![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niedziałające lub dziwnie działające pokrętła w mysz
Witam,
Mam dosc ciekawy problem i nie moge dojsc jego przyczyny. Byl u mnie wczoraj kolega i przez dluzszy czas robil projekt na komputerze. Potem, kiedy przegladalem jakies strony zobaczylem, ze pokretla w myszy nie dzialaja. Sprawdzilem, czy nie pojawily sie jakies konflikty, przeinstalowalem mysz, ale nic sie nie zmienilo. Sprawdzalem jeszcze w roznych opcjach, ale nie moglem znalezc nic, co mogloby to powodowac. Zreszta kumpel tez nic nie zmienial. W koncu juz mialem sie poddac i szukac dyskietki instalacyjnej do myszy (z niewielka nadzieja, ze to by cos pomoglo), ale w tym samym momencie pokretla zaczely dzialac. Aha, jeszcze wczesniej rowniez zaczely, ale tylko pod Opera i przesuwaly strony tylko w dol, bez wzgledu na to, w ktora strone rzeczywiscie sie kolkiem krecilo. Ucieszylem sie, ze wszystko juz jest w porzadku, ale jakies dwie minuty temu pokretla znowu przestaly dzialac - tj. pod Opera dzialaja, ale w opisany wyzej sposob. I co to kurcze moze byc. Mysz sie raczej nie zepsula, bo po pierwsze nie miala powodu (nikomu nie spadla, ani nic takiego), a po drugie jednak pokretla fizycznie dzialaja (pod Opera to widac). Jakis problem z sygnalem? Kable sa podociskane, w zadnym miejscu nie jest uszkodzony. Sterowniki sa w porzadku, zadnych konfliktow nie ma. Wirus? Na razie tylko pobieznie przeskanowalem system, moge to zrobic dokladnie, ale czy sa wirusy, ktore tak dzialaja (chociaz pewnie tak)? Moze macie jakies inne pomysly. Przyznam. ze jestem juz takim niewolnikiem koleczek, ze praca bez nich na komputerze staje sie bardzo uciazliwa...
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
hej!
Mówiąc o kółeczkach mówisz o rolkach? ![]() ![]() Pisząc o wariującej myszce stawiałbym tylko na to, że mysz sie sypie i wymaga wyiany. Moja wczesniejsza myszka również zakończyła swój żywot w taki sposób, że raz działała raz nie, a raz się działy dziwne rzeczy. Ale! Ty mówisz, że pod Operą jest dobrze? Problemu bym szukał w sterownikach. Nie wiem czy w końcu znalazłeś tą dyskietkę instalacyjną, ale poleciłbym odinstalowanie myszy, załączenie jakiegoś regcleaner'a w celu wyczyszczenia rejestru z resztek plików myszy jeślio takowe są... restart i na nowo wgranie sterów. Podejrzewam, że coś się mogło zmieszać w plikach systemowych/plikach sterowników. Powiedz nam jeszcze jaką masz i jakiego typu myszke? Oraz system.
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
System XP Pro, myszka A4 Tech z trzema przyciskami i dwoma rolkami. Ma juz swoje lata, wiec moze faktycznie przyszedl na nia czas, ale jakos nie wydaje mi sie, zeby to rzeczywiscie bylo to (tak nagle, bez zadnego konkretnego powodu? )...
Znajde ta dyskietke i zainstaluje oryginalne sterowniki, ale tez watpie, czy to cokolwiek da, bo prawie nigdy tego nie robie i wszystko dobrze dziala. No ale nic, sprobuje.
![]() |
#4 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
instaluj oryginalne stery, najlepiej jakas odswiezona wersje - www.a4tech.com - bo w oryginalnych masz mozliwosc konfiguracji skroli i dodatkowych przyciskow
![]() |
#5 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
orginalne stery
![]() wlasnie w taki sam sposob zajechalem tez myszke A4tech'a, tylko ze u mnie bylo to raczej zwiazane z kabelkami - ze starości coś się chyba stało. Zapraszam na obdukcje i mój temat: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ghlight=A4tech
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Jesli chodzi o to lutowanie, ktore Ci polecali, to raczej nie byloby to problemem, wiec moze faktycznie jeszcze tego sprobowac? Najpierw sciagne sterowniki i zobacze, czy to cos pomoze, a jesli nie to pobawie sie lutownica.
![]() |
![]() |
#7 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Przy okazji, w koncu wiem, jak sie moja myszka nazywa ![]() Jest to takie cudo: http://www.a4tech.pl/content.php?str...8&id_prod=2348 i sprawuje sie (no, do wczoraj...) naprawde rewelacyjnie. Polecam, jesli mozna jeszcze gdzies dostac (niewykluczone, ze sam bede zainteresowany...). Hmmm... jeszcze jedno, na stronie polskiej i miedzynarodowej sa rozne sterowniki (z czego te na polskiej zajmuja wiecej). Jak myslicie, ktore lepiej zainstalowac?
![]() |
![]() |
#8 | |
wafel
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
Cytat:
przyszedł na nią czas. tak po prostu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
i spoko, to sa wersje multi jezykowe ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
andrzejju jak to sie skonczylo?
Powiem ci tak... mimo że to tylko myszka chciałem ją ratować bo 3 lata miala i lubilem ja i wogole ![]() Dokładnie ją obejrzałem, wszystki kabeli coś tam porobiłem, ale nbie brałem się zalutowania. Po pewnym włączeniu kompa nie było już widać kursora - umarła ![]() Akurat, że dostałem kase na nową myszkę zakupiłem sobie podobną - OEM Logitech'a standard - kuleczka, kabelek ![]() Powodzenia!
![]() |
#11 | ||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No ale zostawilem komputer na kilka minut, wrocilem i okazalo sie, ze znowu nie dzialaja. Zmienilem opcje ponownie i znowu zaczely... Dalej zreszta do konca prawidlowo nie dzialaja, bo ustawiam prawe pokretlo na przewijanie pionowe co 3 linie (zawsze tak mialem do szybkiego przewijania), a mimo to przewija tak samo, jak lewe. Zaczynam naprawde podejrzewac, ze to jakis cholerny wirus. Zapuscilem wlasnie antywirusa i cos juz znalazl. Bylo w tempie wiec w cholere kazalem usunac (mam nadzieje, ze nic potrzebnego) i zobacze, moze to rzeczywiscie pomoze?
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Ale sciagnalem jednak z polskiej strony. Dlatego, ze tu byly sterowniki konkretnie do mojego modelu, a na com. generalnie do myszek z dwoma rolkami i trzema przyciskami. Jak dla mnie to troche za ogolnie.
![]() |
![]() |
|
|