![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
[nauka] Wlasnosci fizyczne - Chemia
No, jestem w 1 gim - doszla chemia i juz mam problem
![]() No wiec podaje to co potrzebuje [czyt. nie moglem tego znalezc] : Woda: 1. twardość - mysle, ze nie dotyczy cieczy, ale nie jestem pewien? Rtęć: 1. zapach - chyba bezwonna, ale nie jestem pewien? 2. rozpuszczalność w wodzie - ? 3. przewodzenie pradu - ? 4. przewodzenie ciepla - ? 5. twardość - ? ----- Miedź: 1. rozpuszczalność w wodzie - chyba tak, ale nie jestem pewien? 2. polysk - tu raczej na pewno nie wystepuje, ale nie jestem pewien? ![]() 3. twardość - ? ----- Alkohol [nauczycielka nie podala jaki? nie wiem ![]() 1. gęstość - ? 2. temperatura wrzenia - ? 3. temperatura topnienia - ? 4. połysk - ? 5. przewodzenie pradu - mysle, ze tak, ale nie jestem pewien? 6. przewodzenie ciepla - mysle, ze tak, ale nie jestem pewien? 7. twardość - mysle, ze nie dotyczy cieczy, ale nie jestem pewien? ----- Tlen: 1. polysk - chyba nie, ale nie jestem pewien? 2. przewodzenie ciepla - chyba tak, ale nie jestem pewien? 3. kowalność - nie dotyczy gazow? 4. twardość - nie dotyczy gazow? ^^ To wszystko, naprawde nie moge znalezc tego ![]() ![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
metale nierozpuszczalne w h20, alkohol tak, tlen trudno rozpuszczalny
![]() ![]() Smartek poczekaj na 3 klase gimn tam sie prawdziwa chemia zaczyna, o liceum juz nie mowie ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mallow : 17.09.2004 o godz. 19:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 23.05.2003
![]() |
Miedź typowego połysku metalicznego nie ma, natomiast np. jeśli chodzi o temp. wrzenia alkoholi to zależy od alkoholu (metanol, etanol, winol itp...
![]() edit: RTĘĆ Dane ogólne Nazwa, symbol, l.a.* Rtęć, Hg, 80 Własności metaliczne metal przejściowy Grupa, okres, blok 12 (IIB), 6, d Gęstość, twardość 13579,04 kg/m3, 1,5 Kolor srebrzystobiały Własności atomowe Masa atomowa 200,59 u Promień atomowy (obl.) 150 (171) pm Promień kowalencyjny 149 pm Promień van der Waalsa 155 pm Konfiguracja elektronowa [Xe]4f145d106s2 e- na poziom energetyczny 2, 8, 18, 32, 18, 2 Stopień utlenienia 2, 1 Własności kwasowe tlenków średnio zasadowe Struktura krystaliczna trójskośna Własności fizyczne Stan skupienia ciekły Temperatura topnienia 234,32 K (-38,78 °C) Temperatura wrzenia 629,88 K (356,73 °C) Objętość molowa 14,09×10-3 m3/mol Ciepło parowania 59,229 kJ/mol Ciepło topnienia 2,295 kJ/mol Ciśnienie pary nasyconej 2×10-4 Pa (234 K) Prędkość dźwięku 1407 m/s (293,15K) Pozostałe dane Elektroujemność 2,00 (Pauling) 1,44 (Allred) Ciepło właściwe 140 J/(kg*K) Przewodność właściwa 1,04×106 S/m Przewodność cieplna 8,34 W/(m*K) I Potencjał jonizacyjny 1007,1 kJ/mol II Potencjał jonizacyjny 1810 kJ/mol III Potencjał jonizacyjny 3300 kJ/mol IV Potencjał jonizacyjny 4400 kJ/mol źrodło: internet ![]() Ostatnio zmieniany przez michal_zb : 17.09.2004 o godz. 19:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Jako, że za chwile wychodzeto zapodam co nie co jutro.
Woda przewodzi prąd. Destylowana nie. I to jest ważne w elektornice ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
O ile dobrze wiem w książkach od chemi wydawnictwa nowa era (tegoroczne wydania) jest płytka cd. Tam powinno to być. Skombinuj ją sobie może ci wiele pomóc.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
kodziu tak, jest tam plyta ale mozna kupic tez bez plyty. jakby ktos chcial plyte do fizyki, chemi, biologi dla 1 gim to na gg.
Miedź: 2. Metaliczny połysk Tlen 1. brak połysku Ostatnio zmieniany przez kizio : 17.09.2004 o godz. 21:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Woda:
1. twardość - woda jest "twarda" w jakim stopniu to nie wiem. Zależy tez gdzie. Przypomnij sobie reklame Calgonu ![]() Rtęć: 2. rozpuszczalność w wodzie - raczej nie, rozpuszcza się w kwasie azotowym i stężonym kwasie siarkowym 3. przewodzenie pradu - wykazuje przewodnictwo elektryczne Miedź: Bardzo dobrze przewodzi ciepło i prąd elektryczny 1. rozpuszczalność w wodzie - wodne roztwory mają barwę jasnoniebieską Alkohol: Kiepsko to widze, jest ich aż tyle. Tlen: 2. przewodzenie ciepla - tak, spalanie paliw (łączenie się z tlenem) jest źródłem energii cieplnej wykorzystywanej w wielu gałęziach przemysłu, w transporcie, do ogrzewania pomieszczeń oraz w gospodarstwie domowym |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
OK, dzieki wszystkim
![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |