![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() |
NEO + i LINUX .. jak to ustawić ???
cze.
Chcialem mieć internet na dwóch kompach, a łaczenie sie przez proxy bylo juz denerwujące ( zwiecha kompa serwa itp ekscesy). Postanowilem wykorzystać swój stary komp ( 166 MMX, 32 ram, i hdd 1.3GB ) jako serwer linuxa. Ponieważ nie mialem kontaktu wcześniej z linuxem zainstalowalem RH 7.1 ( jaderko 2.4 ). Pogrzebałem troche w necie ustawilem neostrade sieciówki i masqarade ( co prawda bardzo prostą ale grunt ze działa ). Teraz chciał bym się dowidzieć: 1) jak ustawić przekirowanie portów ( chodzi mi o program Direct Connect i Serwer Team Speak) 2) jak zrobić ograniczenia transferu tak żeby na obu kompach mozna bylo jednoczesnie korzystać z netu np oglądając stronki nie tworzyc lagów na drugim kompie ( na drugim kompie prawie zawsze ktos gra w CS-a) - ale chodzi mi ograniczenia dynamiczne ... albo wlączne i wylaczane jakas komendą. ( to drugie bylo by chyba łatwiejsze). Jedyne co zmieniałem to zrobilem plik /etc/rc.d/rc.masqa uruchamia sie przy starcie i wygląda tak : #!/bin/sh echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward /sbin/iptables -F -t nat /sbin/iptables -X -t nat /sbin/iptables -F -t filter /sbin/iptables -X -t filter /sbin/iptables -t filter -P FORWARD DROP /sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.0.0 -d 0/0 -j ACCEPT /sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.0.0 -j ACCEPT /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -d 0/0 -j MASQUERADE /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ip_nat_irc ================================================== =================== Co mam dokładnie dopisać żeby działało przekierowanie portów albo ograniczenia. P.s... Szukalem jakis faq, howto itp znalazlem nie jeden ale krótko mówiąc nie wiele squmalem... /pozdr... mam nadzieje ze ktos mi pomoże .. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
1. pomyśl o -p
2. http://www.iptables.org/documentatio...O-6.html#ss6.3 - nie chce mi się produkować, a tam jest napisane dosc przystepnie. 3. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania na ktore nie ma odpowiedzi w man iptables to pytaj postaram sie odpowiedziec najdalej w srode-brak czasu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() |
thx
Thx.. teraz sobie troche poczytam
![]() /pozdr |
![]() |
![]() |