![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
hidden
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() |
Do specow komputerowych
Cze all
Mam problemik ze starym komp. Plyta A-Trend (ATC 6150),Cel 300 A Znajoma przyniosla mi to cudo. Po podlaczeniu nie widac obrazu na monitorze i nie testuje sie FDD + klawiatura (diody) Karta graf jest dobra.Mieli tylko HDD. Teraz najlepsze: Zalatwilem drugi taki identyczny (sprawny). Sprawdzilem O.K. Podpinam pod monitor znajomej i kupa... Zamieniam monitory i .... mam dwa trupy. Podpinam monitor pod moj stary komp 166 MHz i jest cacy. Wnioski: -Monitor dziala ze starym komp. -Grafika O.K. -Po podlaczeniu monitora znajomej unieruchamiaja sie komputery i nie nadaja sie do uzytku Teraz pytanie : Co moze byc uszkodzone Bios ? Glowna ? Dziwne,ze po podpieciu monitora rozwalilo dwa kompy Pozdro... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Co to za monitor? stary?
A jak wyciągniesz z tego cel 300 A np. grafikę to komputer "piszczy" (sygnały POST). Spr. inną graficznę. Może coś więcej na temat tych części...
![]() |
#3 |
hidden
![]() |
Monitor w miare nowy jakis Daweo (chyba tak sie to pisze
![]() Nie pamietam symbolu, a teraz nie zobacze ,bo mam w pracy. Nie ma sygnalow POST.Nawet gdy wypinam wszystko po kolei. Tak jak napisalem wczesniej mieli tylko HDD.Nie wyszukuje FDD.I cisza Generalnie ten drugi komp byl sprawny,a po podlaczeniu tego monitora zdechl (Ladnie zarlo i zdechlo ![]() Dziwne ze karta graficzna jest dobra po tym zabiegu.Sprawdzalem karty z rodziny S3 (Virge i Trio)Co jeszcze ? Pamiec 2 x 32 MB. Nie wiem co mozna jeszcze zrobic ? Szkoda,ze FDD nie dziala.Moze pobawilbym sie z Biosem. Aha po podlaczeniu innego monitora komputerki niestety nie dzialaja. Juz sa martwe ![]() Ostatnio zmieniany przez Maro : 13.09.2002 o godz. 00:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Coś z prądem jest nie tak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
sproboj wyjac ramy i je wlozyc do innych slotow, jak nie masz wolnych to je przeloz. Nie wiem czy to pomoze, ale gdy ja wczoraj wyciagalem HDD z kompa i go zaloczylem to byl czarny ekran i komp piszaczal wyciagnalem ramy i juz jest dobrze (oczywiscie wsadzilem je spowrotemm)
|
![]() |
![]() |
#6 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Skoro masz drugi taki sam to nie ma problemu co do wymiany kolejnych podzespolow i sprawdzania po kolei. Zaczalbym od pamieci czasami jest tak ze ktos ustawi za douze priorytety dla pamieci i sie nie chce odpalac, np cas latency na 2 dla slabej pamieci i sie wogole nie odpala. Co do tej drugiej opcji to zrub zwarcie zworka i wyczysc ustawienia biosu. No i sprawdzaj po kolei kazdy element.
![]() |
#7 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
hidden
![]() |
Cze all
Reset BIOSU byl robiony. Przekladanie czesci z jednego do drugiego nic nie pomoze poniewaz w obu jest teraz ta sama usterka ![]() Pozostaje tylko zalatwic 3 ![]() Zasilacz jest dobry. Pozdroo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
Z Twojego opisu wynika, że monitor zabił jakis element płyty gł., może CPU skoro nie ma POST. dziwne... śmieszne... A monitor ma zew. czy wew. zasilanie.
Restetowałeś BIOS zworką, a wyciągnij baterię na trochę... Podłączałeś: ram cpu płyta zasilacz pc speaker i co się działo? bez dysku !!! i kabli !!! Patrzyłeś na spód płyty czy coś nie robi zwracia lub też nie ma jakiś przerwanych / przepalonych ścieżek ![]() Nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Dziwnie się stało.
![]() |
#10 |
hidden
![]() |
Cze Lewap
Robilem juz chyba wszystkie kombinacje ze sprzetem i... kupa. Dla mnie tez to jest dziwne.Chypa polecial chipset plyty glownej. Kufa,ale na innym (starym) pececie monitor dziala (zasilanie zewnetrzne) i nie robi kuku ![]() Rozwalil mi tylko dwa kompy z Celeronem 300 A (nic nie bylo podkrecane). Dzieki wszystkim za rady.Moze ktoś ma znajomego w serwisie komputerwoym.Spytajcie czy mial taki przypadek i co polecialo. Pozdro... |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
Taka mała sugestia:
Jeżeli uważasz, że już wszystkie sposoby wytraciłeś i nie masz pomysłów to daj to wszystko innemu koledze, który się w miarę zna i powiedz tylko, że nie działa, a on może coś wymęczy... ![]() Mówiłeś, że karta graf. jest OK. To dziwne bo skoro to monitor, jak twirdzisz uszkodził kompy to musiało skoczyć napięcie i k. graf prawie na pewno by się spaliła ![]() Może czernobyL (WinCIH) ![]()
![]() |
#12 |
hidden
![]() |
Uff...
Wreszcie po kilku dniach "walki" udalo sie uruchomic 1 komputer. Dla zainteresowanych (moze sie to komus przyda): "Zablokowal" sie bios Nie pomagalo wyjecie baterii i przestawienie zworki do resetu. Pomoglo wyjecie biosu i polozenie go na metal (zwarcie wszystkich nozek).Uszkodzony jest monitor,a dokladnie scalak, ktory wysyla do kompa sygnal 5 V. Nara. Walcze z drugim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|