakazie wjazdu do Lezajska dla Zydow byl tekstem antysemickim, czy Ci sie to podoba, czy nie, czy dalbys mi w pape w realu (tutaj to sie popisales jak nigdy) czy nie - nadal bylby to teskt antysemicki.
Cytat:
Napisany przez Predi
chodzilo mi raczej o to, co wlasnie rozpoczales, czepianie sie tego co nawzajem napisalismy, a odejscie od tematu dlaczego komus niby mialy byc przeszkadzac msze katolickie
zapewne jako modzio zauwazasz ze komonetujemy wlasnie swoje posty zamiast pisac na temat?
|
Sprawa jest prosta. Jeszcze raz powtarzam. Trzeba liczyc sie ze slowem. Nie ja zaczalem temat o religii i generalnie mam co do religi i narodowosci nastawienie neutralne. Ale nie przechodze obojetnie obok tekstow radykalnych takich jak zakazywanie jakies narodowosci wstepu do miasta. Naprawde zdumiewajace, ze nie widzisz w tym nic zlego.
Odpowiedz do edita:
Tak jak pisalem wczesniej:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=797
Jak to Ci przeszkadza (tzn jakis obrzadek niech Ci bedzie juz ten zydowski wywolal u Ciebie OBRAZE uczuc religijnych) to masz prawo miec zastrzezenia. Nie uprawnia Cie to do dzialan jakie przedstawiles w odpowiedzi na zastrzezenia Andrzeja. On zaprezentowal swoje zastrzezenia. On nie mowil - gnebic katoli, zakazac, tylko przestrzegac prawa (+ w tym przypadku regulaminu tego lotniska i ogolnie tego typu obiektow o podwyzszonym rygorze bezpieczenstwa).